StoryEditor

Svetová jednotka Federer zdolal svoj vzor

20.11.2007, 23:00
Ten prvý vládol v 90. rokoch. Ten druhý vládne teraz. Ten prvý vyhral 14 grandslamových turnajov, ten druhý vyhral 12 a chce ho predbehnúť. Teraz sa stretli na jednom kurte. Pete Sampras a Roger Federer. V súboji titanov.

Bývalý a súčasný kráľ svetového tenisu nastúpili v exhibícii v kórejskom Soule. Prvý z troch duelov zvládol podľa očakávania Švajčiar Federer, keď zdolal Samprasa 2:0 na sety. Druhý zápas sa hrá zajtra v Malajzii, posledný sobotu v Číne.

Keď jedna éra strieda druhú
Doteraz sa stretli iba raz. Vtedy nikto netušil, že to bude "výmena stráží". Pred šiestimi rokmi totiž vtedy mladý Švajčiar zdolal "veľkého" Samprasa. Na posvätnej wimbledonskej tráve, kde dovtedy jednoznačne vládol Sampras. Federer vyhral 3:2 na sety a ukončil tak Samprasovu éru. Legendárny Američan už vtedy vedel, že tá nová éra bude Federerova. "Tomuto mladému hráčovi bude patriť tenisová budúcnosť," povedal. Prešlo šesť rokov a teraz sa stretli znovu. V opačných úlohách. Federer bol favorit, Sampras mohol iba prekvapiť. Pre Švajčiara to bol zážitok navyše. Sampras bol jeho tenisovým vzorom. A teraz ho musel poraziť. "Pete bol mojím vzorom a som rád, že sme si spolu mohli zahrať. Aj keď som bol nervózny, pretože som svetová jednotka a všetci čakali, že vyhrám. Môj výkon bol celkom uspokojivý. Musím však uznať, že Pete hral výborne," povedal Federer.

Samprasa už neuvidíte
36-ročný Sampras je už päť rokov mimo profesionálneho tenisu. Na kurte to vidieť nebolo. Na exhibičný zápas bol pripravený. "Cítil som sa dobre, urobil som zo zápasu napínavý súboj," skonštatoval Sampras. Hral dobre, dokonca nastrieľal 10 es. Mal hviezdne momenty. Ale na veľký tenisový návrat nepomýšľa. "Na návrat musíte mať nejaký dôvod. Ja ho nemám. Zostanem doma a budem sa v televízii pozerať, ako Federer vyhráva," striktne odmietol úvahy o návrate do svetového tenisu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 11:02