StoryEditor

Mečiar: Smer dal Pašku na odstrel

26.11.2007, 23:00

Jediný zástupca strany, ktorý zostal obhajovať predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) proti celej opozícii. Tak vyzerala mimoriadna schôdza parlamentu venovaná odvolávaniu druhého muža štátu. Pašku totiž v sále "opustili" jeho vlastní poslanci zo Smeru-SD. Teatrálny odchod navrhla poslankyňa Smeru-SD Renáta Zmajkovičová s tým, že sa "nebudú zúčastňovať na tejto fraške". Dohodlo sa na tom vedenie strany a všetci jednohlasne súhlasili. Predtým však ešte odobrili program schôdze a vypočuli si predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Krátko po tom, čo prišiel do sály, pár vetami vyjadril podporu Paškovi, a tiež odišiel. Opozícia toto rozhodnutie prijala s veľkou nevôľou a hlasným protestom. Označili to za zbabelý odchod a odzneli aj slová -- "nech radšej odíde celá vláda". V rozprave vystúpil len oficiálny vyslanec sociálnych demokratov -- Dušan Jarjabek.
Predseda na "odstrel"
Poslancov Smeru-SD nasledovali aj ich koaliční partneri -- ĽS-HZDS a SNS. Líder HZDS Vladimír Mečiar sa v sále zdržal necelých desať minút, predseda národniarov Ján Slota ani neprišiel. "Stráž" za ľudovcov najdlhšie držal poslanec Ján Kovarčík. Ani ten sa však diskusii k Paškovmu odvolaniu príliš nevenoval -- zaujímavejšie pre neho bolo prezeranie si elektronickej pošty na svojom notebooku. Poslanci ľudovcov sa prechádzali po chodbách parlamentu. Viacerí nevedeli, aký bude ďalší postup strany. O tom už tradične rozhodol Vladimír Mečiar, ktorý prišiel do parlamentu až o druhej, tesne pred začatím schôdze, a tak sa radili až počas rozpravy.
Novinári opäť museli absolvovať doslova naháňačku, aby z Mečiara po zasadnutí ich klubu dostali aspoň pár slov. Po tom, čo za ním utekali až k jeho autu povedal, že mu je ľúto, že "Smer opustením sály nechal Pašku na odstrel".
O Paškovi bez Pašku
Paška niekoľkokrát nahneval opozíciu, keď počas rozpravy odchádzal zo sály. Opoziční poslanci museli cez faktické poznámky žiadať predsedajúceho, aby ho privolal naspäť. Paška nebol prítomný ani pri úvodnej reči šéfa poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislava Janiša, ktorý odôvodňoval potrebu odvolať ho. Na to vystúpil poslanec únie Ivan Mikloš, ktorý keď sa Paška vrátil, požiadal Janiša, aby svoje vystúpenie zopakoval. No ten to neurobil. Keď Paška na svojom mieste sedel, zareagoval len zopárkrát. Tvrdil, že opozícia ho zasypáva nezmyslami. Väčšinou sa pri kritike na jeho adresu len stroho pousmial, tvrdé slová však najčastejšie prijímal s chladnou tvárou bez akéhokoľvek náznaku emócie. Nereagoval ani keď ho poslanec KDH Daniel Lipšic obvinil "zo sfalšovania zákona", ani keď ho opoziční poslanci častovali vyjadreniami o arogancii moci.
Popri schôdzi zasadal aj výbor
Zmätok a aj 15-minútové prerušenie schôdze si vynútila obava opozície, že napriek prebiehajúcemu rokovaniu súčasne zasadá finančný výbor parlamentu k štátnemu rozpočtu. "To je škandál, ak je to skutočne tak," reagoval poslanec KDH František Mikloško. Opozícia požiadala predsedajúceho schôdze Miroslava Číža (Smer-SD), aby tento fakt počas prestávky preveril. Výbor skutočne zasadal, po upozornení opozície bol prerušený.
Do rozpravy mimoriadnej schôdze sa prihlásila asi dvadsiatka opozičných poslancov -- zákonodarcovia rokovali do večerných hodín. Na záver včerajšieho rokovania sa vrátil do parlamentu premiér a bez slova sledoval dianie v sále.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 08:38