shutterstock.com
StoryEditor

Klasická jablková štrúdľa inak. S týmto receptom ju zvládnete už za pár minút!

26.02.2021, 09:00
Recepty a tipy
Jablkovým koláčikom nikdy nič nepokazíte. Doprajte si ho ako dezert ku kávičke či k čaju po dobrom obede!

Štrúdľa s orechmi a brusnicami
Na 12 porcií

Cesto:
300 g hladkej špaldovej múky
180 g masla
1 lyžica octu
1 vajce
štipka soli
Plnka:
8 jabĺk
2 lyžice citrónovej šťavy
50 g brusníc
50 g vlašských orechov
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček škoricového cukru
60 g nastrúhaného perníku
1 vajce na potretie

1. Múku spracujeme so zmäknutým maslom, s octom, vajcom a so soľou na hladké cesto. Cesto necháme v chladničke odležať asi 60 minút.
2. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame s brusnicami, nasekanými orechmi, vanilkovým a škoricovým cukrom a polovicou perníka.
3. Cesto rozvaľkáme na plát vo veľkosti 45 x 30 cm. Do stredu cesta dáme zvyšný postrúhaný perník a rozložíme jablkovú náplň. Jeden okraj cesta prehneme cez jablká, potrieme rozšľahaným vajcom a potom prehneme cez seba druhý okraj cesta. Konce k sebe dobre pritlačíme a závin položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme vajcom, vidličkou popicháme povrch a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Môžeme ozdobiť kvetinkami upečenými zo zvyšku cesta.

Dĺžka prípravy 45 minút

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:46