pixabay.com
StoryEditor

Rebarbora: jedna z najzdravších zelenín a silné afrodiziakum. Vyskúšajte z nej urobiť svieži koláč!

12.07.2017, 15:30
Recepty a tipy
Vedeli ste, že táto, u nás stále málo používaná zelenina, je jednou z najzdravších na svete a je to silné afrodiziakum? Skúste ju zaradiť do svojho jedálneho lístka, neoľutujete.

Rebarbora je nenáročná na pestovanie a obsahuje obrovské množstvo vlákniny, kyseliny šťavelovej. Detoxikuje a doslova zaleje telo vitamínmi. Svojím zložením sa dokonca radí medzi superpotraviny, no my ju akosi stále ignorujeme.

Pre jej kyslastú a výraznú chuť sa dobre kombinuje so sladkými a výraznými druhmi ovocia. Všetci poznajú kombináciu s jahodami, ale perfektná je aj s čerešňami alebo jablkom. Sladkokyslá Omáčka z nej sa hodí napríklad k mäsu ale aj rybe, ale pokrájaná na malé kúsky perfektne doplní aj svieže šaláty!

 

Tvarohový koláč s rebarborou

 

Prípravy: príprava 25 minút, pečenie 55 minút

 

Potrebujeme: 270 g hladkej múky, 180 g masla, 90 g cukru, 1 žĺtok, 400 g tvarohu, 130 g cukru, 1 lyžica polohrubej múky, 1 lyžica škrobu, 5 vajec, 40g roztopeného masla, vanilkový cukor, škorica, 600 g rebarbory

Postup: Rúru predhrejte na 180°C. Pripravte si obdĺžnikovú formu na pečenie. Rebarboru očistite a pokrájajte na kusy dlhé ako šírka formy. 

Cesto:Z múky, masla, cukru a žĺtka vypracujte krehké cesto. Rozdeľte ho na dve časti a dajte do chladničky.

Plnka: Tvaroh rozmiešame s cukrom a žĺtkami. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a vmiešame do tvarohu.

Polovicu cesta dáme na plech (na ktorý dáme papier na pečenie) a na cesto natrieme tvarohovú plnku. Na ňu poukladáme rebarboru, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou. Prikryjeme druhou časťou cesta a dáme piecť na 180 stupňov na cca 45 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:02