shutterstock.com
StoryEditor

Pečieme spolu: Kysnuté škoricové slimáky so sladkou polevou podľa Karin Haydu

29.01.2021, 13:30
Recepty a tipy
Nefajčí, nepije alkohol ani kávu, ale žiadnu zábavu nepokazí, najmä nie takú, čo sa odohráva v kuchyni. Herečka Karin Haydu totiž varí a pečie perfektne. Dôkazom je aj tento recept na vynikajúce škoricové hniezda s mascarpone polevou. Tie musíte vyskúšať!

Postup:
1. V miske pomiešame preosiatu múku s cukrom, soľou a droždím. Ak nemáme k dispozícii vanilkový extrakt, nahradíme krištáľový cukor vanilkovým.

2. Potom vlejeme roztopené (nie horúce) maslo, mlieko (nie studené) a zamiešame. Nemiesime, nemixujeme, iba zamiešame, aby vzniklo jedno cesto odlepujúce sa od stien nádoby (nie je nutné, aby bolo úplne dokonale vymiešané). Pokojne pridajte trochu mlieka alebo múky, ak sa nesceľuje, alebo naopak, je veľmi mokré, toto cesto vám to odpustí.

3. Zakryte fóliou alebo uzavrite do nádoby a nechajte kysnúť 12 – 24 hodín. Cesto sa zdvojnásobí. Prečo tak dlho? Pretože kvasnice dokonale predpripravia lepok na trávenie a nebude vám z neho ťažko. Samozrejme, stačí ho nechať kysnúť aj kratšie s väčším množstvom kvasníc (na toto množstvo bežne 7,5 g sušeného alebo tri štvrtiny kocky čerstvého droždia).

4. Vykysnuté cesto vylejte na pomúčenú pracovnú dosku a „poskladajte“, teda všetky štyri strany cesta zložte na cesto tak, aby ostal pomúčený bochník. Ten vytvarujte a ľahko rozvaľkajte na asi 1 cm hrubý plát. Cesto posypte po celej ploche cukrovou zmesou a dochuťte podľa ľubovôle.

5. Čo najviackrát zrolujte po dĺžke a nakrájajte na asi 3 – 4 cm hrubé kolieska (maximálne podľa výšky formy). Poukladajte na vymastený plech. Nechajte 30 minút prikryté kysnúť na mierne teplom mieste (na svetle alebo vo vyhriatej kuchyni) a rozohrejte si rúru na 180 °C.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:14