Facebok / Rozprávkari
StoryEditor

Originálny otecko vymyslel pre deti hru, ktorá ich odtrhne od tabletov

17.10.2017, 10:42
Vzťahy
Finančný analytik Matúš Teplický vymyslel spoločenskú kartovú hru na motívy Dobšinského rozprávok. Za 3 dni na jej vydanie vyzbieral 5000 eur.

Matúš Teplický pracuje ako finančný analytik vo veľkej firme. Celé dni trávi pred počítačom a večer svojim dvom malým deťom rád rozpráva klasické rozprávky. Na jednej z dovoleniek sa však zrodil prevratný nápad a celá rodina sa pustila do vymýšľania niečoho, čo by zaujalo všetkých členov. Tak vznikla spoločenská kartová hra Rozprávkari. Má pútavý dej, prepracované pravidla, krásne ilustrácie Tiny Minorovej a 60 ručne ilustrovaných kariet. To všetko na motívy rozprávok Pavla Dobšinského.

Partia okolo Teplického sa rozhodla nenechať si svoj nápad pre seba, ale posunúť ho k ľuďom. Na to potrebovali peniaze, a tak zavesili výzvu na portál Startlab dúfajúc, že sa im za mesiac podarí vyzbierať potrebných 5000 eur. Aké však bolo ich prekvapenie, keď mali na účte túto sumu už po troch dňoch?

„Po desiatich dňoch odkedy ľudia začali prispievať na vydanie Rozprávkarov nás podporilo takmer 500 ľudí. Na slovenské pomery to je úžasné číslo a priznám sa, že takúto skvelú odozvu som čakal len v najtajnejších snoch. Ešte nám ostáva takmer dvadsať dní a chceme ich využiť naplno. Preto sme vymysleli ďalšie dva ciele - ak vyzbierame 15 tisíc, každému, kto nás podporí, darujeme rozšírenie hry s ďalšími pätnástimi kartami. Druhý cieľ je 30 000 eur. V takom prípade by sme chceli, aby sa Rozprávkari dostali aj k deťom, ktorým rodičia hru nekúpia. V spolupráci s nadáciou Úsmev ako dar preto venujeme päťsto hier do detských domovov a sociálne slabších rodín. 30 000 sa zdá ako veľmi vysoká suma, ale v skutočnosti nie je nereálna - ak nás podporí približne 1500 ľudí, podarí sa nám náš cieľ splniť. A 1500 z päťmiliónového Slovenska nie je až tak veľa,“ vyrátúva spokojne Matúš Teplický.

Rozprávkari Facebok / Rozprávkari

„Najviac ma teší pozitívna odozva ľudí. Zdá sa, že Dobšinského rozprávky sú obľúbené u všetkých generácií, a nápad oživiť Dobšinského svet v podobe rodinnej hry chvália. S hrou sme strávili týždeň na vzdelávaco - hernej akcii Nimbus, kde si Rozprávkarov zahralo asi päťsto detí zo základných škôl v Košiciach, Žiline a Bratislave. Potešilo ma, že veľa detí pozná slovenské rozprávky a že sa vedia nadchnúť pre klasickú spoločenskú hru, aj v silnej konkurencii tabletov a počítačových hier.“

A o čo vlastne v tejto hre ide?

Rozprávkari sú stolová spoločenská hra na motívy Dobšinského rozprávok. Cieľo je zachrániť rozprávky pred zloduchmi, ktorí ich ukradli. Hrá sa kartami na hracej doske s využitím zlatých dukátov a hracích žetónov. Je určená pre dvoch až štyroch hráčov od ôsmich rokov. Hra je jednoduchá a dynamická. Zvládnu ju deti, ktoré vedia napočítať do dvadsať, skúsení hráči sa zabavia pri verzii pre pokročilých a milovníci bleskurýchlych kartových hier si obľúbia minihru Laktibrada, ktorá je súčasťou Rozprávkarov. „Celá hra pre mňa bola od začiatku taká rodinná vec. A výsledok je tiež niečo, čo má v prvom rade snahu fungovať ako rodinná zábava,“ dodáva Matúš Teplický. Na zbierku môžete prispieť tu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:42