shutterstock.com
StoryEditor

Svadobná sezóna je v plnom prúde. Toto by mala vedieť každá nastávajúca nevesta!

10.07.2019, 14:00
Vzťahy
Blíži sa váš vysnívaný deň D, na ktorý ste čakali celý život? Pomoc sa vám určite zíde, tak sme spoločne pozbierali rady od svadobných „profíkov“, aby bol aj váš deň D skutočne nezabudnuteľný.

AUTO
Väčšina párov sa privezie k oltáru autom požičaným od niekoho z rodiny, no ak túžite po výnimočnom vozidle, môžete si prenajať aj limuzínu, koč či veterán. „Veterány sú výbornou voľbou – najmä preto, že vyzerajú veľmi dobre na fotkách,“ hovorí riaditeľka svadobnej agentúry Svadby podľa Ely Zuzana Maliníková. „Býva však úplne bežné, že sa doprava vôbec nerieši. A to vtedy, keď si páry naplánujú obrad aj hostinu na jednom mieste, aby sa nezdržovali presunom.“

BAR
Akým alkoholom nič nepokazíte? „Všetky druhy alkoholu by sa mali pohybovať v rovnakej kvalite aj cene. Dať na bufetový stôl lacnú vodku, lacný džin, pašované ,cinzano‘ a na piedestál postaviť drahého kráľa koňakov Ľudovíta XIII. je úplná katastrofa,“ hovorí gastro odborník Ladislav Polák. „Zo sladkých alkoholov odporúčam voliť maximálne dva druhy. Vodka je nápoj, ktorý sa dá miešať takmer úplne so všetkým a nebolí z neho hlava. A potom 1 gin, 1 brandy a 2 whisky. V nealku sa riaďte dnešným trendom – limonádami z ovocia či zo zeleniny. Zabudnite na džúsy. Kola a tonik sú potrebné, no už nič viac.“

CEREMÓNIA
Cirkevný obrad sa môže odohrávať len v kostole alebo v kaplnke. No lokalite na civilný obrad sa medze nekladú, oficiálni matrikári sú väčšinou ochotní prísť, kam sa s nimi dohodnete, ak miesto patrí do ich rajónu. „Myslite však na to, že k ,podmazovej‘ hudbe či efektnému osvetleniu, ktoré podčiarkujú atmosféru celej ceremónie, treba aj elektrinu. Pre hostí by mala byť k dispozícii aj toaleta, voda na osvieženie či občerstvenie po obrade,“ vymenúva Natália Mayerová zo svadobnej agentúry Lovely Day.

DARY
Ešte stále sa dávajú svadobné dary, zriedkavejšie peniaze. Mladomanželia dostávajú obrazy, sošky, kuchynské potreby, súpravu príborov a podobne. „Jedni novomanželia vytvorili ,wishlist‘ v podobe webovej stránky, kde sa mohli hostia inšpirovať zoznamom toho, čo chceli a potrebovali. Na inej svadbe zasa svadobčania založili novomanželom bankový účet, kam im vkladali peniaze a zbierali sa im na cestu okolo sveta. Zažili sme aj svadbu, keď si mladomanželia nepriali dary ani kvety, ale robila sa finančná zbierka, ktorá sa potom odniesla do detského domova,“ spomína Natália Mayerová z Lovely Day.

DÍDŽEJ
Medzi svadobným dídžejom a dídžejom, ktorý hráva na párty či festivaloch, je obrovský rozdiel. Svadobný dídžej by mal vedieť potešiť ucho vašej sedemdesiatročnej tetušky aj dvadsaťpäťročného ženíchovho kamaráta. „Nikdy neulahodíte úplne každému, ale svadobný DJ by mal mať široký hudobný záber, byť pripravený na požiadavky hostí a vedieť na ne reagovať. Ani by mu nemalo prekážať, ak za ním chodia hostia pýtať piesne. Odporúčam sa s ním porozprávať o vašich očakávaniach a o zložení hostí, dať mu hudobné okruhy, ktorými sa môže riadiť,“ hovorí Natália Mayerová z agentúry Lovely Day.

FOTO
Ak vám stačí pár pekných záberov, nájdete aj fotografa za 200 eur. Profesionál, ktorý sa foteniu venuje na plný úväzok, stojí okolo 1 000 eur. Za 500 – 600 eur vám však svadbu nafotí aj poloprofík, ktorý sa tomu venuje popri práci a vie, čo robí. A prečo si pýtajú tak veľa? „Nafotením celého svadobného dňa sa moja práca nekončí. Čakajú ma totiž ešte dni presedené za počítačom pri úprave fotografií. Nehovoriac o tom, že kvalitná fotografická výbava tiež nie je práve najlacnejšia,“ približuje Ivan Hanko z Hankofoto. Pohrabte sa v portfóliu fotografov na Facebooku či internetových stránkach a sledujte, ako dokážu zachytiť atmosféru svadobného dňa. A nezabudnite sa s tým vaším pred svadobným dňom aj stretnúť. Prejdite si požiadavky, očakávania, ponuku, portfólio.

wedding photos shutterstock.com

GASTRO PRAVIDLÁ
Hoci máte skvelé menu, priestory s úžasnou atmosférou, svadobná hostina dokáže pohorieť aj na takej „drobnosti“, že vás obsluhuje primálo čašníkov. „Ak máte 40 hostí usadených pri stoloch v tvare U a obsluhujú vás dvaja čašníci, zabudnite na kvalitnú obsluhu a teplé jedlo. Radšej voľte servis polievky a hlavného chodu na misách, ukladaných v strede stolov. Polievku jednoznačne treba servírovať z terín,“ hovorí gastro odborník Ladislav Polák a prízvukuje, aby ste rozhodne trvali na informáciách, koľko čašníkov vás bude obsluhovať a koľko bude za barom. „Dajte si urobiť tasting menu od kuchára, ktorý bude variť aj na svadbe. Bežne sa stáva, že skladbu jedál navrhne a ich ochutnávku pripraví šéfkuchár, no v čase svadby je na dovolenke a jedlo namiesto neho varí mladý kolega v zácviku!“

GRAFIKA
V súčasnosti je trendom, že celá svadba sa nesie v jednej téme, farebných kombináciách a grafike. Kvetinová výzdoba ladí s tortou, so sladkým bufetom, šatami hostesiek či zasadacím poriadkom. „Svadobné oznámenie, pozvánka na hostinu, menovky na stoloch, menu, papierové obrúsky či škatuľky na výslužku majú nielen rovnakú farebnú kombináciu, ale napríklad aj logo – iniciály mladomanželov či nejaký symbol. Môžete napríklad svoje iniciály zasadiť zlatými písmenami do kombinácie bielej a púdrovo ružovej, a tie mať všade vrátane výslužky. Vyzerá to veľmi efektne,“ hovorí svadobná agentka Natália Mayerová.

JEDLO
Nie je na škodu vedieť, ktoré jedlá sú zabijakom slávnostnej hostiny. „Nie sú vhodné ingrediencie ako cesnak, cibuľa, huby – veľa ľudí ich skrátka nejedáva. A strukoviny – fazuľa, bôb a podobne. Vieme prečo. Nemám dobré skúsenosti ani s mäsom s ovocím (rezeň s ananásom) či s vyprážanými rezňami v rámci hostiny. Ani ryby sa nehodia ako hlavný chod, skôr ako predjedlo,“ hovorí gastro odborník Ladislav Polák. Dodáva, že hlavný chod by mal pozostávať z pečeného, resp. duseného mäsa, kde máte množstvo možností, čo sa týka tvaru (plátok, roláda, šatôčka) a dá sa servírovať so šťavou, ktorá podčiarkne jeho chuť, dodá mu rôznorodosť a najmä udrží mäso čerstvé a teplé. „Príloha je samostatná kapitola. Ryžu určite nie ,čistú‘, skôr s kukuricou, bylinkami či hráškom alebo mandľami, skrátka to oživiť. Servírovať hranolčeky pre 30 a viac svadobčanov je harakiri, skôr sa hodí zemiaková kaša, opekané či francúzske zemiaky. V závislosti od druhu jedla je veľmi vďačná i zelenina, ktorá dokáže oživiť hlavné jedlo, napríklad kúsok karfiolu, mrkva či brokolica, a to buď dusené, alebo grilované.“

wedding food shutterstock.com

KYTICA
Zvyknuté sme skôr na živé kvety, no do módy prichádzajú aj látkové kytice. Záleží na neveste, čo si vyberie. Ak si vyberiete živé kvety, mali by ste dávať pozor na sezónnosť a nepýtať si napríklad slnečnice v zime... „Na jar radi využívame ranunculus a anemónie, pivónie, v lete okrem hortenzií a dálií rôzne druhy poľných kvietkov a bylín, ktoré spolu vytvárajú dojem práve natrhanej lúčnej kytice. Na jeseň a v zime sú nesmrteľnou klasikou ruže,“ hovorí Veronika Sameková zo štúdia Ambientes. A čo ak chcem byť originálna, a nie klasická? „Trendom sú veľké kytice, padavé, viazané v štýle nedbalej elegancie, plné zelene, popínavých halúzok, bobuľovín a podobne. Do takejto kytice stačí zakomponovať menej kvetov, prípadne jeden výrazný prvok, ako je napríklad sukulent, makovice alebo kvet zvaný Protea, ktorý je v súčasnosti v kurze.“

LÍČENIE
Ak ste s konkrétnou vizážistkou ešte skúsenosť nemali, je veľmi dôležitá predsvadobná skúška mejkapu. Vizážistka sa pri nej oboznámi s tým, ako reaguje vaša pleť a čo sa vám najviac hodí. Prípadne vám odporučí nejaké kroky, ktoré do svadby zlepšia kvalitu pleti, aby ste boli na svadbu stopercentne pripravená. Skúška slúži aj na to, aby ste mali predstavu, ako sa budete vo svoj deň D cítiť. Hlavne, ak nie ste na mejkap podobného charakteru zvyknutá.

MIESTO SVADBY
Klasikou je kostol alebo matričný úrad a následne hostina v reštaurácii či hoteli. Zvoliť si môžete aj kaštieľ, zámok či dokonca stodolu. Jedna sa nachádza 30 minút jazdy autom od Bratislavy. „Trendy posledných rokov čím ďalej, tým viac ,vyháňajú‘ svadobčanov do exteriéru, ukazujú im možnosti, ako zmeniť myslenie a zameniť klasické a uniformné sály za menej formálne, ale o to krajšie priestory,“ hovorí Petra Wolfert, zakladateľka projektu Svadba v stodole. „V hlave som niekoľko rokov nosila predstavu, ako pôjde nevesta bosá povedať áno, ako budú svadobčania tancovať pod hviezdami, všetci sa budú cítiť uvoľnene. Keď som uvidela túto stodolu, vedela som, že je to presne to, čo som podvedome hľadala.“ No ak chcete svoje áno povedať neformálne mimo Slovenska, obľube sa tešia aj svadby v zahraničí. Čo takto Chorvátsko? Alebo radšej Las Vegas, Bali, či dokonca Karibik? Možnosti sú takmer neobmedzené.

OBRÚČKY
„Tento rok prevláda jednoduchosť, minimalizmus, dôraz na detail a nejaký zaujímavý prvok na šperku, nič gýčové,“ hovorí Juraj Kobza, majiteľ trenčianskeho zlatníctva Kamea. Cena svadobných obrúčok závisí od ich šírky. „Dvestoeurové svadobné obrúčky nie sú kvalitou horšie, sú iba užšie. Sú, samozrejme, páry, ktorým vyhovujú práve také. Ak sa šplhajú obrúčky do závratných, niekoľkotisíceurových súm, ide väčšinou o široké svadobné obrúčky s diamantmi, prípadne o platinové svadobné obrúčky.“ Pri výbere je potrebné hľadať praktickosť. „Je dôležité, aby pohodlne sedeli, netlačili, nevyčnievali, nemali ostré hrany a podobne. Keďže sú skutočne dôležitým šperkom, odporúčame uprednostniť zlato a platinu pred striebrom, volfrámom a titánom,“ radí Juraj Kobza. Najlepšia je pri výbere osobná návšteva, pretože je dôležité, ako obrúčka vyzerá na konkrétnej ruke a zmeria sa presná veľkosť prstov.

PROGRAM
Zvykom u nás začína byť tzv. coctail hour alebo prelomenie ľadov. Je to čas pred slávnostnou večerou, po skončení obradu a väčšinou sa odohráva vonku, na terase či v záhrade reštaurácie, hotela alebo kaštieľa, kde je pripravená hostina a zábava. Hostia si pripíjajú na novomanželov, navzájom sa zoznámia a prelomia ľady. Často sa práve v tomto bode odohrávajú aj naše tradičné zvyky – rozbíjanie taniera či prenášanie nevesty cez prah. Zažitou klasikou je novomanželský tanec, krájanie torty a rôzne súťaže a hry, ktoré bývajú orientované hlavne na novomanželov. Otázky v kvízoch sa týkajú ich detstva či vzťahu. Vracajú sa staré tradície ako čepčenie, venčekový tanec, hádzanie kytice. Je iba na vás, aké zvyky sú vám sympatické. „V programe svadieb sme mali aj originálne vychytávky, napríklad poker pre pánov, cigarový či koňakový bar. Začína byť bežné, že niektorí hostia darujú ako svadobný dar mladomanželom program, napríklad vystúpenie známeho speváka,“ vymenúva Natália Mayerová z Lovely Day.

RÓBA
Svadobné šaty sú základom každej nevesty. My sme sa pri ich výbere riadili hlavne pocitom. „Pri výbere šiat naozaj dajte na vnútorný pocit a očarenie. Skúste niekoľko typov modelov, hýbte sa v nich, skúšajte ich aj s doplnkami a výber potom oslávte s mamou či kamoškou pri dobrom jedle a vínku. Nech je na čo pamätať,“ radí Jana Polčová Bočáková, majiteľka Zoya Wedding Center. Pri výbere salóna si určite všimnite, či má krajčírsku dielňu. „Aj keď vám šaty sadnú, krajčírka potrebuje ďalších niekoľko hodín na skrátenie a vypnutie vlečky a drobné nedostatky upravuje už priamo na neveste. V prípade, že je krajčírka externá, máte problém. A veľký,“ upozorňuje Jana Polčová Bočáková. A čo popolnočná róba? „Nebojte sa ísť do bielej. Vyberte si jednoduchý padavý model, ktorý bude ľahký a vzdušný, zoberte pár živých kvetov z kytíc, ktoré ste dostali, dajte ich do vlasov a budete očarujúco neprehliadnuteľná.“

bacherol party shutterstock.com

ROZLÚČKA SO SLOBODOU
Mala by odrážať osobnosť nevesty, to, čo má rada. „Väčšina rozlúčok so slobodou býva vo forme jednej veľkej párty, no ak nevesta preferuje pokojnejšie prostredie a popíjanie vínka v uzavretých priestoroch, vieme zabezpečiť aj to,“ hovoria Terka a Andrea z Madelaine. Čo však s tým, keď sa moje družičky poznajú len zbežne? „Môžete ich zblížiť napríklad na spoločnom kurze varenia, na bowlingu či vo wellness.“ A akých chýb sa vyvarovať? „Hlavne to neprežeňte s alkoholom. Niekedy tak vznikajú nepríjemné situácie.“

SEZÓNA
Ak si nedáte dostatočnú časovú rezervu, je veľmi náročné organizovať svadbu v sezóne, to znamená od mája do septembra a predovšetkým v letných mesiacoch. Obľúbené kapely a vychýrení fotografi sú už v januári beznádejne vybookovaní na júlové či augustové termíny. To isté platí o najvychýrenejších lokalitách, predovšetkým v okolí Bratislavy. Naopak, svadba mimo sezóny sa organizuje hravejšie a ľahšie. Vtedy dokážete zohnať dídžeja, výzdobu či šaty aj za pár týždňov. A niekedy možno aj ekonomickejšie.

TERMÍN
Je pre vás prioritou ustrážiť, aby boli všetci hostia na fotkách. A aby ste dodatočne nezistili, že nemáte poriadne fotky s babičkou či bratrancami. „Odporúčame fotiť sa s hosťami čo najskôr po obrade, kým sú ešte upravení a svieži. Fotenie je vyslovene bodom v scenári dňa,“ prízvukuje Natália Mayerová. Dnes je už pomerne bežná fotostena či rôzne fotokabínky.

wedding day shutterstock.com

VÝSLUŽKA
Tradícia výslužiek je u nás stále živá. Očakávajú ju babičky aj mamičky a zväčša sa rieši formou koláčov naaranžovaných do pekných, dizajnových škatuliek s logom mladomanželov. Alebo skrátka len do škatuliek. Niekde mladomanželia pridajú ku koláčom aj fľašu vína alebo namiesto koláčov siahnu po originálnejšom darčeku. „Mali sme novomanželov, ktorí hostí obdarovali mydielkami s ich iniciálkami. Alebo dámy náhrdelníkmi a pánov náramkami. Tu môžete naozaj popustiť uzdu fantázii,“ hovorí Natália Mayerová z Lovely Day.

VÝZDOBA
Chýbať jednoznačne nesmú kvety, sviečky a množstvo malých detailov. „Výzdoba na stole by mala byť krásna, ale zároveň praktická. Darmo zaplníte stôl svietnikmi a kvetmi, keď si hosť nebude mať kam položiť pohár. Tiež treba dbať na to, aby si všetci pri stole videli do tváre, čiže dávať aranžmány buď nízke, alebo vysoké nad zorným uhlom hostí. Malý darček v podobe bonbónika či upomienkového predmetu hostí zakaždým poteší. A ak si nájdu pri tanieri vytlačenú menu kartu, prípadne aj program, dáva im to pocit výnimočnosti,“ hovorí Veronika Sameková z Ambientes. Ak chcete mať výzdobu naozaj originálnu a niečím sa odlíšiť, sledujte zahraničné blogy. Sú nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie.

ZASADACÍ PORIADOK
Najdôležitejšia je atmosféra na svadbe. A tú tvoria ľudia. Ako však zladiť zasadací poriadok, aby sedeli spolu ľudia „na jednej vlne“, nikto sa neurazil a ostala zachovaná etiketa? Nuž, toto býva jedna z najchúlostivejších svadobných otázok. Netreba sa však nechať znechutiť. Platí tu rovnica: čím váženejšia osoba, tým bližšie k neveste a ženíchovi. Odborníci odporúčajú okrúhle stoly. Nikto nie je uprednostňovaný ani zanedbávaný a lepšie sa komunikuje.

​Tak, dúfame, že vám tieto cenné rady pomohli. Teraz vám už neostáva nič iné, iba si zariadiť svoju svadbu snov a užiť si tento deň NAPLNO! Veľa šťastia a lásky prajeme. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 09:01