StoryEditor

Triky, ako si jednoduchými spôsobmi uľahčiť varenie a pečenie

24.10.2015, 05:00
Recepty a tipy
Šľahanie, mixovanie a celková príprava pokrmov môže byť teraz ľahká bez námahy. Ako na to?

Čerstvý chlieb


Niet nad chutný a voňavý chlieb z domácej pekárničky alebo rúry. Ak chcete, aby mal zvlášť chrumkavú kôrku, potrite ho slanou vodou v pomere 2 čajové lyžičky soli na 2 polievkové lyžice vody. Dlho ostane čerstvý po tom, ako vložíte do zásobníka na chlieb surový ošúpaný zemiak.

Kysnuté cesto


Do kysnutého cesta sa odporúča pridať postrúhaný varený zemiak, čím bude vláčne a vydrží dlhšie čerstvé. Cesto by však nemalo kysnúť prudko. Vtedy pri pečení v rúre klesá, je nízke a tuhé. Preto ho nechajte kysnúť pozvoľna. Aby bolo dobre nakysnuté, vždy používajte prísady v izbovej teplote, pričom kvasnice by mali byť čerstvé. Jemnejšie bude, ak droždie rozmiešate s troškou vlažného jogurtu. Kysnúť by malo na teplom mieste pod utierkou alebo alobalom. Ako spoznáte, že je správne nakysnuté? Ak do cesta vtlačíte prst.

Zubná niť na tortu


Premýšľali ste niekedy, ako to tí kuchári a profesionálni pekári robia, že majú dokonale prekrojené tortové korpusy? Nepotrebujú na to nôž. Stačí im vec, ktorú nájdu v kúpeľni. Trik spočíva v použití dentálnej nite, ako píše health.com. Pozrite sa na video, ako tortový korpus jednoducho prekrojíte dentálnou niťou.

Lyžička na ošúpanie vajec


Na tvrdo uvarené vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a u mnohých obľúbenými raňajkami. Ich šúpanie však nejednu z nás otrávi. Existuje spôsob, ako sa zbaviť škrupiny rýchlo a priam elegantne pomocou lyžičky. Vajcia by však mali byť pri odstraňovaní škrupiny veľmi čerstvé.

Čerstvé zákusky


Ktorá gazdinka netúži po upečených zákuskoch, ktoré by ostali dlho čerstvé a pripravené pre neplánovanú návštevu? Pridajte k nim na misu pár kociek cukru a budete prekvapené skvelým účinkom. Medovníčky budú mäkké po pridaní na plátky nakrájaného jabĺčka do nádoby, najlepšie sklenenej alebo porcelánovej. Po určitej dobe ho však treba vymeniť za čerstvé.

Šľahačka


Šľahačka je súčasťou mnohých zákuskov a koláčov, či už ako ozdoba alebo súčasť pokrmu. Najprv ju šľahajte rýchlo a keď začne hustnúť, spomaľte, aby sa nevytvorilo maslo. Pokojne môžete do nej pridať želírovací cukor, čím tak vydrží dlhšie. Aby vám šľahačka pekne stuhla, pomôže vám nasledovný trik. Použite vychladenú smotanu priamo z chladničky a dbajte na to, aby aj misa a metličky boli rovnako studené. Dajte ich aspoň na 30 minút ochladiť a výsledkom bude tuhá šľahačka, po ktorej túži každá gazdiná.

Pripálená praženica


Praženica je rýchle a skvelé jedlo ako zahnať hlad a hlavne, ako naštartovať deň s porciou energie a bielkovín. Jej jedinou nevýhodou je tá spúšť, ktorá po nej ostane. Prischnutú praženicu z panvice nikdy nezoškrabujte. Nalejte do nej teplú vodu rozmiešanú s malou lyžičkou sódy bikarbóny. O niekoľko minút ju ľahko umyjete.

Pečené mäso


Vedeli ste o tom, že pečené mäso by sa nemalo hneď krájať? Nechajte ho postáť 15 minút. Čerstvé upečené mäso sa musí najskôr odležať. Potom bude šťavnatejšie a bude sa dať ľahšie krájať. Ak túžite po jeho lepšej chuti, potrite plátky olejom, pokvapkajte citrónovou šťavou, okoreňte a nechajte v chladničke do druhého dňa uležať. Nemá peknú kôrku? Aj v tomto prípade je tu riešenie. Do 50 ml veľmi studenej minerálky vmiešajte pol lyžičky soli a touto zmesou mäso potrite. Následne ho vložte do rúry, na najvyššom stupni pečte asi 4 minúty. Čakajte, kým sa vám do tej doby vytvorí kôrka. Ak sa tak nestalo, nezúfajte a postup zopakujte. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:32