pexels.com
StoryEditor

7 typov single mužov: od maminkiných maznáčikov až po narcistov

25.07.2017, 19:00
Vzťahy
Autor:
idnes.cz
Nezadaného muža s istotou na ulici nespoznáte. Špinavé topánky môžu mať najrôznejšie dôvody, rovnako tak pokrčené oblečenie. Hoci to už by mohlo byť spoľahlivejším vodidlom. Žehliť totiž - na rozdiel napríklad od čistenia topánok - matky svojich synov zvyčajne neučia. Lenže vyžehlené košele si dnes single môže odniesť z každej čistiarne...

Čerstvo rozvedená Martina (48) by si rada našla partnera. V prvom rade ju zaujímajú muži, ktorí nemajú snubný prstienok ani vyžehlenú košeľu. "Nesmie smrdieť ako bezdomovec, ale ak je to chlap v pokrčenej košeli, znamená to, že je sám, alebo mu to s manželkou neklape, a to je moja šanca," rozvíja sofistikovanú konštrukciu o tom, že každá rozumná žena dbá na zovňajšok svojho muža preto, aby na prvý pohľad nevyzeral ako "voľný" a nechcela jej ho iná prebrať.

Partnerská psychologička Jitka Douchová však nemá pocit, že by sme single muža dokázali identifikovať na ulici. "Aj keď je muž single, neznamená to, že by sa o svoj zovňajšok nedokázal postarať. "Horšie to je skôr s vnútrom," hovorí.

Zanedbaný zovňajšok je podľa Douchovej skôr symptómom čudákov a naozajstných samotárov, ľudí uzavretých pred svetom, ktorí ako dôležitejšie vnímajú úplne iné veci, než je vzhľad. Ak už podľa ošumelého oblečenia niekoho škatuľkovať, potom by takáto charakteristika zodpovedala skôr vdovcom a rozvedeným mužom vo vyššom veku, ktorí boli zvyknutí na starostlivosť od svojej partnerky. "U mužov vo veku do cca 45 rokov sa s tým nestretávam, a to mám vo svojej poradni single mužov v tejto vekovej kategórii dosť," uvádza Jitka Douchová.

Síce nezadaných na prvý pohľad nespoznáme, po ulici ich chodí dosť. Niektorí sú single z presvedčenia, je to ich vlastná voľba, ostatní skôr kapitulovali. Tým z prvej skupiny vyhovuje nezáväzný spôsob života, tí druhí sa hanbia s niekým zoznámiť, majú problémy so sebadôverou, alebo majú na partnerku naopak veľmi náročné kritériá a nemajú šancu stretnúť sa s tou, ktorá by ich spĺňala.

1. Dobrodruhovia
Karol (39) je typický romantický drsňák - modré oči, tmavé zvlnené vlasy, športová postava, vtipný, dobrodružná priateľská povaha. Svet mu až doteraz ležal pri nohách. A dievčatá? Na jeho náročných cestách by ho len zdržiavali a v jeho posteli sa striedajú. Čo viac by si mohol priať?

Je pravda, že osamelosť môže byť nejakú dobu výhodou. Patrí k nej sloboda - muž sa nemusí nikomu prispôsobovať, spovedať, kde bol a s kým. Na to, aby nebol stále sám, má dosť záujmov a priateľov okolo seba.

"Ale po určitej dobe predsa len začínajú kotviť aj pôvodne zaprisahaní singles," vysvetľuje psychologička a dodáva, že tým pádom sa slobodní tridsaťpäť roční môžu dostávať do čoraz zreteľnejší sociálnej izolácie. Až v tejto fáze sú dobrodruhovia ako Karol ľahkou "korisťou". Jedna zo ctiteliek nakoniec uspeje. Poistí si dobrodruha potomkom a bude mu zrejme v detstve ocka ukazovať hlavne na fotkách.

2. Manažéri
Pavol (41) je v práci od rána do večera. Keď nastupoval do medzinárodnej korporátnej firmy, predsavzal si, že pre úspech obetuje svoj život. Myslel si, že dočasne, než sa vyšplhá na zaujímavo platené miesto a až zaistí svojej budúcej rodine existenciu, potom sa poobzerá po partnerke. Kariéra sa vydarila, ale Pavol teraz z rozbehnutého vlaku nemôže vystúpiť. S funkciou pribudla aj zodpovednosť a cieľavedomý Pavol nedokáže poľaviť. Dvakrát do mesiaca trávi týždeň v zahraničí, medzitým sa nahromadia problémy doma, a tak je stále v jednom kole.

"Týchto ľudí kariéra tak pohlcuje, že na partnerský vzťah nemajú čas, a tak sa na nás obracajú o pomoc," opisuje manažérov Jana Kupková, osobná konzultantka v oblasti zoznamovania a osobného rozvoja zoznamovacej agentúry Náhoda. "Pavlovia" delegujú svoj problém na zoznamovacích odborníkov, dohovoria cenu, podmienky a termíny. Konajú tak, ako sú zvyknutí vo svojich manažérskych postoch.

3. Narcisi
Keď bola fyzicky dokonalá, tak zas nerozumela situácii na Blízkom východe, a tá, ktorá vedela variť aj sledovala dianie vo svete, mala zas moc malé prsia ... Tomáš (43) ale túži po servise zvanom "všetko v jednom". Zoznámiť by sa vážne moc chcel, potvrdzuje Jana Kupková, ktorá sa s týmito singles stretáva vo svojej práci pre zoznamovaciu agentúru, ale žiadna ponuka, žiadna žena pre nich nie je dosť krásna, mladá, múdra, úspešná ...

Narcisovia všetky šance na zoznámenie vopred zredukujú len na prekážky a zavrhnúť ako nedostatočné. Žiadna žena pre nich nie je dosť dokonalá. Jedine taká by k nim totiž pasovala, pretože oni dokonalí sú. V skutočnosti skôr než dokonalosť je ich diagnózou narcizmus a samožerstvo. "Sú tak nároční, že jednoducho nemajú šancu sa zoznámiť," zhŕňa Jana Kupková.

4. Sebci
Marek (55) potreboval ženu a deti vlastne len kvôli tomu, že "tak žijú všetci". Jediné, na čom mu vlastne v živote záležalo bol on sám a svoje ego si utužoval v manažérskej pozícii a medzi kamarátmi. Manželke dlho trvalo, kým si uvedomila, že je aj s deťmi len súčasťou jeho "portfólia", ktoré síce našťastie zodpovedný Marek zabezpečí - aj preto, aby morálne obstál pred kamarátmi, ale citovo sa neangažuje. Po rozvode už zostal sám a život už si vraj žiadnu ženou znova komplikovať nemieni.

Či už sa v živote sklamali či poučili, možno sú latentní gayovia, alebo sú len obyčajne lakomí, sú si títo nezadaní bytostne istí, že ženu vôbec nepotrebujú. Ak niektorí z nich nejakú majú (lovci), potom len účelovo, pre uspokojenie svojich potrieb a ega. Single sebci totiž vedia, že všetko zvládnu sami a nakoniec ... aj ten sex sa "dá vždy nejako poriešiť."

5. Maminkiní maznáčikovia
Lukáš (36) býva stále s mamou, ktorá po rozvode s jeho otcom zostala sama. Starajú sa navzájom jeden o druhého, Lukáš má doma všetok servis a pohodlie. Keď sa zoznámil s Karolínou, chcela, aby si zaobstarali spoločné bývanie a na tom ich vzťah stroskotal. On nevidel jediný dôvod odísť od mamičky, keď byt bol dosť veľký aj pre troch. Navyše ho mama potrebuje a keby býval inde, musel by za ňou jazdiť, čo by mu život neuľahčilo, ale naopak, uvažoval Lukáš. Lenže Karolína s jeho matkou žiť nechcela.

Pohodlie, obava zo zmien, tiež matkino citové vydieranie a zotrvávanie v úlohe "dobrého synčeka", to všetko maminkiným maznáčikom bráni v nadväzovaní vzťahov s inými ženami. Keď už predsa len z rodného hniezda "vyletí", vyžadujú od partneriek rovnaký servis, ako mali doma. Do ďalšieho života nehľadajú partnerku, ale ďalšie starostlivú a tolerantnú matku milujúcu bezpodmienečne.

"Zostávajú single kvôli prílišnej starostlivosti zo strany ako matky, tak sa ale aj stretávam, že to robia aj niektorí otcovia," potvrdzuje Jana Kupková.

6. Skeptici
Málokedy sa len tak usmievajú a na ženy už vôbec. Sú sklamaní, v slabej chvíľke priznajú, že majú zlomené srdce. Bývajú minimálne raz rozvedení, prípadne krátko po rozchode s dlhoročnou partnerkou, alebo rovno vdovci. Ani v zoznamkách už svoje šťastie neskúšajú, pretože už znovu nechcú riskovať ďalší - zaručene bolestný - zážitok.

Tak ako Peter (56) po rozpade tretieho manželstva, zakonzervovali sa vo svojej skepse, že každý vzťah je len cestou k veľkému sklamaniu. Zmierili sa s tým, že zostanú sami. Ale možno v kútiku duše - a po vzore hodných panien - dúfajú, že si ich v tom ich temnom kúte predsa len nejaká nájde.

Ak existuje žena, ktorá ich skúsi presvedčiť o tom, že život nie je nutné dožiť v osamelosti starého vlka, bude potrebné veľa lásky, trpezlivosti, pochopenia, entuziazmu a optimizmu "na kilá". Prelomiť ich nedôveru stojí veľa síl, ale je nádej, že sa to oplatí. V opačnom prípade sa zo skeptického samotára stane nevľúdny frfloš.

7.Nesmelí
Softvérový tester Radko (38) už svoj partnerský život prakticky vzdal. Každý pokus o zoznámenie zakaždým vyústil v neznesiteľnú traumu. Nebol problém sa s dotyčnou rozprávať vo virtuálnom svete, ale akonáhle mal termín stretnutia, nemohol trémou spať. V hlave skombinoval snáď všetky možnosti, ktoré by mohli nastať, a keď už sa nakoniec predsa prinútil na rande prísť, radšej mlčal, pretože jedine tak predišiel permanentnému červenaniu a zakoktávaniu.

Ak sa vôbec nesmelý osmelí, najčastejšie si vyťukať svoj profil na internetovej zoznamke z pohodlia domova. Z rovnako bezpečného miesta sa pokúša osloviť s pribúdajúcimi rokmi samoty najskôr v podstate už kohokoľvek, pretože si tak extrémne neverí, že si ani veľmi netrúfne vyberať. Títo singles sú obyčajne slušní a dobrí, ale vynikajú extrémne nízkym sebavedomím.

"Vôbec si neverí, takže pri stretnutí s náprotivkom bohužiaľ nezaujmú," opisuje ich správanie Jána Kupková zo zoznamovacej agentúry a dodáva, že s niektorými dokonca absolvovala aj rande na skúšku, aby si vyskúšali, ako by sa mali správať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:44