shutterstock.com
StoryEditor

Desať miest na svete, kde sú zásnuby na dennom poriadku. Kde sa žiada o ruku na Slovensku?

21.06.2019, 15:10
Vzťahy
Romantika, muž na jednom kolene, slzy dojatia, vyznania lásky a nakoniec hlasné ÁNO. Kde na svete sa to deje najčastejšie?

1. Sitka, Aljaška
Toto miesto je úplne odrezané od zvyšného sveta, možno preto láka mladé zamilované páry. Môže vám byť povedomé, ak máte radi americké romantické komédie. Práve v Sitke sa totiž Sandra Bullock snažila donútiť svojho asistenta, aby ju požiadal o ruku vo filme Návrh z roku 2009... Na žiadosť o ruku je tu príležitostí neúrekom. Ľudia sa zvyknú zasnubovať hlavne na miestach, kde sa dajú obdivovať hory, ľadovce či jazerá, v čase, keď je obloha ružová, teda pri západoch a východoch slnka. Obľúbené aktivity párov, ktoré Sitku navštívili, boli aj túry v okolitých horách, let vo vetroni alebo plavba v kajaku po pokojnej rieke, ktorá cez ňu tečie. Ubytovanie v penziónoch je prispôsobené zámeru mladých mužov. Izby majú rozprávkové výhľady na neďaleké jazero, sú vybavené kozubmi a vynikajúce raňajky podávajú priamo v izbách. Pre istotu :-).

2. Pobrežie Na Pali, Havaj
Letný raj. Nekonečné vodopády, súkromné pláže, takmer priehľadná hladina oceánu. To všetko pod skalnatými útesmi obrastenými exotickými rastlinami od výmyslu sveta. Na Pali je známe tým, že tam nenájdete cesty. Ostrov ich odmietol postaviť kvôli ochrane prírody. Na pláž sa dá dostať jedenásťkilometrovou túrou, kto nevládze, ten má k dispozícii loďky. No americký duch sa v domácich obyvateľoch nezaprie a pre tých, ktorí chcú svoju lásku potvrdiť zásnubami práve na tomto pobreží, pripravujú aj sprievodný program. Pozrite na napaliexperience.com.

hawaii shutterstock.com

3. Hrad Neuschwanstein, Nemecko
Hochzeitsservice Königswinkel je agentúra, ktorá plánuje svadby už dlhé roky. Po tom, čo sa na nemeckom hrade, ktorým sa viackrát inšpirovali tvorcovia Disneyho rozprávok, zasnúbilo mnoho párov, sa rozhodli prispôsobiť prehliadku hradu práve im. V skorých ranných hodinách vás pri hoteli vyzdvihne koč, ktorým si spravíte okružnú jazdu okolo zámku. Navádza to tú pravú, rozprávkovú atmosféru, keď sa však sklenená črievička mení na snubný prsteň. Prehliadka hradu trvá hodinu, končí sa tým, že vás sprievodca nechá na desať minút osamote v jednej z banketových sál. Práve tu by podľa všetkého malo prebehnúť požiadanie o ruku. Pri návrate ku koču vás čakajú ruže a čokoláda ako gratulácia. Cesta kočom na miesto, kde vás vyzdvihli, je, samozrejme, v cene. Otázka však je, či je požiadanie o ruku v tomto prípade momentom prekvapenia. A ešte je otázne, ako vyzerá spiatočná cesta v prípade, ak žena povie nie :-).

4. Júliin balkón, Verona, Taliansko
Pre mnohých ľudí klišé, pre iných symbolika. Júliin balkón, z ktorého sa pýtala Rómea, prečo je len Rómeo, musí byť jedno z najlepších miest na zásnuby. Toto miesto je jedno z najvyhľadávanejších vo Verone. Všimnete si to už na stenách uličky tesne pred balkónom, ktoré sú preplnené láskyplnými odkazmi ľudí z celého sveta. Jedným zo zvykov na tomto mieste je sľubovať si nekonečnú vernosť či chytať sochu Júlie pod balkónom za prsia. To robia hlavne nezadaní, ktorým to údajne prináša šťastie v láske. Na balkón sa dá dostať cez malé múzeum, ktoré sa venuje celému dielu Williama Shakespeara. O kľačiacich mužov nie je núdza, okolité páry tlieskajú, ženy si utierajú slzy. Vtipné je, že pri toľkej láske ľudia často zabúdajú na fakt, že Rómeo a Júlia nikdy neexistovali, a aj na to, že Shakespeare v živote Veronu nenavštívil.

5. Kapadócia, Turecko
Zásnuby v teplovzdušnom balóne sú celkom populárne, hlavne na mieste, kde ich naraz vypustia okolo päťdesiat a každý je inej farby. O jedinečnosť tohto zážitku sa Turci postarali tým, že balóny sú vypustené nad Anatolijskou nížinou, ktorá ponúka jedinečný výhľad na obrovské skaly netradičnej bielej farby. Osláviť s vami zásnuby sú domáci pripravení vo veľkej reštaurácii v jednej z bielych skál údolia... Len ostáva dúfať, že po vyslovení otázky „Vezmeš si ma?“zaznie „Áno“. Lebo v opačnom prípade musí byť zvyšok cesty strávený v balóne v celkom trápnej atmosfére.

6. New York, USA
Empire State Building je istota. Hlavne večer, keď už je tma a pod vami je vysvietené mesto. To už je väčšina turistov preč a máte aspoň trochu súkromia. Veľmi frekventované miesto na zásnuby je klzisko pred Rockefellerovým centrom. Američania zásnuby na verejnosti milujú, ak sú ich svedkami, prežívajú ich ako svoje, tlieskajú, kričia, gratulujú snúbencom... Už len pozorovať to je naozaj zážitok.

new york shutterstock.com

7. Ostrov Skye, Škótsko
Mnohí o tomto ostrove tvrdia, že bol vmaľovaný priamo do oblohy kvôli jeho kráse. Páry priťahuje krásna príroda, ostré hory aj vodné plochy, ktoré domáci volajú Rybníky Víl a veria, že plnia priania. Zasnúbené páry do nich hádžu mince, ktoré majú nadprirodzeným silám doniesť odkaz o konkrétnom želaní... Obľúbeným miestom je zámok s kvetinovými záhradami. Páry, ktoré sa sem prišli zasnúbiť, si väčšinou najprv spravia piknik a užijú si pokojnú atmosféru. V posledných rokoch je populárny bláznivý zvyk – ak ona povie áno, on skočí do jedného zo studených rybníkov, aby oslávil svoj úspech :-).

8. Paríž, Francúzsko
Čo by to bol za zoznam najromantickejších miest na svete bez Paríža? Toto mesto ide s láskou ruka v ruke, dôkazom môžu byť mosty plné zámkov s menami zamilovaných. Možno zásnuby práve v Paríži nie sú nijako originálne, no stále ich ťažko poraziť. Sami domáci neodporúčajú Eiffelovku, je tam tlačenica, ktorá rozhodne romantike nepristane. Novým lákadlom zamilovaných je Ponte Neuf, v preklade Nový most, ktorý je, paradoxne, najstarším mostom na Seine. Aj tu nájdete veľa turistov, no sú roztrúsení a traduje sa, že dvojica, ktorá sa zasnúbi na tomto moste, bude mať veľmi múdre deti... Paris shutterstock.com

9. Moherské útesy, Írsko
Rovnako ako v Škótsku, aj sem na zelenkasté kopce pri mori chodia páry piknikovať. Útesy sú obklopené iba niekoľkými dedinkami, tiahnu sa popri mori niekoľko kilometrov a na konci jari a začiatkom leta sú tieto kopce plné divých kvetov a niekde narazíte na zrúcaninu strážnej veže. Zvykom Írov býva sadnúť si k vyšliapaným chodníčkom a hrať okoloidúcim na gitare, flaute či harfe. Domáci však sami odporúčajú navštevovať tieto útesy iba v letnom čase, na jeseň či na jar riskujete, že vám silný vietor, ktorý vanie od mora, odfúkne celý piknik. Aj so snubným prsteňom.

10. Santorini, Grécko
Jeden z najznámejších ostrovov v Grécku sa tiež chváli veľkým počtom zásnub, ktoré tam prebehli. Konkrétne hotel Mystique v jednom z malých mestečiek ostrova ponúka pre páry večeru na jemne osvetlenej terase s perfektným výhľadom na more. Po večeri nasleduje prehliadka viníc starých 150 rokov a tiež krátka ochutnávka vín s jedálnymi vychytávkami, ako sú napríklad šalát z morskej uhorky alebo slávky na rôzne spôsoby. Párom, ktoré sa sem chodia zasnúbiť, hotel zaisťuje apartmány s veľkými terasami a luxusnou výbavou. Niektorým snúbencom sa tam zapáči tak, že sa tam rovno rozhodnú zosobášiť v jednom z mnohých kostolov, ktoré na ostrove sú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:26