StoryEditor

Wänke zatiaľ na súd nejde

Korupčnú kauzu bývalého druhého muža Slovenského futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho zatiaľ súd nedostane. Naďalej totiž ostáva v rukách polície. Prokuratúra, ktorá má rozhodnúť o podaní obžaloby, si ešte pred ukončením vyšetrovania vyžiadala spis a rozhodla o tom, že polícia bude musieť na prípade pracovať ďalej. "Vyšetrovateľ bude pokračovať vo vyšetrovaní," potvrdil pre HN dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel. Dôvody bližšie nekonkretizoval.
Wänkemu v prípade uznania viny hrozí trojročné väzenie. Od začiatku celej kauzy však tvrdí, že je nevinný a celý prípad je zinscenovaný. "Až príde čas, tak sa vyjadrím," povedal pre HN v júli. Na futbalovom zväze 61-ročný Wänke už nepracuje, výpovedná lehota mu vypršala v júli.
Futbalová korupčná aféra sa spustila v marci -- polícia zadržala Wänkeho priamo pri preberaní 10-tisícového úplatku. Takzvaný kolok údajne požadoval za urýchlenie preregistrovania hráča Andreja Masaroviča, ktorý hrával v Rakúsku a mal nastúpiť za futbalový Eldus Močenok. Kľúčovým svedkom prípadu je vtedajší šéf klubu Stanislav Szabo, ktorý v postavení agenta celý priebeh odovzdávania úplatku natočil na kameru. Vysvetlil to tým, že chcel pomôcť slovenskému futbalu, a nie potopiť Wänkeho. Z pôvodne jedného obvinenia sa Wänkeho kauza postupne rozrástla o ďalších osem prípadov. V šiestich prípadoch mal Wänke podľa polície prijať úplatky päťtisíc korún, raz debničky s ovocím a raz kartóny s vínom.
Po medializácii tejto kauzy sa začali hlásiť aj ďalší ľudia, ktorí mali informácie o korupcii vo futbale. Prehovoril bývalý rozhodca aj hráč. Na základe takýchto svedectiev polícia rozpracovala niekoľko desiatok prípadov. "Niektoré sme zastavili, pretože sa nám zatiaľ nepodarilo zabezpečiť dostatok dôkazov na obvinenie konkrétnej osoby. Viaceré kauzy sú však stále živé," povedal nedávno pre HN šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. S podnetmi sa na políciu obrátil aj futbalový zväz. Pre boj proti korupcii zriadil špeciálnu komisiu zloženú z odborníkov na právo.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:47