shutterstock.com
StoryEditor

Neviete si bez neho predstaviť život, no zároveň z vášho vzťahu odišla iskra? Toto je vzťahový REFRESH

08.07.2019, 13:45
Vzťahy
Lebo si nebudeme klamať. Rokmi opadá vášeň, vzťah sa stáva rutinou a občas cítime, že by to fakt celé chcelo oživiť. Tak tomu pomôžte. Začnite vy sama a on sa pridá. Lebo sa mu to bude páčiť.

1. Spontánna zmena plánov
No a čo, že ste mali na tento víkend naplánované nákupy potravín na celý mesiac alebo návštevu niektorých rodičov. No a čo, že teraz nie je vhodný čas na „vyhadzovanie“ peňazí. Objednajte hotel, pripravte program alebo ho nahovorte a len tak „na blind“ sadnite do auta a niekam vyrazte, aj keď len do kina. Sami dvaja. Ako kedysi. Nie je nad to stráviť čas vo dvojici, s čistou mysľou, ďalej od domu a povinností. Niekto vám už deti, psa, mačku... postráži.
2. Spoločné rituály
Vy máte rada divadlo, on rybačku. Vy milujete more, on zasa hory. Možno aj počúvate inú hudbu, pozeráte iné filmy, čítate iné knihy. Nič to. Stačí, keď budete mať pár spoločných koníčkov a rituálov, na ktoré sa môžete tešiť spoločne. A pravidelne. Skúste si napríklad nájsť spoločný seriál, ktorý si pozriete pred spaním. Vždy v utorok chodievajte na zmrzlinu, na zákusok alebo si doma urobte palacinky. Spolu. V nedeľu si robte raňajky do postele, na striedačku. Kúpte si puzzle, hrajte karty, monopoly, otvorte fľašu vína alebo spravte džbán limonády a určite si na to vždy jeden večer v týždni. Je toho toľko...
3. Odkryte prirodzenosť
Nemusíte byť každý deň za peknú, dobrú, múdru, rozhľadenú a ešte pritom aj stíhať všetky povinnosti bez nervov, s úsmevom hodným svetovej celebrity a so skrytými nervami v kýbli len preto, že sa to tak má. Ste predsa partneri, takže čím skôr ukážete svoje vlastné JA, tým skôr si na neho zvyknete. Lebo aj on možno chodí okolo vás s naškrobeným zadkom a bojí sa vybočiť z „normálu“. Nemajte strach byť obyčajnou ženou, ktorá rieši problémy, občas ňou lomcujú emócie, rada chodí po dome nenamaľovaná, z niektorých vecí sa teší ako malé decko a niekedy si aj zanadáva, lebo sa jej uľaví. Možno sa aj jemu bude dýchať ľahšie.

4. Odviažte sa
Áno, my vieme, že v posteli to je najpohodlnejšie a že večer je najlepšia atmosféra. Ale nič neoživí vzťah tak, ako keď ho prekvapíte vášňou mimo spálne, v ktorej už obaja poznáte každý fľak od zabitého hmyzu na stene. Nemusíte na to ísť práve podľa vzoru amerických komédií a rozdávať si to v lietadle, vo výťahu alebo v škole, keď pôjdete na rodičovské. Skúste ho prekvapiť počas dňa v kuchyni, kde obeduje, ráno v kúpeľni, keď si umýva zuby, alebo si zájdite autom nad mesto a preneste sa do čias, keď ste nemali veľa iných možností. Lebo toto je naozaj najlepší spôsob, ako chlapovi dokážete, že ho ešte stále máte čím prekvapiť. A nebojte sa. Ani cez deň nebude riešiť vaše krivky, rátať centimetre celulitídy či znechutene pozerať na pokrčenú kožu na bruchu. Ste pre neho krásna tak, ako ste. O to viac, keď sa odviažete. A ktovie, možno sa ten adrenalín, ktorý tak mužské pokolenie neustále ospevuje, zapáči aj vám.
5. Odložte mobily
Aj vy si spolu večer sadnete na terasu alebo do obývačky a namiesto toho, aby ste pozerali na seba, si lustrujete Facebook, Instagram, Twitter a obľúbené webové stránky? Hm, áno. Žijeme v dobe mobilnej, ktorá z nás vie robiť citových egoistov, lebo si ani nevšimneme, že sa niečo deje, že sa z niečoho druhí tešia alebo smútia, alebo sa hnevajú. A potom si zrazu na jednej z desiatok sociálnych sietí, kde je zaregistrovaný aj váš chlap, pozriete fotku, na ktorej sa usmieva spolu so svojím kolegom, lebo zdolali ten maratón, ktorý organizovala ich firma a pred polrokom vám o tom hovoril, vám to však úplne vypadlo, lebo práve vtedy zverejnila Beyoncé prvé foto svojich dvojičiek. Tak si dajte domáci záväzok, že večery budete tráviť bez mobilov a počúvať jeden druhého, nebudete musieť čakať, kým vám vyskočí udalosť na Facebooku, budete sa o veciach baviť osobne, tešiť sa na ne spolu a tak naozaj, úprimne. Lebo predtým tak ľudia žili, nič im nechýbalo a aj rozvodov bolo menej...

6. Prijmite sa
Lebo jedine tak budete spokojní, vyrovnaní... šťastní. Že keď ste s ním začínali, mal veľa energie, kopu plánov a dobrých nápadov, bol ako med na vás aj na všetky vaše kamošky napriek tomu, že sa naozaj správali ako hysterky, nosil vás na rukách a jediné, čo vám vyčítal, bolo, že ste zo dňa na deň krajšia? Teraz sa chytáte za hlavu, keď kritizuje, je príliš premýšľavý alebo sa mu občas niečo nechce? Alebo že ho vie rozčúliť, že nie ste dochvíľna, nemáte orientačný zmysel, lebo ste na to miesto išli už asi stokrát, ale aj tak ste tú odbočku minuli, a že občas niečo zabudnete. No, iný asi nebude. Ale vy tiež nie. Tiež mu na vás určite prekáža pekných pár vecí, ako napríklad to, že keď ste vo „švungu“, rozčúli vás aj nepravidelný komín z tričiek v jeho skrini. Preto vám neostáva nič iné, len si konečne nebrať veci osobne a užívať si spoločný život so všetkými „chybami“. Začnite od seba, viac akceptujte a možno vás prekvapí, že to z jeho strany pôjde tak nejako prirodzene.
7. Neočakávajte nemožné
Nie, ani tie najkrajšie hollywoodske páry neprežívajú vzťahy, ktoré obchádzajú problémy a hádky, stále v nich svieti slnko a každý deň sa vznášajú v oblakoch v tvare srdca. Partnerský život je o kompromisoch, o tolerancii, o súdržnosti. Takže sa nenechajte viesť mylnou predstavou o tom, ako by mal váš vzťah vyzerať, a bezhlavo sa za ňou hnať. Uľaví sa vám, konečne. Obom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:19