shutterstock.com
StoryEditor

Tipy na rýchle a chutné večere pre všetky uponáhľané mamy

17.01.2021, 14:45
Recepty a tipy
Aj vy hľadáte záchranu v kuchyni vždy, keď na vás kričia nedočkavé vyhladované krky? Dali sme dokopy recepty, hotové do hodiny a jedlá, ktoré zjedia všetci.

Zapekané cestoviny s brokolicou a paradajkami

Potrebujeme:
500 g penne cestovín alebo hocijakých, ktoré máte doma
1 brokolicu
250 g lúpaných paradajok
150 g strúhaného eidamu
olivový olej
čierne mleté korenie
bazalku
soľ

Postup:
Ružičky brokolice dáme variť do vody s 1 PL soli. V druhom hrnci uvaríme medzitým cestoviny podľa návodu. Uvarenú brokolicu a cestoviny scedíme. Necháme chladiť, kým si pripravíme omáčku.
Na panvici zmiešame lúpané paradajky, bazalku, nastrúhaný syr a uvarenú brokolicu. Omáčku zmiešame vo väčšej miske alebo hrnci s cestovinami a presypeme do plechu vymasteným olejom. Pečieme 20 minút pri teplote 180 °C.

Cuketové placky s kuracím mäsom

Potrebujeme:
1 väčšiu cuketu
250 g kuracieho mäsa
vajíčko
cesnak
parmezán
kukuričný škrob
olivový olej
mleté čierne korenie

Postup:
V miske zmiešame olivový olej, soľ, mleté čierne korenie a pridáme na kúsky nakrájané kuracie mäso. Chvíľku necháme odstáť, aby sa chute medzi sebou prepojili. Po vybratí z chladničky pridáme nastrúhanú cuketu, celé vajíčko, pretlačený cesnak podľa svojej intenzity, nastrúhaný parmezán a kukuričný škrob. Premiešame a tvarujeme placky. Na panvici si zohrejme olivový olej, na ktorom ich z oboch strán opečieme. Pozor, v oleji nemajú plávať. Podávame so zeleninovým šalátom a dresingom.

zucchini pancakes shutterstock.com

Jogurtový dresing:
Do bieleho jogurtu pridáme malú kávovú lyžičku horčice, pretlačený cesnak a na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Dokončíme ho dochutením soľou a mletým čiernym korením.

Čínske rezance s kuracím mäsom a zelenou fazuľkou

Potrebujeme:
300 g kuracieho mäsa
300 g čínskych rezancov
200 g zelenej fazuľky
1 väčšiu mrkvu
1 červenú papriku
strúčiky cesnaku
3 PL sójovej omáčky
sezamový olej
vývar

Postup:
Kuracie mäso nakrájame na hrubšie rezance, vložíme do misky, polejeme sójovou omáčkou a pridáme pretlačený cesnak. Chvíľu necháme odstáť v chladničke. Pripravíme si panvicu, ktorú rozhorúčime a opečieme na nej pripravené mäso, ktoré opečené odložíme na tanier a do tej istej panvice prilejeme trochu sezamového oleja a pridáme zelenú fazuľku, červenú papriku nakrájanú na rezance spolu s mrkvou. Premiešame a krátko opražíme. Do panvice pridáme čínske rezance, zalejeme kuracím vývarom a dusíme približne 5 minút. Nakoniec pridáme kuracie mäso, krátko prehrejeme a máme hotovo.

Pečené tofu s pečenou zeleninou

Potrebujeme:
2 ks údeného tofu
farebnú papriku
cibuľu
sójovú omáčku
mandarínku
med
olivový olej
grilovacie korenie


Postup:
Ako prvé si pripravíme marinádu zmiešaním sójovej omáčky, šťavy z mandarínky, trochou medu a grilovacím korením. Do marinády ponoríme na kocky nakrájané tofu a necháme približne 30 minút v chladničke. Po vybratí primiešame nakrájanú papriku s cibuľou, premiešame a na panvici s olivovým olejom opečieme.

shutterstock.com

Bravčové s horčicovou omáčkou

Potrebujeme:
Bravčovú panenku alebo karé
6 PL kremžskej horčice
250 ml smotany na varenie
Mleté čierne korenie
Soľ
Olej

Postup:
Karé alebo panenku nakrájame na menšie kúsky. Na rozohriatom oleji v širšom hrnci mäso narýchlo opečieme z každej strany. Keď bude mäso opečené, pridáme bobkový list a zalejeme ho vriacou vodou tak, aby bolo celé ponorené. Mäso podusíme, kým bude mäkké a posypeme soľou. Smotanu na varenie si prelejeme do misky, pridáme kremžskú horčicu a riadne premiešame. Omáčku pridáme k bravčovému mäsu, prevaríme a dochutíme ešte soľou a mletým čiernym korením. Podávame s ryžou alebo pečenými zemiakmi.

Baklažán s feta syrom a olivami

Potrebujeme:
2 ks baklažánu
250 g feta syru
cherry paradajky
zelené olivy
olivový olej
oregano

Postup:
Baklažány umyjeme, osušíme papierovou utierkou a rozkrojíme na polovice a vnútro vydlabeme. Následne ho v miske zmiešame s feta syrom a zelenými olivami. Môžeme ich rozkrájať alebo pokojne nechať vcelku (samozrejme, bez kôstok) a naplníme baklažány. Na vrch poukladáme polovičky cherry paradajok a posypeme oreganom. Baklažány potrieme z vonkajšej strany olejom a vložíme na plech. Pečieme pri teplote 200 °C približne 20 – 25 minút.

Zeleninový šalát s halloumi syrom

Potrebujeme:
250 g halloumi syra
poľníček
rukolu
červenú cibuľu
cherry paradajky
avokádo
chia semiačka
citrónovú šťavu
šalátové korenie
mleté čierne korenie
olivový olej
balzamikový ocot
soľ

Postup:
Vo veľkej miske zmiešame nakrájaný poľníček, rukolu, na polovičky nakrájané cherry paradajky a na jemno nakrájanú cibuľu. Posypeme šalátovým korením, mletým čiernym korením, chia semienkami, soľou a pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Všetko spolu premiešame. Halloumi syr si nakrájame na plátky, potrieme olivovým olejom a na elektrickom grile grilujeme z každej strany do zlatista. Pred podávaním vyložíme tanier šalátom, na vrch uložíme plátky nakrájaného a očisteného avokáda, grilovaný halloumi syr. Poslednou vecou je jemné pokvapkanie balzamikovým octom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:19