StoryEditor

Klausova "tajná" minulosť

21.01.2008, 23:00

Kluk. Krycie meno, o ktorom sa vedelo, že sa pod ním v spisoch niekdajšej Štátnej bezpečnosti skrýva meno českého prezidenta Václava Klausa. Teraz sa však objavilo aj ďalšie, a to Rek.
Zatiaľ čo spis "Kluk" jasne ukazuje, že bezpečnosť Klausa sledovala asi dva roky, spis "Rek", takýto jasný zámer nepodáva. Jeho účel zatiaľ zostáva záhadou, keďže ho v roku 1989 skartovali. "Ten zväzok sa skutočne nezachoval. Skartovali ho krátko po prevrate spolu s ďalšími dokumentmi," potvrdila jedna zo zamestnankýň archívu ministerstva vnútra.

Dva zväzky
Komunistická štátna bezpečnosť sa o Klausa začala zaujímať v roku 1984. Vtedy pracoval v Štátnej banke československej a tajná polícia monitorovala ekonomické semináre, ktoré Klaus viedol. Chcela zistiť, či na nich nepadajú "protisocialistické" názory. Jeden z účastníkov Klausa udal, že na semináre pozýva aj ľudí, ktorí zmýšľajú "nemarxisticky a pravicovo". Vo februári 1984 založila štátna bezpečnosť zväzok s krycím menom Kluk. ŠtB si takisto "preklepla" aj zoznamy Klausových susedov a účastníkov jeho seminárov. Po dvoch rokoch sledovania sa rozhodla sledovanie skončiť a spis uložila do archívu, kde sa uchoval dodnes.
V apríli 1988 záujem o jeho osobu opäť vzrástol, bezpečnosť založila spis Rek. Okolnosti jeho vzniku a najmä dôvod, prečo Klausa bezpečnosť opäť začala "skúmať," sú nejasné. Spis sa totiž nezachoval. Len niekoľko týždňov po páde komunistického režimu, 9. decembra 1989, ho skartovali.
O zničení spisov tajnej polícia rozhodol vtedy posledný šéf ŠtB Alojz Lorenc. Skartácie sa podarilo zastaviť 15. decembra 1989.
Klausa bezpečnosť evidovala ako preverovanú osobu. Ak by sa nekonal prevrat, zrejme by ho agenti sledovali naďalej.

Roky práce
Obsah spisu je teda neznámy, no jeho existenciu potvrdzuje aj slovenský Ústav pamäti národa. Ten v registračných protokoloch eviduje meno Václav Klaus pod oboma spomínanými krycími menami. "Sú to kópie registračných protokolov pražskej centrály," potvrdil pre HN šéf ústavu Ivan Petranský. Je to však len záznam o tom, že Klaus bol evidovaný štátnou bezpečnosťou. "Viac sa však z toho vyčítať nedá," dodal Petranský.
Šanca na odhalenie, prečo sa komunistickí funkcionári začali o Klausa opätovne zaujímať, však ešte celkom nezmizla. O akcii Rek môže existovať zmienka aj v operatívnych správach, ktoré si ŠtB viedla. Operatívne správy nezakladali priamo do spisov preverovanej osoby, a skartácia sa ich preto nemusela dotknúť. Prípadne sa jeho meno môže objaviť v súvislosti s iným prípadom. "Je možné urobiť nejakú rekonštrukciu, materiály v nejakých iných zložkách, spisoch," vysvetlil Petranský.
To je však práca na niekoľko rokov. Ústav svoje dokumenty dodnes poriadne neroztriedil, ani nepreviedol do digitálnej podoby.

Nezáujem o vlastnú minulosť
Český prezident svoju "tajomnú" minulosť príliš neskúma. Viackrát odkázal, že ho dôvody, prečo ho Štátna bezpečnosť sledovala, nezaujímajú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:01