StoryEditor

Róbert Döme sa vracia do slovenskej ligy

09.10.2007, 00:00

Po dvanástich rokoch strávených v zahraničných hokejových súťažiach, vrátane zámorskej profiligy, ohlásil útočník Róbert Döme návrat na slovenský ľad. Stal sa novou posilou aktuálneho majstrovského tímu, Slovana Bratislava, s ktorým sa dohodol na trojročnej zmluve. "Hrať za Slovan je česť, klub patrí podmienkami do európskej špičky. Verím, že to môžem povedať, lebo som už prešiel mnohými krajinami a klubmi," uviedol na tlačovej konferencii Döme.

Ďalšia hviezda extraligy
Döme bude patriť medzi najlepšie platených hráčov hokejovej extraligy, výšku jeho príjmu nám však generálny manažér povedať nechcel. Uviedol však, že o Dömeho služby sa bratislavský Slovan zaujímal už v minulom roku, keď dal napokon prednosť švédskemu MODO. "Keď sme sa dozvedeli, že sa rozhodol vo Švédsku skončiť, nechali sme ho pár dní oddýchnuť a potom sme sa s ním skontaktovali," hovorí Krajči. Už tri týždne absolvuje bývalý hráč zámorských tímov Pittsburgh Penguins a Calgary Flames tréningy spolu s prvým mužstvom pod vedením trénera Zdena Cígera. Ten o jeho kvalitách veľa povedať nevedel, keďže ho v posledných rokoch nevídal hrať súťažné zápasy. "Veľa som však o ňom počul, boli to len samé chvály. Teraz ho sledujem na tréningoch a teším sa, že zapadne do kolektívu," uviedol Cíger.

Odmietol Česko i Rusko
Generálny manažér Slovana Maroš Krajči verí, že Döme bude pre klub posilou a pomôže mu. "Je to hráč s dostatkom skúseností. Šéf jeho predchádzajúceho klubu ho chválil ako jedného z najlepších hráčov mužstva," tvrdí Krajči. V švédskej najvyššej hokejovej súťaži Elitserien odohral minulú sezónu v drese MODO 50 zápasov, v ktorých dal 13 gólov a na desať prihrával. Döme sa vyjadril, že trojročný kontrakt bude chcieť v plnom rozsahu dodržať. Vo Švédsku mal dvadsaťosemročný center ešte zmluvu na ďalšiu sezónu, avšak z rodinných dôvodov a kvôli túžbe vrátiť sa domov ho zrušil a nakrátko aj prerušil kariéru. "Takmer dohodnutí sme boli so Slovanom už vlani. Pred pár týždňami mi zavolal generálny manažér, či nechcem s nimi trénovať. Rád som ponuku prijal, postupom času som sa rozhodol hrať za Slovan," povedal Döme, o ktorého mali záujem aj v ruskej Superlige či českom Liberci. Motiváciou preňho je možnosť hrať v Európskom pohári majstrov či vybojovať postup do Ligy majstrov, ktorá sa rozbieha od sezóny 2008/2009.

V NHL sa nepresadil
Šesťnásobný slovenský reprezentant začínal s hokejom na Záhorí, najskôr v Senici a potom v Skalici. Od jedenástich rokov nastupoval v mládežníckych tímoch Dukly Trenčín. Do zámoria odišiel ako šestnásťročný. V roku 1997 bol tretím najvyššie draftovaným Slovákom v histórii, Pittsburghom Penguins zo 17. miesta. Za "tučniakov" však odohral len 52 stretnutí a dosiahol 14 kanadských bodov za sedem gólov a rovnaký počet prihrávok. Neskôr okrem tímov v nižších zámorských súťažiach obliekol na jeden duel aj dres Calgary Flames. V sezóne 2003/2004 sa definitívne vrátil do Európy. Najskôr pôsobil dve sezóny v Södertälje, potom rok v nemeckom Norimbergu a posledný ročník strávil v MODO, s ktorým si vybojoval švédsky titul.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 14:31