Z pomarančov si môžete pripraviť chutné jedlá.
StoryEditor

Úžasné pomarančové recepty, ktoré vás napumpujú vitamínom C

03.03.2016, 13:45
Recepty a tipy
Šťavnaté pomaranče sú skvelé na zahnanie zimných chmár a vylepšenie chuti jedál, ktorým dodáte exotický rozmer.

Pripravte si krevetový šalát so zálievkou z pomarančov, nevarenú polievku z mrkvy a pomarančovej šťavy, pomarančový cupcakes alebo domácu citrusovú marmeládu, ako píše idnes.cz.

Krevetový šalát s čakankou a dresingom z pomaranča a vlašských orechov

Podľa receptu šéfkuchára Nordsee

Ingrediencie (4 osoby):

Krevetový šalát s pomarančovým dresingom

  • 160 g tigrích kreviet
  • 100 g jogurtu (1,5% tuku)
  • 100 g crème fraîche
  • 1 stredne veľký pomaranč
  • 2-3 hlávky čakanky (podľa veľkosti)
  • 12 polovíc vlašských orechov
  • citrónová šťava
  • soľ
  • korenie
  • chilli
  • cukor

Postup:

1. Umyte hlávky čakanky. Ponechajte si z nej jeden list na dekoráciu každej porcie, zvyšok nakrájajte na plátky asi 1 cm široké.

2. Pokvapkajte citrónovou šťavou, aby ste predišli zhnednutiu. Olúpte pomaranč a odstráňte z neho bielu dreň. Opatrne rozdeľte na dieliky, jeden dielik na každú porciu si odložte na dekoráciu, zo zvyšku vytlačte šťavu do pohára. Na dekoráciu každej porcie si tiež ponechajte jednu polovicu orecha, zvyšok nahrubo nakrájajte. Nakrájané orechy, pomarančovú šťavu, jogurt a crème fraîche zmiešajte do dresingu, dochuťte pikantným korením. Potom vmiešajte krevety a nakrájanú čakanku. Nakoniec opatrne vmiešajte odšťavené dieliky pomaranča.

3. Šalát podávajte v sklenených miskách či na stredne veľkých tanieroch s polovicou orecha, dielikom pomaranča a čakankovým listom.

Mrkvová raw polievka s pomarančovou šťavou

Podľa receptu vitariánského občerstvenia bistRAWveg

Ingrediencie na 3 porcie (900 ml):

Raw mrkvová polievka s pomarančovou šťavou

  • 180 g mrkvy
  • 2 veľké pomaranče
  • 100 g kešu orechov
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 320 ml vody
  • 20 g žltej cibule
  • 3/4 lyžičky morskej soli
  • štipka chilli
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

1. Kešu orechy namočíme na 2 hodiny do vody.

2. Keď sú orechy dostatočne namočené, zlejeme z nich vodu a spolu s ďalšími ingredienciami rozmixujeme dohladka.

3. Na tanieri polievku ozdobíme petržlenom.

Kačica na pomarančoch je osvedčeným tromfom reštaurácií i šikovných kuchárov a kuchárok: Video

Holandské pomarančové cupcakes

Na cca 12 kúskov

Cesto:

  • 130 g rastlinného tuku či masla
  • 130 g krupicový cukor
  • 3 vajcia
  • 60 ml mlieka
  • 195 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • pomarančová kôra z jedného veľkého pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča

Krém:

  • 250 g rastlinnýho tuku či masla
  • 190 g cukru (múčka)
  • 50 ml mlieka
  • 75 g bielej čokolády
  • 30 ml smotany (33%)
  • 1 pomaranč

Pomarančová poleva:

  • 100 ml šťavy z pomaranča
  • 100 g krupicového cukru

Postup:

Predhrejeme rúru na 175 ° C. Rastlinný tuk vyšľaháme spolu s cukrom do hladkej, nadýchanej peny. Pridáme postupne vajcia a všetko dôkladne rozšľaháme. Vedľa v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Celú zmes preosejeme cez sitko a postupne ju zapracujeme spolu s mliekom a najemno nastrúhanou pomarančovou kôrou do vyšľahanej zmesi. Ingrediencie pridávame striedavo, mixujeme na nižšiu rýchlosť a po menších častiach. Vždy začíname a končíme suchou zmesou. Nakoniec opatrne vmiešame šťavu z polovice pomaranča. Hladké cesto rovnomerne rozdelíme do muffinového plechu, vykladaného papierovými košíčkami. Pečieme 17 až 20 minút.

Postup prípravy krému:

Vyšľaháme zmäknutý rastlinný tuk s práškovým cukrom do hladkého krému. Postupujeme tak, že na dno umiestnime do jednej časti rastlinný tuk a do druhej nasypeme práškový cukor, ktorý zalejeme a premiešame s vlažným mliekom. Potom začneme všetko šľahať do hladkej peny. Smotanu s kúskami bielej čokolády rozpustíme v kastróliku, kým nám nevznikne hladká hmota. Potom necháme vychladnúť. Nakoniec do krému pridáme vychladnutú čokoládu. Pridáme najemno nastrúhanú pomarančovú kôru z jedného pomaranča a opatrne vmiešame šťavu z jedného pomaranča. Necháme v chladničke chvíľu schladiť.

Pomarančová poleva:

Medzitým si v kastróliku prevaríme šťavu z jedného pomaranča a s krupicovými cukrom do zhustnutia (zostane nám lesklá, hustá poleva).

Upečené cupcakes zdobíme pripraveným pomarančovým krémom, ktorý dozdobíme oranžovými lentilkami a pokvapkáme pomarančovou polevou.

Pomarančová marmeláda

Podľa receptu Sabiny Kmecová z Nebespán café & apartments

Ingrediencie:

Marmeláda z pomarančov je anglosaskou špecialitou

  • 6 - 8 väčších pomarančov krupicový cukor (cca 1,5 kg podľa chuti)
  • citrusový pektín struk pravej vanilky

Postup:

1. Olúpte kôru z jedného pomaranča na veľmi tenké prúžky (ak nemáte bio pomarana, kôru predtým dôkladne očistite kefkou). Kôru dajte do hrnca, zalejte vodou, aby bola úplne ponorená, zasypte cca 300 g cukru a nechajte povariť, kým sa tekutina z väčšej časti neodparí. Kandizovanú kôru použijete následne do marmelády.

2. Olúpte ostatné pomaranče, odstráňte prípadne kôstky. Polovicu pomarančov rozmixujte v mixéri na jemno. Druhú polovicu nakrájajte na kocky.

3. Preložte do hrnca, pridajte k dužine kandizovanú kôru a priveďte do varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na zmiešanie s pektínom) a zvyšný cukor rozmiešajte v zmesi, kým sa nerozpustí. Množstvo cukru je úplne na vás. Varte cca 20 minút, občas premiešajte a dávajte pozor, nech vám nevypení von z hrnca.

4. Teraz je čas na pridanie pektínu. Na 1 kg (= približne 1 liter) zmesi je potreba 7 g pektínu. V miske s trochou cukru zmiešajte potrebné množstvo pektínu. Vmiešajte metličkou do mierne bublajúcej zmesi a povarte cca 5 minút. Na záver pridajte naškrabanú vanilku. Kvapnite marmeládu na malý tanierik a dajte do chladničky vychladnúť. Nemala by po tanieri stekať.

5. Hotovú marmeládu vložte do čistých suchých pohárov, zaskrutkujte a obráťte viečkom nadol (nechajte ich v tejto polohe až do vychladnutia). Pre istotu môžete ešte sterilizovať. Najlepšie v rúre na plechu s trochou vody pri teplote deväťdesiat stupňov zhruba tridsať minút.

Tip: "Marmelády z citrusov sú predovšetkým anglosaskou doménou. Nezvyčajné chute v sebe spájajú sladkosť a kyslosť s miernou horkosťou. Tú našu pomarančovú marmeládu sme zjemnili pravou vanilkou. Hodí sa na chlieb, palacinky alebo ju vyskúšajte na touste s plátkom kvalitného ementálu," radí Sabina Kmecová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:22