StoryEditor

Poslanci kritizujú euroústavu

23.01.2008, 23:00

Lisabonská zmluva, ktorá nahrádza predchádzajúcu ústavnú zmluvu o Európskej únii, je neprehľadná a nezrozumiteľná. Zhodli sa na tom poslanci parlamentného ústavnoprávneho výboru, ktorí sa na zasadnutí výboru zapojili do rozpravy o Lisabonskej zmluve. Výbor napriek tomu vyjadril súhlas s textom novej zmluvy s poznámkou, že dokument je natoľko komplikovaný a všeobecný, že až prax ukáže, do akej miery sú výhrady voči nej opodstatnené alebo nie. Výbor odporúča parlamentu, aby zmluvu odsúhlasil. Lisabonskú zmluvu nepodporili dvaja poslanci. Jaroslav Paška (SNS) sa hlasovania zdržal, proti bol Daniel Lipšic (KDH). Lisabonskú zmluvu a pozitívny postoj vlády voči nej na zasadnutí výboru obhajoval minister zahraničných vecí Ján Kubiš.
Lisabonská zmluva je ešte horšia ako predchádzajúca Zmluva o Európskej únii, uviedol v rozprave Lipšic. Okrem toho, že je neprehľadná, oslabuje postavenie Slovenska v EÚ, presúva viac kompetencií do ústredia únie a "celým cieľom prijatia Lisabonskej zmluvy bolo obísť referendá o tejto zmluve", pripomenul Lipšic.
Kubiš s Lipšicom nesúhlasí. Minister zahraničných vecí tvrdí, že naše parlamenty sa budú priamo zapájať do rozhodovacej činnosti únie. Lisabonská zmluva neobsahuje nič, čo by z politickej stránky oslabilo Slovensko a robilo problémy našim občanom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. máj 2024 08:34