Danica Kleinová s manželomFacebook / Lucia Woloszyn Freund
StoryEditor

Svadby v zrelom veku: Majú vyššiu šancu prežiť?

06.10.2017, 14:00
Vzťahy
V ostatnom čase sa u nás vrece roztrhlo s prominentnými dámami, ktoré sa rozhodli do manželstva vhupnúť v zrelom veku. Či už ide o redaktorku Danicu Kleinovú (45), herečku Katku Hasprovú (45) či  fitnesku Zoru Czoborovú (50). Všetky si počkali a našli svojich princov na bielom koni vo veku, kedy je už množstvo ich vrstovníčok rozvedených.

 „Vo všeobecnosti platí, že na vzťahoch je jediná istota, a to, že sú neisté. Ktoré vzťahy vydržia a ktoré nie, pripomína veštenie z krištáľovej gule. Na druhej strane isto sa dá očakávať, že ľudia v zrelom veku pristupujú ku vzťahom nielen srdcom, ale aj rozumom. Partnerov si vyberajú uváženejšie a snáď aj perspektívnejšie. A čo je isto dôležité, vďaka modernej medicíne uvažujú a napĺňajú aj méty neskorého rodičovstva,“ myslí si uznávaná sexuologička a experta na vzťahu Danica Caisová.

Najväčším problémom podľa nej býva schopnosť prispôsobiť sa. „Predsa len, mnoho rokov žili veľmi samostatne, rozhodovali sa iba za seba, hospodárili iba so svojimi financiami a teraz prichádzajú spoločné peniaze, spoločne trávený voľný čas, rozdielny biorytmus  či  celá kohorta blízkych aj vzdialenejších príbuzných. Nehovoriac o  deťoch z predchádzajúcich  vzťahov. Ľudia v zrelom veku mávajú ustálený svetonázor a neradi menia rôzne rituály,“ upozorňuje.

Pevným základom každého vzťahu je však láska. Tá dáva nielen krídla, ale  ľudia pod jej vplyvom ľahšie prijímajú pravidlá my namiesto ja.  „To platí veľmi všeobecne a v každom vzťahu.  Láska by naviac mala otvárať dvere dôvere a otvorenosti. Bez nich sa nikdy nedozvieme, čo všetko musel ten druhý obetovať, aby mohol s nami každé ráno raňajkovať. Zžiť sa s tým druhým vyžaduje čas.  V mladosti je času viac v neskoršom veku asi menej.  Na druhej strane bývajú zamilovaní ľudia v zrelšom veku ochotní podstatne rýchlejšie viacerých ústupkov ako mladí. Možno aj preto, že veria, že našli vzťah, ktorý potrvá do konca života, a že toho času majú podstatne menej ako dvadsaťroční,“ myslí si.

V takýchto zrelších manželstvách však môžu byť problémom deti, ktoré v neskoršom veku nemusia vôbec prísť. Podľa Caisovej je aj táto veľká téma vecou dohody medzi partnermi, či vôbec dieťa chcú mať. „Sú dvojice, ktoré v tom majú jasno a sú rozhodnuté žiť v bezdetnom manželstve a sú také, ktoré sa ešte o dieťa pokúsia. Je však dôležité, aby v takejto citlivej a najmä pre bezdetné ženy dôležitej otázke, panovala medzi partnermi zhoda,“ dodáva Danica Caisová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:15