StoryEditor

"Listy", ktoré zarábajú

03.10.2007, 00:00
Napriek tomu, že už dva roky po sebe sa tradičný kanadský hokejový klub Toronto Maple Leafs nedostal do bojov o Stanleyho pohár, má podľa magazínu Forbes najväčšiu hodnotu. Jeho cena sa odhaduje na 332 miliónov dolárov, čím prekonáva takých gigantov zámorského hokeja, ako je trojnásobný šampión posledného desaťročia Detroit Red Wings či New York Rangers.

Napriek tomu, že sa už dva roky za sebou tradičný kanadský hokejový klub Toronto Maple Leafs nedostal do bojov o Stanleyho pohár, má podľa magazínu Forbes najväčšiu hodnotu. Jeho cena sa odhaduje na 332 miliónov dolárov, čím prekonáva takých gigantov zámorského hokeja, ako je trojnásobný šampión posledného desaťročia Detroit Red Wings či New York Rangers.

Majitelia ovládajú trh
Spoločnosť Maple Leaf Sports, ktorá vlastní klub z Toronta a zároveň aj domácu arénu Maple Leafs, Air Canada Centre, sa v posledných rokoch sústredí na maximálne využitie sponzoringu, reklamy a celého marketingu. A treba povedať, že sa jej to darí aj s pomocou hlavného partnera klubu, leteckej spoločnosti Air Canada. Najväčší príjem klubu tvoria financie z predaja vstupeniek -- na domácich stretnutiach zarobilo Toronto v poslednom ročníku 58 miliónov dolárov. Avšak samotnú hodnotu tohto 13-násobného víťaza Stanleyho pohára zvyšuje najmä vlastníctvo domácej arény, ktorej cena sa odhaduje na 110 miliónov dolárov. Nezanedbateľným príjmom je aj predávanie suvenírov a obchodovanie so značkou. Tieto aktivity prinášajú do klubovej pokladnice takmer 46 miliónov dolárov ročne.

"Jazdcom" pomohol platový strop
New York Rangers patrili v minulosti medzi kluby, ktoré vydávali najviac peňazí na platy hráčov. Aj práve pre to sa takmer nikdy nedarilo vedeniu dosahovať zisk. Všetko zmenilo až zavedenie platového stropu, ktorý je v súčasnosti 50 miliónov dolárov na sezónu. Na porovnanie, v roku 2001 bol rozpočet na platy takmer dvojnásobný. Podľa magazínu Forbes je hodnota majetku tohto klubu 306 miliónov dolárov.

Kluby NHL s najväčšou cenou
Názov tímu Cena v mil. USD
1. Toronto Maple Leafs 332
2. New York Rangers 306
3. Detroit Red Wings 258
4. Dallas Stars 248
5. Philadelphia Flyers 246
6. Boston Bruins 235
7. Montreal Canadians 230

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 13:40