pixabay.com
StoryEditor

Viete ako využiť zázrak menom Granátové jablko? Inšpirujte sa!

25.05.2017, 13:00
Recepty a tipy
Prečo zázrak? Pretože je jedným z najsilnejších prírodných antioxidantov, ktorý chráni náš organizmus. Okrem toho, že fantasticky detoxikuje, je veľmi chutné a náš jedálníček krásne spestrí!

Granátové jablko obsahuje veľké množstvo vitamínov typu A, B, C aj E a minerály a stopové prvky ako zinok, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo aj draslík. Pomáha upokojiť sliznicu tráviaceho traktu prostredníctvom tatínu a má vysoký obsah kyseliny listovej. Znižuje cholesterol a výborne nám slúži pri chudnutí. Pomáha dokonca našim zubom! Áno, toto všetko ukrýva červené jabĺčko, ktoré by sme mali konzumovať častejšie, pre naše zdravie. Ako sa dá teda napríklad využiť v kuchyni?

Šalát s rukolou a granátovým jablkom

Potrebujeme:

granátové jablko (1 ks)

zmes listového šalátu

rukola

tekvicové jadierka (lúpané)

olivový olej (2 ČL)

grenadínový sirup (2ČL)

vínny biely ocot (2ČL)

morskú soľ

mleté čierne korenie

grilovaný syr podľa chuti (napr. hermelín) alebo grilované kuracie mäso

Postup:

Najskôr si pripravíme grilovaný syr. Potrieme ho z oboch strán olivovým olejom a posypeme grilovacím korením. Zabalíme do alobalu a opečieme na grile alebo na suchej panvici z oboch strán až do zmäknutia. Odložíme zatiaľ bokom a necháme trocha vychladnúť. V prípade, ak si vyberiete kuracie mäso, umyte ho, pokrájate na malé kúsky, osoľte, okoreňte a prudko opečte na panvici.

Do väčšej misy vložíme umytý šalát a rukolu. Granátové jablko rozrežeme na polovicu a povyberáme jadierka, ktoré spolu s tekvicovými vmiešame do šalátu. Z vínneho octu, sirupu, soli a korenia si pripravíme zálievku, ktorú prilejeme do misy a poriadne premiešame. Na záver vyberieme syr z alobalu, pokrájame a primiešame alebo podávame so šalátom zvlášť. To isté platí aj pre kuracie mäso. Každý podľa chuti :-)

pexels.com

Sorbet z granátového jablka

Potrebujeme:

granátové jablko (6 ks)

citrón (1 ks)

krupicový cukor (250 g)

voda (500 ml)

Postup:

Granátové jablká rozpolíme a vylúpneme semienka, dáme do misky nabok. Kôru z citrónu ošúpeme škrabkou na zemiaky (dbajte na to, aby ste kôru neošúpali aj s bielou vrstvou pod ňou) a spolu so semienkami granátových jabĺk dáme do hrnca. Z ošúpaného citrónu vymáčame šťavu a pridáme ju tiež do hrnca spolu s cukrom a vodou. Miešame pokiaľ sa nerozpustí cukor. Privedieme do varu a pri stredne nízkej teplote varíme pokiaľ semienka nezblednú (trvá to približne 10 minút). Potom precedíme cez jemné sito a nalejeme do nádoby a vložíme do mrazáku. Necháme mraziť zhruba 2 hodiny a priebežne premiešavame.

pixabay.com

Smoothie s granátovým jablkom

Potrebujeme:

granátové jablko (1 ks)

banán (1 ks)

šťava z polky citróna

hrsť čerstvého (alebo mrazeného) bobuľového ovocia

chia semienka (1 PL)

ovsené vločky (1 PL)

voda

med (na dosladenie)

Postup:

Pridajte všetko okrem medu do výkonného mixéra a vymixujte. Ak bude smoothie málo sladké, prípadne kyslejšie od bobuľového ovocia, doslaďte medom.

pexels.com

​Dobrú chuť! :-)

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:04