unsplash.com
StoryEditor

Chutné, rýchle a najmä zdravé: Pripravte si šošovicové guľky

23.09.2021, 07:00
Recepty a tipy
Vyskúšajte si pripraviť šošovicové guľky. Veľmi chutný a rýchly recept, ktorý máte hotový raz dva!

POTREBUJEME

pučidlo na zemiaky, sekací mixér

SUROVINY

1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 120g mrkvy, 1 batát (cca 250g), 1 lyžica plnotučnej horčice, 180g červenej šošovice, 330ml vody, morská soľ, 1 lyžica mletej papriky, 1 lyžička citrónovej šťavy, čierne korenie, 140g ovsených vločiek, 1 hrsť petržlenovej vňate, 1 štipľavá paprička, 1 stonka čerstvej bazalky, 1 väčšia mäkká paradajka

POSTUP

Cibuľu si nakrájame na menšie kúsky a opečieme na oleji. Postupne pridáme nasekané strúčiky cesnaku, na drobno nakrájanú mrkvu a batát. Opekáme ďalších 12 minút. Ochutíme horčicou, prisypeme červenú šošovinu a všetko to spolu poriadne premiešame. Zalejeme to vodou a za stáleho miešania varíme približne 8 minút. 

Horúcu zmes si rozpučíme pučidlom na zemiaky a dochutíme soľou, mletou paprikou, ctirónovou šťavou a štipkou čierneho korenia. Zmes dáme bokom a necháme ju vychladnúť.

Jednu časť ovsených vločiek rozmixujeme na konzistenciu múky a zvyšok si odložíme na záverečné obaľovanie. Zapracujeme prvú časť do vychladnutej zmesi a pridáme na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Hotové cesto vložíme na pól hodinu do chladničky.

Z vychladnutého cesta si vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v druhej časti odložených ovsených vločiek. Opekáme tak 5 minút na panvici s olejom. V druhej panvici opečieme dva malé strúčiky cesnaku, štipľavú papričku a celú stonku bazalky. Necháme opiecť tak 2 minúty, potom zalejeme rozmixovanou paradajkou a ochutíme štipkou čierneho korenia. Následne vložíme opečené guľky, opatrne ich poobraciame a prikryjeme pokrievkou, nech sa nám chute výrazne spoja. Necháme ich pár minút v náleve, potom ich odstavíme z tepelného zdroja a necháme ich ešte ďalších 10 minút postáť. 

SERVÍROVANIE

Hotové šošovicové guľky môžeme podávať s čerstvou bazalkou a s ľubovoľným výberom prílohy, napríklad s cestovinami, pečivom, pitou, či ryžou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:41