pixabay.com
StoryEditor

Aztékovia vedeli, čo je dobré. Zdravé dezerty s chia semienkami

22.03.2017, 07:00
Recepty a tipy
Autor:
idnes. cz
O superpotravine z Latinskej Ameriky ste už určite počuli. Možno ste sa ale ešte neodhodlali vyskúšať chia semienka u vás v kuchyni.

Tieto tri očarujúce dezerty sú nielen výdatné a veľmi chutné, ale oceníte aj ich super jednoduchú prípravu. A nebudete potrebovať sporák ani rúru, píše iDnes.cz.

Semená byliny zvané šalvia hispánska nazývané aj chia sú pokladané za superpotravinu pre svoje nutričné hodnoty. Obsahujú veľké množstvo vápnika, železo, draslík, omega 3 nenasýtené kyseliny, proteíny, vlákninu alebo antioxidanty.

Nevynikajú výraznou chuťou a tak majú v kuchyni všemožné využitie. Pridávajú sa napríklad aj do pečiva, vianočných koláčov, šalátov alebo polievok. Vďaka tomu, že v kombinácii s tekutinou vytvárajú gél, sú vhodné aj pri príprave pokrmov, ktoré potrebujeme zahustiť.

Chia semienka pochádzajú z Južnej a Strednej Ameriky. K jedlu si ich dávali aj bájni Aztékovia. Traduje sa, že práve vďaka ich supervlastnosti sa tešili tak dobrému zdraviu a fyzickej kondícii. Každopádne, dnes ju výživoví poradcovia odporúčajú ako starším či chorým ľuďom, tak nastávajúcim mamičkám, deťom, športovcom alebo napríklad vegánom a vegetariánom.

Tieto tri skvelé recepty rozhodnete musíte vyskúšať!

Kakaový krém s chia semienkami a banánom

Ingrediencie na 4 porcie:

360 ml rastlinného mlieka

2 lyžice javorového sirupu

60 g chia semienok

3 lyžice kakaa

3 lyžice strúhaného kokosu

2 banány

Pracovný postup:

Do vyššieho hrnca nalejeme rastlinné mlieko a javorový sirup. V miske premiešame chia semienka s kakaom a 2 lyžicami strúhaného kokosu. Nasypeme do mlieka a dôkladne premiešame. Necháme asi päť minút stáť.

Jeden banán roztlačíme vidličkou, druhý zatiaľ nelúpeme. Roztlačený banán pridáme do kakaovej zmesi a dôkladne premiešame. Bude už pomaly hustnúť.

Potom krémom naplníme misky alebo poháre, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme niekoľko hodín v chladničke odpočívať.

Tesne pred podávaním nakrájame banán na kolieska, poukladáme ním poháre a posypeme trochou strúhaného kokosu.

Chia puding s ovocím

Ingrediencie na 4 porcie:

400 ml nesladeného rastlinného mlieka (mandľového alebo ryžového)

2 lyžice agávového alebo datľového sirupu

80 g chia semienok

jahodová marmeláda

ovocný kompót (napr. kombinácia jahodového a broskyňového)

Pracovný postup:

Vo väčšej nádobe zmiešajte rastlinné mlieko, sirup a chia semienka. Starostlivo premiešajte a nechajte asi dve minúty stáť. Potom znova premiešajte a zase odstavte asi na dve minúty.

Do pripravených vyšších pohárov dajte na dno po lyžici jahodovej marmelády a trochu miešaného kompótu.

Skontrolujte, či sú semienka v mlieku rovnomerne rozptýlene a či už hustne. Potom ho prelejte do pohárov, zakryte potravinovou fóliou a nechajte v chlade najmenej dve hodiny (ale ideálne cez noc) odležať.

Ovsená kaša s chia semienkami a jablkami

Ingrediencie na 4 porcie:

1 hrnček jemných ovsených vločiek

2 lyžice chia semienok

2 hrnčeky mlieka

2 lyžice medu

1 lyžička mletej škorice

2 jablká

2 lyžice hrozienok

strúhaný kokos alebo nasekané orechy

Pracovný postup:

Vločky zmiešajte s chia semienkami a zalejte v miske mliekom. Premiešajte, zakryte a dajte cez noc (alebo aspoň na dve hodiny) do chladničky. Vločky a semienka vstrebú všetko mlieko.

Potom kašu znova premiešajte, prilejte med, pridajte mletú škoricu, a ak je potrebné, zrieďte trochou mlieka.

Jablká umyjeme, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kúsky. Nasypte ich na jednotlivé porcie kaše, pridajte hrozienka a strúhaný kokos alebo nasekané orechy a podávajte.

pixabay.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 01:51