StoryEditor

OBSE bude bojkotovať ruské prezidentské voľby

07.02.2008, 14:25
Autor:
SITASITA

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe odvolala vyslanie svojej pozorovateľskej misie na prezidentské voľby v Rusku 2. marca pre obmedzovanie zo strany Moskvy. Organizácia zaoberajúca sa monitorovaním volieb a jej parlamentné zhromaždenie uviedli, že budú bojkotovať voľby, v ktorých veľmi pravdepodobne zvíťazí vopred určený nástupca Vladimira Putina Dmitrij Medvedev. Ruské opozičné skupiny tvrdia, že prezidentské voľby budú zmanipulované.

"S najlepšími úmyslami sme vyvinuli maximálne úsilie, aby sme mohli vyslať našu misiu na voľby dokonca aj za podmienok ustanovených ruskými úradmi," vyhlásil Christian Strohal, riaditeľ Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva, orgánu OBSE pre monitoring volieb. "Pri napĺňaní nášho mandátu máme zodpovednosť voči všetkým 56 členským štátom a Ruská federácia vytvorila obmedzenia, ktoré bránia účasti pozorovateľskej misie na voľbách v súlade s týmto mandátom," uviedol Strohal vo vyhlásení. Parlamentné zhromaždenie OBSE zároveň oznámilo, že do Ruska nevyšle delegáciu pre obmedzenia jej fungovania.

Rusko by malo tak ako všetky členské krajiny OBSE pozvať na svoje voľby pozorovateľov, ktorých úlohou je zhodnotiť, či voľby boli slobodné a spravodlivé. Spor o túto monitorovaciu misiu medzi Moskvou a Úradom pre demokratické inštitúcie trval už niekoľko týždňov.

Rusko pôvodne vyzvalo Úrad, aby do krajiny až 28. februára, tri dni pred konaním volieb, vyslal 70 pozorovateľov, čo podľa organizácie nie je dostatočný čas na pozorovanie predvolebnej kampane. Po rokovaniach Rusko tento týždeň odsúhlasilo vyslanie 5-členného tímu technických expertov a Úrad plánoval v piatok do krajiny poslať "kľúčový tím" 15 pozorovateľov.

OBSE už v januári uviedla, že Rusko svojimi zákazmi obmedzuje jej prácu počas nadchádzajúcich marcových prezidentských volieb. Zároveň krajinu vyzvala, aby svoje rozhodnutia zvážila. Pozvánka, ktorú dostali, podľa nich vykazuje vážne obmedzenia, čo sa týka počtu pozorovateľov a času, kedy smú monitorovanie vykonávať. To podľa predstaviteľov neumožní efektívne pozorovanie. Ruská strana nakoniec podala kompromisný návrh, ktorý však OBSE odmietla.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko nebude akceptovať ultimátum OBSE, ktoré predstavujú podmienky pre vyslania pozorovateľov na prezidentské voľby. "Toto sa nazýva ultimátum a krajiny, ktoré rešpektujú svoju suverenitu, neakceptujú ultimáta," uviedol Lavrov. Pozorovatelia podľa Lavrova nemiestne naliehali na vyslanie pozorovateľov už mesiac pred voľbami, a to nebolo potrebné. Mandátom tohto telesa je podľa Lavrova pokryť pozorovanie volieb a nie sledovať štátne záležitosti v tej alebo onej krajine po dobu jedného alebo dvoch mesiacov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:35