rolloid.com
StoryEditor

Vedeli ste, že levanduľa sa dá aj jesť? Máme pre vás recept na zmrzlinu, sušienky aj limonádu!

25.06.2017, 16:00
Recepty a tipy
Provensálsko, omamná vôňa, parfumy. Áno, reč je o levanduli. Obdivujte, zbierajte, vychutnávajte, jednoducho, užite si ju práve teraz, keď prichádza čas kvitnutia. Vybrali sme pre vás pár tipov ako využiť voňavý potenciál krehkého kvietku. O svoje levanduľové recepty sa s vami podelí aj Peter Rupčík, šéfkuchára hotela Zochova chata **** v Modre-Harmónii.

 Levanduľa to zďaleka nie sú len parfumy, s levanduľou sa dá čarovať v kozmetike aj v kuchyni. Najvýraznejšiu arómu a najširšie použite majú práve kvety.

Levanduľa „na sladko“

Kvety sa používajú na prevoňanie zaváranín, džemov či ovocných rôsolov. Dá sa z nich uvariť sirup alebo pripraviť výluh, ktorý sa hodí do cesta, krému a pod. Podobnú úlohu má aj levandduľový cukor, soľ alebo olej. Nasekané kvety môžete pridať do šalátu, ryže, do cesta na sušienky, bábovku, či dokonca na chlieb. V horúcich dňoch padne vhod levanduľová limonáda alebo zmrzlina. Nestihli ste ju ešte ochutnať? Nevadí, Peter Rupčík, má pre vás jednoduchý recept, ktorý zvládnete pripraviť aj doma.

Levanduľa „na slano“

Kombinácia mäsa a levandule nie je príliš známa, za vyskúšanie však rozhodne stojí. Spomeňte si na ňu pri príprave jahňacieho stehna, pečeného králika alebo bažanta. Aj tu však platia isté zásady. „S levanduľou treba zaobchádzať opatrne a použiť správne množstvo, aby jedlo dochutila a neprebila jeho chuť,“ upozorňuje šéfkuchár hotela Zochova chata. V jedle má totiž prenikavú vôňu a jemne horkastú chuť. „Ak je kuchár príliš „štedrý,“ hrozí, že vytvorí nepríjemný „mydlový“ efekt,“ dodáva Peter Rupčík.

 

Typy na zber a uskladnenie

  • Kvety je vhodné zbierať ich pred úplným rozkvitnutím, vtedy sú éterické oleje najúčinnejšie.
  • Netreba sa báť ani listov, tie je možné zbierať kedykoľvek počas rastu.
  • Čerstvé kvety zabalené v mikroténovom vrecku vydržia v chladničke zhruba týždeň.
  • Sušená levanduľa vydrží pri vhodnom skladovaní aj rok.

 

Levanduľový cukor

Vložte pár sušených levanduľových kvetov do nádoby s cukrom. Nechajte odstáť pár týždňov, aby cukor nasiakol ich vôňou. Podobne sa dajú využiť aj čerstvé kvety. Stačí ich pomlieť spolu s cukrom na jemný prášok. Uvoľnia sa tak éterické oleje a cukor získa sladkastú arómu.

HORECA TIP

levandulove susienky recept en.paperblog.com

Levanduľové sušienky

Suroviny:

110 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok, 100 g práškového cukru, 200 g hladkej múky, ½ prášku do pečiva, 2 PL levanduľových kvetov, 1 PL mletých mandli, štipka soli.

Postup: Vajce s cukrom vyšľaháme, pridáme všetky zvyšné prísady. Vypracujeme hladné cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu odpočívať v chladničke. Následne z cesta vytvarujeme guličky, ktoré, roztlačíme do tvaru sušienok. Pečieme vo vyhriatej trúbe pri cca 180°C, cca 12 minút.

 

levandulova zmrzlina recept hospitalityandcateringnews.com

Levanduľová zmrzlina

Suroviny:150 g medu, 400 ml šľahačky, 1 PL sušených levanduľových kvetov

Postup:

V hrnci zohrejeme med do tekutého stavu, pridáme rozdrvenú levanduľu. Ušľaháme šľahačku, odstavíme hrniec s medom a levanduľou a pomaly pridávame šľahačku. Dáme do mrazničky a cca po 45 minútach premiešame vidličkou.

 

levandulova limonada recept rolloid.com

Levanduľová limonáda

Suroviny na sirup:

0,25 l vody, 100 g trstinového cukru, 1 PL sušenej levandule

Postup: V hrnci zohrejeme vodu s cukrom, keď sa začne variť, pridáme levanduli. Krátko, maximálne 2 minúty povaríme. Necháme vychladnúť. Hotový sirup scedíme a zmiešame s 1 litrom vody (minerálky), šťavou z 1 citróna. Dozdobíme krúžkami citróna a čerstvou levanduľou.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:47