StoryEditor

Vláda prehliada univerzity, rektori mlčia

12.09.2007, 00:00
Štát plánuje dať na vysoké školy a vedu opäť menší podiel verejných peňazí. Na výskum dá vláda podľa návrhu štátneho rozpočtu od januára o 370 miliónov menej ako tento rok.
V článku je tabuľka    V článku je graf

Vysoké školstvo si síce polepší o 450 miliónov korún, po prepočte na HDP podiel výdavkov štátu klesne aj v tejto oblasti.
Mlčanie za moc
Rektori napriek tomu mlčia - opozícia hovorí o dohode s ministrom školstva. "Udivilo by ma to, keby som nebol prítomný na diskusiách rektorov s ministrom, kde sa dohodli na novele zákona. A ak sa dohodli a dostali moc, prečo by teraz mali vyvolávať emócie," hovorí poslanec SDKÚ-DS Ferdinand Devínsky. Od septembra platí novela vysokoškolského zákona, ktorá priniesla rektorom väčšiu moc nad univerzitami. Správna rada, na ktorej zloženie má kľúčový vplyv rektor, po novom okrem iného určuje aj jeho plat.
Prekvapení exministri
Slovenská rektorská konferencia zatiaľ vydala krátke vyhlásenie, v ktorom "vyslovuje zásadný nesúhlas" s návrhom štátneho rozpočtu. "Som veľmi prekvapený, že okrem vyhlásenia rektori nekonajú - v minulosti o zvyšovanie rozpočtu pre školy zápasili," hovorí exminister školstva Martin Fronc (KDH). Nepochopiteľné je to aj pre ďalšieho bývalého šéfa rezortu Lászlóa Szigetiho (SMK). "Chystajú sa kritériá, na základe ktorých dôjde k prerozdeleniu vysokých škôl a možno aj preto rektori nechcú na poddimenzovaný rozpočet výraznejšie reagovať." Viceprezident konferencie Ján Bujňák namieta, že rektori sa snažia o stretnutie s premiérom. "Odpoveď sme zatiaľ nedostali." Ďalšiu diskusiu o rozpočte avizuje začiatkom októbra.
O prioritách sa len hovorí
Budovanie vzdelanostnej ekonomiky pritom premiér Robert Fico zaradil medzi vládne priority - do roku 2010 vraj na vzdelávanie pôjde päť percent HDP. Ak by vláda rešpektovala svoje sľuby, rozpočet rezortu školstva by mal aj pri dnešnej výške HDP dosiahnuť v roku 2010 takmer sto miliónov korún. Vláda chce dať školstvu na budúci rok polovičnú sumu. Opoziční poslanci tvrdia, že tempo rastu výdavkov na školstvo naznačuje, že tento sľub bude mať vláda problém splniť. "Bohužiaľ, ostalo to sľubom," konštatuje Szigeti. "Buď to zle odhadli, alebo oklamali voličov," pripája sa poslanec Devínsky.

Verejné výdavky na vysoké školy:
2004 9,5 mld. Sk  (0,7 % HDP)
2005 10,5 mld. Sk  (0,74 % HDP)
2006 11,7 mld. Sk  (0,73 % HDP)
2007 11,6 mld. Sk  (0,64 % HDP)*
2008 návrh  13,7 mld. Sk  (0,69 % HDP)*
2010 plán  36 mld. Sk  (2 % HDP)
Zdroj: ŠÚ SR, MŠ SR, HN
Poznámka: * prognóza HDP 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:59