pexels.com
StoryEditor

Na čo slúži monogamia a sme bytosti stvorené na jeden vzťah? Opýtali sme sa známeho sexuológa

27.08.2017, 09:00
Vzťahy
Monogamia, vernosť, manželstvo... sú to všetko fenomény, ktorými dnes žije málokto? Dá sa udržať kvalitný sex po celý život? A dá sa vlastne žiť v jednom spokojnom vzťahu celý život a nepodvádzať? Opýtali sme sa známeho sexuológa Jozefa Dúbravického z UROCENTRA BRATISLAVA.

Je to asi úplne bežný jav, že po istej dobe manželia-milenci prestávajú po sebe túžiť a frekvencia stykov klesá, že? Prečo je to tak? Deje sa to na oboch poliach (žena/muž) rovnako? 

Je to veľmi komplikované, ale hlavne vysoko individuálne. Bežne v praxi na ambulancii mám pacientov, ktorí sú mladí a pre školu, prácu, náboženské dôvody, priestorové obmedzenia a iné majú frekvienciu stykov sporadicky a partneri po 10-20 rokoch manželstva/partnerstva po tom, čo im odrastú deti a majú viac času, začnú sa venovať jeden druhému denne aj niekoľko krát. Povedal by som, že to nemusí byť priamy následok poklesu túžby, ale skôr nadmernej pracovnej, rodinnej alebo osobnej vyťaženosti. Tiež mnohí ľudia s vekom majú nadváhu a stým je prirodzene spojená menšia aktivita psychická, fyzická ale aj intímna. Mám mnoho pacientov, ktorím som dohovoril, aby schudli. Akonáhle zhodili iba 5-10 kg, ožili. Klesol im tlak krvi, znížil sa počet liekov, ožili psychicky, fyzicky aj intímne. Tiež si musíme uvedomiť, že úspešný a radostný sexuálny styk je samostimulantom pre ďalší styk. 

 svetevity

Zastávate názor, ze človek nie je monogamná bytosť? Je podľa vás úplne mimo, že sa ženíme a vydávame a tým sa tlačíme do toho, aby sme mali jedného sexuálneho partnera? Prečo po tom cítime takú veľkú krivdu, ak nám je niekto neverný?

Nejde o to, čo zastávam ja, to nie je dôležíté, dôležité je aká je spoločenská nálada ale hlavne tolerancia. Je to veľmi ťažké. Závisí to od vzorov v rodine, okolí, meste, štáte, alebo náboženskej orientácii. Monogamia je veľmi dobrá myšlienka. Slúži najmä na ochranu rodiny, ale aj zo zdravotného hľadiska ako prevencia prenosu sexuálnych ochorení. O tom, či je človek monogamná bytosť by sa dali viesť nekonečné diskusie zástancov a odporcov. Faktom zostáva, či chceme alebo nie, že sme ovládaní hormónmi (grécke slovo hormon – poháňaj). A podľa toho často aj konáme, v rámci záchovania jedinca a druhu. Celá história ľudstva je sprevádzaná (podľa náboženstva) o povinnom taxitívnom monogamnom orientovaní (vynímajúc moslimov, mormonov atď.). Aká je realita? v súčasnosti sa viac ako polovica detí rodí mimo manželstva, vzťahy sú iba na určitý čas. Svadba a manželstvo je krásna vec, ale zároveň pre niekoho môže byť obmedzujúca. Pocit krivdy súvisí skôr s tým, že v hormonálnom opojení si pri svadbe sľubujeme vernosť až po hrob. Často je to porušené. Je to skôr sklamanie z oklamania. 

 

Dá sa v dlhoročnom vzťahu (10-20rokov) ešte vôbec mať naozaj dobrý sex? Čo by ste odporučili, na udržanie túžby, znovuzapálenie plamienkov? 

Určite áno, dokonca mnoho partnerov má kvalitnejší. Nemusia sa skrývať, obdmedzovať, neboja sa neželaného tehotenstva, deti majú odrastené a môžu mať viac času na seba. Teda pokiaľ osobný a intímny život nevymenili za pracovný, kamarátsky, hobby a iné.

 

Čo ak túžim po dobrom sexe, ale nie so svojím partnerom? Treba to podľa vás v rámci zachovania rodiny atď. vytesniť zo svojej hlavy, alebo si povedať, žijeme len raz a nájst si milenca? Môže podľa vás takáto nevera prinavrátiť chuť na pôvodného partnera? 

V urologickej a andrologickej ambulancii mám denne prípady mužov, ktorí sa mi zdôveria, že milujú svoju partnerku, ale občas (každý je iný) majú nerealizovanú alebo realizovateľnú potrebu/túžbu skúsiť niečo iné. A potom sa veľmi radi vrátia ku svojej stálej partnerke. Čo sa týka žien, je to tabuizovaná téma, o ktorej ženy nerady hovoria z pochopiteľných dôvodov. V spoločnosti je tolerované, ak muž má aj iný vzťah. Ak sa to stane žene, je odsudzovaná a pomenovaná pejoratívne. Pri tom si dovolím tvrdiť, že mnoho žien má sem tam (ako sa mi zdôverili mnohé klientky), “one night stand”  (lásku na jednu noc). A tiež sa potom veľmi rady vrátia ku svojmu stálemu partnerovi. Dovolím si prejaviť osobný názor podložený na základe 20 ročných skúseností z praxe, že tak ako muži mali, majú a budú mať od 1 do XY partneriek postupne za život, to isté sa deje aj u žien. Ak by to tak nebolo, bolo by na svete niekoľko násobne viac žien (čo nie je pravda).

 

Ako vyzerá realita v slovenských posteliach v dlhodobých vzťahoch?

Realita je taká ako inde. Avšak mimoriadne pokrytecká. Zo spoločenských, náboženských a iných dôvodov pokrytecky prezentujeme stabilitu, ale celý živoť je pretkaný krátkodobými či dlhodobými turbulenciami. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:29