Hoci mnohé chladničky majú vo dverách vyčlenený priestor na ukladanie vajíčok, neriaďte sa tým. Tento priestor neposkytuje v skutočnosti žiadne výhody pre zachovanie čerstvosti vajíčok. Tie majú byť po správnosti uložené v zadnej časti chladničky na poličke, kde je teplota pre udržanie ich čerstvosti optimálna, uvádza portál eggs.ca.shuttterstock.com
StoryEditor

Zistili sme pre vás! Vajíčka z dvora, z klietky alebo podstielkové. Ktoré sú najlepšie?

12.04.2021, 10:45
Recepty a tipy
Do ženy a do melóna nevidíš, hovorí talianske príslovie. To platí aj pre vajcia – všetci síce tušíme, že sa pod škrupinou schováva bielok a žĺtok, ibaže ono je toho oveľa viac. Vedeli ste, že vajce je taká malá zásobáreň zdraviu prospešných živín? Ide len o to kúpiť tie najlepšie. Ktoré to sú?

Podľa testov odborníkov z pražského laboratória Ústavu analýzy potravín a výživy, výborné vajcia môžu pochádzať rovnako z klietok, ako aj z domáceho chovu, pretože tým najdôležitejším pre ich kvalitu je, čím ich chovateľ kŕmi. Vtáky, a teda aj sliepky, ukladajú do vajec všetko dobré i zlé, čo získajú z krmiva, žiadny filter v ich tele neexistuje. Ak budeme sliepky kŕmiť zvyškami z kuchyne alebo najlacnejšími kŕmnymi zmesami plnými živočíšnych tukov, kvalitné vajcia nezískame. Ak sú sliepky spokojné a majú dobré podmienky na život, ich vajíčka môžu byť plné zdraviu prospešných polynenasýtených a esenciálnych omega-3 mastných kyselín, a to v optimálnom pomere k omega-6 mastným kyselinám (ten je v ideálnom stave v pomere 1 : 3). Ak konzumujete takto vyvážené vajcia, nemusíte sa obávať rôznych mýtov, ktoré ešte stále (a neprávom) o vajciach kolujú. Našu hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi totiž nezvyšuje cholesterol z vajec, ale nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú napríklad v masle alebo v tučnom mäse. Teda žiadna zdravotná hrozba, také vajíčko môže, naopak, vášmu srdcu prospieť. Dokonca pri vajciach s označením Omega sú sliepky prikrmované aj ľanovým a lososovým olejom, čo spôsobuje, že ich vajíčka majú ešte lepšie parametre, čo sa týka tukov prospešných pre srdce a cievy.

Z výbehu či z klietky?
Spotrebiteľa však nezaujíma iba zloženie vajec zistené v laboratóriách, ale aj škrupinka. Tá má obrovský vplyv nielen na mikrobiológiu, ale aj na vnútornú kvalitu vajca. Znečistené škrupiny zvyšujú riziko mikrobiálnej kontaminácie vajca, najmä salmonely. Aj pre vajcia teda platí to, čo si v ostatných mesiacoch opakujeme stále dokola. Že čistota je pol zdravia. Obchodníci a zákazníci však chcú na jednej strane vajcia kvalitné, čisté a zdravé, ktoré zaistí najmä klietkový chov, kde sa vajcia nedostanú do kontaktu s trusom, perím a iným znečistením. Lenže na druhej strane mnohí klietky odmietame a chceme vajcia z podstielkového chovu. V takom prípade sa však prísne legislatívne predpisy na čistotu vajec dodržiavajú ťažko. No neznamená to, že všetky vajcia z halového chovu budú nekvalitné, aj pri laboratórnych testovaniach sa dostali i takéto vajíčka na popredné priečky v rebríčku kvality vajec. A opačne, ani voľný chov nie je automatickou zárukou kvalitnejších vajec. Ľudia si „šťastné sliepočky“ z voľných výbehov často spájajú s predstavou zdravších vajec, ktoré sú navyše aj násobne drahšie. Ale aj sliepky z voľného chovu, ktorý sa neprevádzkuje správne, môžu byť vystresované, dokonca sa môžu napádať či trpieť nedostatkom potravy, pretože sa k nej jednoducho nedostanú. Taký stres sa premietne aj do kvality žĺtkov a vajec ako takých.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:09