shutterstock
StoryEditor

Rady nad zlato. Pripravte si potraviny tak, aby nestratili žiadne vitamíny!

21.02.2021, 18:00
Recepty a tipy
Je dôležité jesť zdravé jedlo, no ešte dôležitejšie je vedieť ho správne konzumovať.

Ľanové semienko
Drobné semienka ľanu siateho patria svojím obsahom dôležitých živín medzi malé zázraky medzi potravinami. Zdraviu prospešné výhody poskytujú predovšetkým omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty a lignany, ktorých ľanové semienka obsahujú v hojnej miere.

Ak však ľanovým semienkom posypete jogurt alebo ho pridáte do kaše, prakticky žiadne z vyššie vymenovaných živín nezískate. Ako vysvetlila odborníčka na výživu z Mayo Clinic Katherine Zeratsky, celá semienka sú totiž takmer nestráviteľné, preto je nutné ich pred konzumáciou rozdrviť, rozomlieť alebo dobre rozhrýzť.

Čierny čaj
Tento obľúbený nápoj je známy najmä svojimi stimulačnými účinkami, za ktoré je zodpovedný kofeín (teín). Čierny čaj však tiež patrí medzi zdraviu prospešné nápoje vďaka obsahu trieslovín, katechínov, vitamínu B1, draslíka, fluóru a ďalších látok. Avšak jeho zdravotné výhody môžete zoslabiť, ak čierny čaj pijete na anglický spôsob, teda v kombinácii s mliekom.

Jahody
Nie je nad to si v zahryznúť do čerstvej šťavnatej jahody, najmä keď si uvedomíte, ako sú zdravé, plné vlákniny, antioxidantov a vitamínu C. Ak však chcete získať z jahôd všetky zdravotné výhody, nemali by ste ich krájať nožom.

Výživová poradkyňa Kristy Del Corová vysvetlila, že niektoré živiny, zvlášť vitamín C, sú citlivé na svetlo a kyslík. Pokiaľ jahodu narežete, vystavíte viac buniek týmto, pre jahody ničivým elementom.

Avšak poradkyňa Corová podotýka, že nakrájané a mrazené jahody stále ponúkajú veľa živín a sú dokonca lepšie ako čerstvé, ktoré cestovali cez polku sveta, než im bolo dovolené dozrieť.

Paradajky
Čerstvé zrelé paradajky sú obzvlášť v horúcom lete výborným osviežením a dodajú unikátnu chuť šalátom a sendvičom. Ak však z nich chcete získať čo najviac lykopénu (významný antioxidant, ktorému vedci prisudzujú schopnosť znižovať riziko rakoviny a srdcových ochorení), mali by ste paradajky tepelne upraviť.

"Práve varené paradajky obsahujú viac lykopénu a majú väčšie antioxidačné účinky ako surové. Dve minúty varené paradajky majú tieto hodnoty vyššie o 50 percent, po 30 minútach varenia sú hodnoty vyššie o 150 percent. Preto sú zdraviu prospešné kečupy, omáčky a pretlaky (najlepšie v bio kvalite), vysvetlila Doležalová a dodala, že lykopén znižuje riziko rakoviny prostaty u mužov a posilňuje srdce.
Tepelnou úpravou rastie množstvo lykopénu tiež v červenej paprike - bohužiaľ však tepelnou úpravou stráca vitamín C.

Brokolica
Surová brokolica zrejme pre väčšinu neznie ako kulinárska lahôdka, ale ak chcete z tejto hlúbovej zeleniny získať čo možno najviac zdraviu prospešných látok, odolajte nutkanie ju uvariť alebo osmažiť na panvici.

Brokolica totiž varením stráca veľký diel zo svojich zázračných schopností, takže kľúčom k jej konzumáciu je čo možno najšetrnejšie kuchynská úprava. Najlepšie metódou je tak rýchle varenie v pare alebo konzumácia za surova. Brokolica je plná antioxidantov, predovšetkým vitamínu C a ďalších vitamínov a minerálov, ktoré prospievajú zdraviu.

Jogurt
Iste poznáte tú vodovou substanciu, ktorú často nájdete na povrchu jogurtu. Pokiaľ ju ako väčšina ľudí vylievate do drezu, robíte podľa výživové poradkyne Sary Haasová z Academy of Nutrition and Dietetics chybu. Jedná sa totiž o srvátku, ktorá obsahuje bielkoviny, vitamín B12 a minerály ako vápnik a fosfor. Preto radšej srvátku vmiešajte do jogurtu a získajte tak všetky výhody, ktoré ponúka.

Hassová ďalej upozornila, že probiotické výhody jogurtu mizne, ak jogurt pridáte pri varení do pokrmov ako kuracie kari alebo marinovať mäso. Hassová vysvetlila, že živé a aktívne kultúry neznesú vysoké teploty a budú tak pri varení zničené. O obsah bielkovín, vápnika a vitamínu D však varením neprídete.

Grilované mäso
K letu neodmysliteľne patrí slnko, voda a tiež grilovanie. Dietologička Tanya Zuckerbrotová z New Yorku však odporúča vyvarovať sa konzumácia chrumkavých začernalých kúskov mäsa, keďže mäso grilované na vysokú teplotu nad otvoreným ohňom môže zvyšovať riziko rakoviny.
Jana Doležalová odporúča radšej zdravšie grilovanie na lávových kameňoch alebo na vodnom grile.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:04