shutterstock.com
StoryEditor

Milujete sladké no chcete obmedziť príjem cukru? Toto sú jeho zdravé náhrady

11.12.2020, 13:00
Recepty a tipy
Vyskúšajte vymeniť ich za bielu klasiku, a uvidíte, či vám to prospeje.

Sirup z agáve

Agáve je veľká, šťavnatá a pichľavá rastlina, ktorá sa veľmi podobá na aloe vera. Dokonca existuje niekoľko stoviek druhov rastliny agáve, no najkvalitnejší sirup sa vyrába z modrej agáve. Okrem sladkej chuti má sirup z agáve skvelú schopnosť spomaliť vstrebávanie cukrov a tým pádom nezvyšuje v tele hladinu cukru ako už spomínaný cukor. Pre svoju chuť sa perfektne hodí nielen do kávy či čaju, ale taktiež aj na osladenie palaciniek, jogurtov, cereálií, smoothies či dokonca koláčov a dezertov.

Med

Med má nespočetné množstvo priaznivých účinkov pre naše telo a práve preto by ste ho mali v kuchyni používať čo najviac. Jedna polievková lyžica určite dodá zeleninovému šalátu tú správnu chuť v kombinácii s citrónovou šťavou a kvapkou olivového oleja. Med je super antioxidant a má aj antibakteriálne účinky.

Škorica

Škorica je výborná korenina, ktorá pridá vašim pokrmom síce len malú dávku sladkosti (bez akýchkoľvek kalórií), no za to nádhernú vôňu. Doprajte si štipku škorice každý deň aj do kávy, čaju alebo dezertov. Odvďačí sa vám posilnením imunity a znížením hladiny cukru v krvi.

Javorový sirup

Javorový sirup je považovaný za kanadské národné sladidlo a nemôže chýbať v žiadnej miestnej domácnosti. Sirup sa vyrába výhradne z miazgy stromu, vďaka čomu má veľa zdraviu prospešných látok a až 50 antioxidantov. Kvalitný javorový sirup bio kvality má hnedšiu farbu a má typickú sladkastú chuť. Obsahuje aj stopové prvky ako vápnik, železo, draslík, zinok a vitamíny skupiny B.

Sušené hrozienka

V týchto drobných „bobulkách“ sa ukrýva veľmi veľa vlákniny a antioxidantov. Prihoďte si ich preto do každého jedla, do ktorého sa to hodí. Do vločiek s mliekom určite, ale napríklad aj do makového či orechového koláča. A v rozmixovanom stave ich „prepašujte“ do každého cesta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:47