StoryEditor

Únia odkazuje Slovensku ísť príkladom

04.02.2008, 14:25
Lisabonská zmluva, ktorú sa parlament už týždeň snaží schváliť, bola témou dnešného stretnutia prezidenta Ivana Gašparoviča s Marošom Šefčovičom, stálym prestaviteľm SR pri Euópskej únii. Šefčovič vyjadril znepokojenie nad tým, že by zmluva nebola ratifikovaná.

Ako hovorí, v tom prípade by Slovensko vyslalo negatívny signál pre ratifikáciu v ostatných členských krajinách.

Stály predstaviteľ povedal, že Európska komisia, aj Európsky parlament pozorne sledujú situáciu na Slovensku a sú v kontakte s Úradom vlády SR v záujme objektívnej informovanosti. „Írov čaká referendum. V ostatných krajinách sa tiež očakáva veľmi dôležitá diskusia, preto sa príprave Lisabonskej zmluvy venoval veľký časový priestor a očakáva sa, že každá krajina tento proces zvládne,“ uviedol Šefčovič.

Podľa Šefčoviča sa situácia s Lisabonskou zmluvou na Slovensku podobá k zložitej šachovnici, v ktorej vypadnutie jediného políčka bude mať závažné dôsledky pre ostatné členské štáty EÚ.

Prezident Ivan Gašparovič Šefčoviča uistil, že Slovensko zostane dôveryhodnou a zodpovednou členskou krajinou EÚ a Lisabonskú zmluvu úspešne ratifikuje. Podľa vlastných slov je prezident pripravený využiť všetky alternatívy, ktoré pomôžu presadiť európsky dokument v parlamente.

Hlasovanie o Lisabonskej zmluve sa minulý týždeň už dvakrát odložilo. Opozičné strany totiž nie sú ochotné hlasovať o zmluve, pokým nebude stiahnutý tlačový zákon z parlamentu. Na schválenie Lisabonskej zmluvy je potrebných 90 hlasov a koalícia disponuje len 85 hlasmi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 21:47