StoryEditor

Senátor za Idaho rezignuje pre sexuálny škandál

01.09.2007, 13:36
Autor:
SITASITA

Americký senátor za republikánov Larry Craig, ktorého prichytili na letiskovej toalete ako sa domáha pohlavného styku, v sobotu rezignuje na svoj post. Noviny Idaho Statesman o tom informovali predstavitelia Republikánskej strany. Craig urobí v sobotu vyhlásenie o svojej politickej budúcnosti v hlavnom meste štátu Idaho Boise. Novinárom to povedal zamestnanec senátorovho úradu, no bližšie informácie neuviedol.

Craiga (62) zatkol 11. júna na toalete letiska Minneapolis-St Paul v tajnej akcii policajt, ktorý prešetroval sťažnosti spojené s homosexuálnymi aktivitami. Policajt povedal, že Craig ho žiadal o pohlavný styk. Začiatkom augusta sa senátor k priestupku priznal, zaplatil pokutu a súdne trovy vo výške 500 dolárov. Craig, ktorý v Kongrese reprezentuje Idaho už 27 rokov, trvá na tom, že nevykonal nič zlé a opakovane tvrdí, že nie je gay. Na dohodu pristúpil len v snahe celý, preňho ponižujúci, incident utajiť. V utorok však svoj názor zmenil a povedal, že svoje priznanie ľutuje.

Po oznámení rezignácie vymenuje guvernér štátu Idaho Butch Otter náhradníka, ktorý v Senáte doslúži do konca Craigovho funkčného obdobia v januári 2009. Odhalenie spojené so senátorom, ktorý je odporcom uzatvárania manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia, je pre republikánov, ktorých popularita v prieskumoch verejnej mienky klesá, zlou správou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:51