dreamstime
StoryEditor

Došlo vám veľkonočné pečivo? Pripravte si chutný koláč doma vo svojej kuchyni

03.04.2021, 12:35
Recepty a tipy
Predstavujeme vám pasku – koláč, ktorý na strednom a východnom Slovensku na Veľkú noc nesmie chýbať! Aby dobre chutil, musí správne vykysnúť a mať krásnu zlatistú farbu.

Ingrediencie
1 kg polohrubej výberovej múky
soľ (štipka, podľa chuti)
1PL kryšt. cukru (najlepšie podľa chuti)
2 žĺtky do cesta
2 bielky – vyšľahaný sneh
1 balíček hrozienok
1 ks droždia
4 – 4,5 dcl mlieka (zohriate, prilievame podľa hustoty cesta)
1/2 smetolu
sušeného mlieka (nemusí byť)

Postup
Múku si preosejeme, pridáme soľ, sušené mlieko a hrozienka. Vo vlažnom mlieku si rozdrobíme droždie. Do stredu múky urobíme jamku a vlejeme do nej mlieko, pridáme aj trošku cukru.
Všetko spolu vymiešame najlepšie rukou – správne by to malo trvať celú hodinu, ale minimálne pol hodiny. Vymiesené cesto poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj kratšie. Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké pláty a ideme na to.

Pletenie
Bochníky šúľame na rovnako dlhé šúľky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme. Vždy sa treba pozrieť, koľký prameň je v poradí.
Môžeme postupovať podľa jednoduchého vzorca:
– preložíme 4. prameň vrchom cez 2.
– preložíme 1. cez 3.
– preložíme 2. cez 3.
– opakujeme: aktuálny 4. cez 2., 1. cez 3., 2. cez 3. a tak až do konca, kým nemáme zapletený celý koláč. Medzitým si vyhrejeme rúru na 220 až 250 °C.
Môže sa začať aj od prostriedku, potom je paska v prostrednom mieste širšia a na koncoch užšia, ale princíp pletenia je ten istý, len spletáme z dvoch strán. Paska pletená týmto spôsobom je potom súmernejšia.
Koláč preložíme do vymastenej formy a necháme ešte podkysnúť. Následne potrieme vajíčkom, aby sa paska pekne leskla. Koláč pečieme približne 45 minút, závisí od rúry (niekedy aj dlhšie, niekedy zase kratšie). V polovici pečenia môžeme koláč prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla.
Koláč vyberieme z rúry, prikryjeme plátnom a necháme vychladnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 02:10