StoryEditor

Vláda za rok stratila deväť percent ľudí, čo jej verili

28.12.2007, 12:36
Autor:
SITASITA
Hlava štátu je pre Slovákov stále najdôveryhodnejšou spomedzi ústavných inštitúcii, dôvera voči vláde, parlamentu aj Ústavnému súdu klesla. Najviac si u občana pohoršila vláda - oproti jeseni 2006 klesla dôvera voči nej z 54 na 45 percent.

Potvrdil to výskum Inštitútu pre verejné otázky (IVO) údaje zbierala agentúra Focus. Kým inštitúcia prezidenta sa teší dôvere troch štvrtín občanov, k vláde, parlamentu a Ústavnému súdu má dôveru menej ako polovica občanov. Parlamentu dôverovalo na jeseň 2006 50 percent, začiatkom novembra 2007 44 percent občanov. Ústavnému súdu klesla dôvera z 51 na 45 percent.
Dôvera občanov k vláde a parlamentu je väčšmi politicky polarizovaná ako dôvera k prezidentovi a Ústavnému súdu, konštatuje IVO. Inštitúcia prezidenta má prevažujúcu dôveru medzi priaznivcami všetkých parlamentných politických strán, kým vláda a parlament iba medzi prívržencami strán vládnej koalície. Prívrženci Smeru-SD pociťujú k vláde väčšiu dôveru ako stúpenci SNS a ĽS-HZDS.
Ivo skúmal názory občanov na aktuálne spoločenské a politické otázky a zisťoval dôveru k najvyšším ústavným inštitúciám SR. Zber údajov zabezpečila agentúra FOCUS v čase 30. októbra do 6. novembra 2007 prostredníctvom siete vyškolených anketárov na reprezentatívnej vzorke 1019 obyvateľov SR vo veku od 18 rokov. Údaje boli zozbierané metódou osobných rozhovorov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 10:31