pixabay.com
StoryEditor

Veľká svadobná abeceda – 1. časť. Alebo čo by mala vedieť nastávajúca nevesta

23.04.2017, 14:00
Svadobná abeceda
Plánujete svadbu? Tak vám s ňou pomôžeme! Ale keďže je toho naozaj veľa, na čo nemôžete zabudnúť, budeme vám to dávkovať postupne...Tak si zapisujte!

Prinášame vám rady od svadobných profíkov, aby bol váš deň D skutočne nezabudnuteľný!

AUTO

Väčšina párov sa privezie k oltáru autom požičaným od niekoho z rodiny, no ak túžite po výnimočnom vozidle, môžete si prenajať aj limuzínu, koč či veterán. „Veterány sú výbornou voľbou – najmä preto, že vyzerajú veľmi dobre na fotkách,“ hovorí riaditeľka svadobnej agentúry Svadby podľa Ely Zuzana Maliníková. „Býva však úplne bežné, že sa doprava vôbec nerieši. A to vtedy, keď si páry naplánujú obrad aj hostinu na jednom mieste, aby sa nezdržovali presunom.“

BAR

Akým alkoholom nič nepokazíte? „Všetky druhy alkoholu by sa mali pohybovať v rovnakej kvalite aj cene. Dať na bufetový stôl lacnú vodku, lacný džin, pašované ,cinzano‘ a na piedestál postaviť drahého kráľa koňakov Ľudovíta XIII. je úplná katastrofa,“ hovorí gastro odborník Ladislav Polák. „Zo sladkých alkoholov odporúčam voliť maximálne dva druhy. Vodka je nápoj, ktorý sa dá miešať takmer úplne so všetkým a nebolí z neho hlava. A potom 1 gin, 1 brandy a 2 whisky. V nealku sa riaďte dnešným trendom – limonádami z ovocia či zo zeleniny. Zabudnite na džúsy. Kola a tonik sú potrebné, no už nič viac.“

CEREMÓNIA

Cirkevný obrad sa môže odohrávať len v kostole alebo v kaplnke. No lokalite na civilný obrad sa medze nekladú, oficiálni matrikári sú väčšinou ochotní prísť, kam sa s nimi dohodnete, ak miesto patrí do ich rajónu. „Myslite však na to, že k „podmazovej“ hudbe či efektnému osvetleniu, ktoré podčiarkujú atmosféru celej ceremónie, treba aj elektrinu. Pre hostí by mala byť k dispozícii aj toaleta, voda na osvieženie či občerstvenie po obrade,“ vymenúva Natália Mayerová zo svadobnej agentúry Lovely Day.

DARY

Ešte stále sa dávajú svadobné dary, zriedkavejšie peniaze. Mladomanželia dostávajú obrazy, sošky, kuchynské potreby, súpravu príborov a podobne. „Jedni novomanželia vytvorili „wishlist“ v podobe webovej stránky, kde sa mohli hostia inšpirovať zoznamom toho, čo chceli a potrebovali. Na inej svadbe zasa svadobčania založili novomanželom bankový účet, kam im vkladali peniaze a zbierali sa im na cestu okolo sveta. Zažili sme aj svadbu, keď si mladomanželia nepriali dary ani kvety, ale robila sa finančná zbierka, ktorá sa potom odniesla do detského domova,“ spomína Natália Mayerová z Lovely Day.

DÍDŽEJ

Medzi svadobným dídžejom a dídžejom, ktorý hráva na párty či festivaloch, je obrovský rozdiel. Svadobný dídžej by mal vedieť potešiť ucho vašej sedemdesiatročnej tetušky aj dvadsaťpäťročného ženíchovho kamaráta. „Nikdy neulahodíte úplne každému, ale svadobný DJ by mal mať široký hudobný záber, byť pripravený na požiadavky hostí a vedieť na ne reagovať. Ani by mu nemalo prekážať, ak za ním chodia hostia pýtať piesne. Odporúčam sa s ním porozprávať o vašich očakávaniach a o zložení hostí, dať mu hudobné okruhy, ktorými sa môže riadiť,“ hovorí Natália Mayerová z agentúry Lovely Day.

EMÓCIE

Čo je absolútne najdôležitejšie na celej svadbe? Emócie! Na tom, či šlo všetko podľa predpokladaného časového plánu alebo či bola kytica menšia, než mala byť, až tak nezáleží. „Záleží na tom, s akými pocitmi ľudia zo svadby odchádzajú – či sa zabavili, potešili sa spolu s novomanželmi, pripili si na ich lásku a radostne prežili ich veľký deň. Svadobčania spomínajú najviac na výzdobu, dobré jedlo a zábavu. Tieto tri body. A potom – na to, ako sa cítili,“ hovorí Natália Mayerová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/svadobna-abeceda, menuAlias = svadobna-abeceda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:33