StoryEditor

Smutný návrat domov

05.09.2007, 00:00
Slováci z autobusu, ktorý v pondelok havaroval na juhu Rumunska, sú už doma. V rumunskej nemocnici zostali len dvaja naši turisti, ktorí utrpeli ťažšie zranenia. "Obaja sú už po operácii. Sú pri vedomí, normálne komunikujú s okolím. Ich stav je uspokojivý," potvrdila pre HN zástupkyňa slovenského veľvyslanca v Rumunsku Hildegard Bunčáková.

Tragicky sa však cesta skončila pre párik mladomanželov, ktorí išli na svadobnú cestu do bulharského čiernomorského letoviska Primorsko. Namiesto medových týždňov si na nich v pondelok krátko po polnoci neďaleko mesta Giurgiu počkala smrť. Okrem nich nehodu neprežil ani poľský vodič, ktorý nešťastie zapríčinil. "Autobus sa neprevrátil, ako o tom písali slovenské médiá. V 120-kilometrovej rýchlosti sa zaboril do svahu a doslova ho oral. Ľudia si ani nestihli uvedomiť, čo sa vlastne stalo, lebo väčšina spala. Tí dvaja mŕtvi nemali šancu. Namiesto okien tam boli kamene a zemina, takže nemohli ani vyletieť von," povedal pre HN muž, ktorému sa zranený syn z havarovaného autobusu vrátil domov už v pondelok.
Našich okradli
Zodpovednosť za tragédiu nesie pravdepodobne šofér poľského autobusu, prenajatého martinskou cestovnou kanceláriou JazzWelt. Podľa Bunčákovej išiel príliš rýchlo a neoddychoval. Kým jazdil jeho kolega, namiesto spánku sedel vedľa neho a rozprával sa s ním. "Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania vodič vysoko prekračoval rýchlosť a za volantom zaspal," potvrdila pre HN hovorkyňa rumunskej polície Sarmizia Fetcuová. Vyšetrovanie stále pokračuje a zatiaľ nebola vznesená žiadna obžaloba.
Slovenskí dovolenkári sa však v Rumunsku krátko po nehode stali aj obeťami zlodejov. "Po havárii si chceli ísť do autobusu zobrať osobné veci a príručnú batožinu. Policajti ich dovnútra nepustili a prisľúbili, že tie veci postrážia. Keď sa však Slováci vrátili k autobusu, bol už vykradnutý. Zmizla príručná batožina, peniaze, fotoaparáty a cennosti. Doklady zostali na mieste, ukradnutá nebola ani batožina z kufra," dodal otec jedného z dovolenkárov. Keďže však nikto nepodal trestné oznámenie, polícia ani nezačala vyšetrovanie. "Museli by podať kolektívne oznámenie a potom prísť do Rumunska na súd. Radšej to teda nechali tak."
Návrat domov
Najsmutnejšie chvíle pri návrate domov zažijú príbuzní mladomanželov, ktorí pri nehode zahynuli. "V súčasnosti sa vykonáva preprava zosnulých na Slovensko," uviedla pre HN slovenská konzulka v Rumunsku Mária Hanusová. Už v pondelok večer sa domov letecky vrátila prvá 14-členná skupinka Slovákov, ktorí mali drobné poranenia. Včera sa v dvoch skupinách vrátili aj ostatní z 38 slovenských turistov, okrem spomínaných dvoch zranených. Leteli z Bukurešti do Budapešti, odkiaľ ich taxíkmi a mikrobusmi previezli na Slovensko.
Postarané je aj o dvoch Slovákov, ktorí zatiaľ zostávajú v Bukurešti. Žena, ktorá utrpela otvorené zlomeniny oboch nôh, zostane v nemocnici asi tri týždne. Turista so zranením na ramene by sa domov mohol vrátiť už o niekoľko dní. Včera ho do Bukurešti prišla navštíviť jeho manželka. Pavel Novotný, mok

01 - Modified: 2003-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: B. Netanjahu plánuje ďalšie škrty 02 - Modified: 2003-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď automobilky neplatia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 20:00