shutterstock.com
StoryEditor

10 vecí, ktoré sú vo vzťahu úplne normálne. Len vy si myslíte, že nie!

11.06.2019, 22:15
Vzťahy
Zdá sa vám, že vo vašom vzťahu nie je niečo v poriadku? Nemusíte sa báť. Niektoré veci sú totiž úplne OK, aj keď si to nemyslíte.

Je prirodzené, že čím dlhšie ste spolu, rozmýšľate nad tým, prečo to už dnes nie je tak, ako na začiatku. Pravdou je, že už ani nebude. To, čo vás ale môže tešiť je pevný vzťah, ktorý aj keď občas zaškrípe, nemusí to znamenať žiadnu katastrofu.

Prinášame vám prehľad desiatich vecí, ktoré sú úplne „normálne“. Aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Takže zbytočne nepanikárte.

1. Hádate sa
Vraví sa, že vzťah bez hádok nie je zdravý. A je to naozaj tak. Pamätajte, že nikto nie je dokonalý, aj keď vám to na začiatku presne tak pripadalo. Časy sa menia. Každý človek potrebuje občas vypustiť svoje emócie. Je lepšie, ak partnerovi, rovno priznáte, že sa vám niečo nepáči, aj za cenu, že by to viedlo k hádke. Ak sa jej snažíte umelo zabrániť a dusíte svoje pocity dlho v sebe, napokon z  toho bude výbuch sopky. Zlé pocity nezmiznú len tak a treba ich riešiť. A najlepšie priamo s partnerom. Navyše, žiadny chlap nie je veštec a to, čo vás trápi vám naozaj nevie vyčítať z očí.

2. Sex je zriedkavý a stereotypný
Povedzme si na rovinu, že si často po celom dni prajete radšej horúcu vaňu ako divoký sex s partnerom. A on to má, verte alebo nie, podobne. Čím dlhšie spolu ste, tým už skrátka jeden od druhého neočakávate nekonečné noci plné vášne. Veď ráno treba vstávať do práce, k deťom, na autobus. Jasné, že vám to v začiatkoch nevadilo, aj keď ste toho veľa nenaspali. Vtedy ste sa nevedeli jeden druhého nabažiť z pocitu čerstvej zamilovanosti. Tu nejde o to, že sa teraz navzájom nepriťahujete. Len viete, že vám nič neutečie. A keď k tomu príde, vymýšľať po každé desať nových polôh tiež nie je žiadne terno. Ale je to normálne. Poznáte sa, viete čo vám vyhovuje a čo máte najradšej.

3. Nehovoríte mu všetko
A pokojne sa stavíme, že ani on vám. Je totiž celkom prirodzené, že človek má svoje malé tajomstvá. Napríklad trápne zážitky z mladosti, o ktorých nemusí vedieť, aj keď hrozí, že mu to niekto z vášho okolia raz zavesí na nos. Tajné nákupy topánok, ktoré môže objaviť, aj keď ste sa ich krvopotne snažili ukryť čo najlepšie. Alebo nové informácie o spoločných kamarátoch, lebo vás ženská časť prosí, aby ste to NIKOMU nehovorili. A vy naozaj nemusíte svojmu partnerovi hovoriť všetko. Pokiaľ to samozrejme nie sú dôležité veci, ktoré sa dotýkajú vás oboch a ovplyvňujú váš vzťah. Tam sú spoločné rozhovory naozaj dôležité.

4. Túžite mať čas sama pre seba
Gratulujeme! Ste totiž normálna. Každá to chceme. Byť občas bez neho a robiť veci, v ktorých nás nechtiac obmedzuje. Kým na začiatku ste s ním chceli stráviť každú minútu a nevadilo vám oželieť ani pravidelnú kávu s kamarátkou, teraz je to iné. Doslova niekedy túžite byť sama so sebou. Vyložiť si nohy, pozrieť si prudko babský film, skúsiť si oblečenie, ktoré ste si neobliekli dvadsať rokov, otvoriť si fľašku vína, pozrieť si staré fotky, jednoducho venovať sa len sebe. Oddýchnuť si od varenia, prania, upratovania a len tak si užívať, aj keď len vo vlastnom byte. A on tiež určite túži vypadnúť na záťah s kamarátmi. Tak mu to pokojne navrhnite aj častejšie. Občas to vzťahu veľmi pomôže, byť chvíľu jeden bez druhého.

healthy hair shutterstock.com

5. Veríte mu, ale žiarlite
Aj v dlhodobých vzťahoch je ZDRAVÁ žiarlivosť na mieste a z jednej stránky vďaka nej aspoň viete, že vám nie je ľahostajný. Ak by vás totiž počas jeho pánskej jazdy nenastrašila ani len jedna pochybnosť a to dokonca ani vtedy, keď vám nezodvihne telefón, tak je vám už asi celkom ukradnutý. A to nie je dobre. Takže to celkom ani nie je o tom, že mu neveríte, skôr sa cítite ohrozené tými ženami, ktoré ho vo vašich predstavách zvádzajú. Nehysterčite ešte predtým, ako vôbec vyjde z domu. V skutočnosti sa väčšina mužov teší skôr na to, ako sa opije a na ulici bude s kamarátmi vyspevovať ľudovky.

6. Občas myslíte na iných mužov
A on na iné ženy, to nám verte. To ale vôbec neznamená, že sa už nemáte radi. To len ľudská fantázia je nekonečná. Preto do vašej mysle zablúdi ten fešný čašník z obľúbenej kaviarne, nový kolega, či dokonca rodinný priateľ. A tiež preto, že sa stále chcete cítiť žiadaná a jemné flirtovanie mužov s vami jednoducho zalomcuje. To, že na iných mužov myslíte vôbec nič neznamená. Túžba po nich je totiž len fyzická a povrchná, premieta sa väčšinou v sexuálnych predstavách. Alebo v predstavách, v ktorých figuruje aj váš partner v roli nešťastného chlapa, ktorý vás chce získať späť za každú cenu. Takže v kľude, myšlienky sú dovolené.

7. Porovnávate sa s inými pármi
Isteže, existujú aj hrdličky, ktoré sa aj po dvadsiatich rokoch budú k sebe na verejnosti správať akoby sa stretli len včera vo vesmíre menom láska. Ale čo vy viete, či po sebe doma nehádžu taniere a nespávajú oddelene. Neraz sa stane, že navonok ukážkový pár tvoria najväčší nešťastlivci, ktorí pri sebe len prežívajú. Ale v poriadku. Určite vás pohľad na nich donúti zatúžiť po objatiach, bozkoch, milých slovách, najmä, ak ste ich dlho nepočuli. Je prirodzené, že to vo vás vyvolá spomienky a túžbu znova to zažiť. Porozprávajte sa s ním. Pozor však na priame prirovnania typu „ale oni to robia takto“, tie muži neznášajú.  Alebo  jednoducho prevezmite iniciatívu. Určite to s ním pohne.

8. Máte občas chuť zavolať bývalému
Na začiatku nového vzťahu by ste k nemu myšlienkou ani len nezablúdili, ale časom ste o ňom začali občas premýšľať. A máte chuť mu zavolať. Teda v prípade, že rozchod bol iniciovaný z vašej strany. Chceli by ste sa mu posťažovať a hovoriť mu o tom, že on by to robil inak. Vo chvíľach, keď ste nahnevané začnete rozmýšľať, či by vám predsa len s tým prvým nebolo lepšie. Nebolo. Z nejakého dôvodu ste to s ním skončili, na to nezabúdajte. A láska sa nedá poberať na etapy. Ak nad tým len rozmýšľate, je to OK. Ale pozor na to! Ak sa mu predsa len napokon rozhodnete zavolať, pripravte sa na to, že ho to nemusí potešiť a bude to zbytočné faux pas.

9. Romantika išla bokom
Pri plánovaní a realizovaní vecí premýšľate viac prakticky, ako romanticky. V dlhodobých vzťahoch je to bežné. Kým na začiatku ste si dali záležať skôr na tom, aby bol váš partner očarený, teraz prihliadate na to, ako to urobiť čo najvýhodnejšie pre obe strany. Predtým ste varili pokojne aj tri hodiny, ďalšiu hodinu zdobili stôl a zapaľovali sviečky. Dnes navaríte čo možno najrýchlejšie, je vám jedno ako to vyzerá. Tanier mu prinesiete k telke do obývačky a miesto slov o nekonečnej láske použijete len obyčajné „dobrú chuť“. Na vašej láske sa nič nezmenilo, len očakávania sú na oboch stranách o čosi „triezvejšie“. A to je v poriadku, že si už nemáte potrebu neustále dokazovať prehnanými gestami, že vám na sebe záleží. Stačí to len občas, o to viac si to vážite.

10. Rozmýšľate nad rozchodom
Stáva sa to. Po hádke, v zlom období, po tom, čo si kamarátka nájde nového priateľa a všade okolo nej vo vzduchu lieta nápis „Neskutočne šťastná“. Zrazu začnete uvažovať nad tým, aký by bol váš život bez neho jednoduchší. Viac by ste sa bavili, cestovali, viac by ste zabávali a hľadali nové lásky. Je to ale naozaj tak? Premýšľať nad tým, čo by bolo keby je prirodzená vec, dôležité je však rozhodnúť sa a to sa nikdy z rozmachu nevypláca. Zvážte si v hlave pre aj proti a uvažujte skôr nad tým, čo by ste bez neho stratili. Dlhodobý vzťah je v dnešnej dobe nie celkom bežná vec, preto si ho chráňte. Veď napokon, aj vaša kamarátka môže mať o mesiac neskôr nad sebou vo vzduchu obláčik s nápisom „Neskutočne nešťastná“ a uvedomí si, rovnako ako vy, že nie je nad to mať dlhodobý vzťah.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:21