gingerbread
Zdroj: shutterstock.com

Už je čas! Pripravte si tie najlepšie medovníčky ako od babičky

Našli sme babičkine poklady! Poďme si pripomenúť obľúbené klasické medovníčky, ktoré vedeli najlepšie upiecť práve naše staré mamy.

Babičkine medovníčky
Príprava: asi 90 minút + zdobenie + deň na odležanie cesta

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?????? ? (@miriam.padejova),

Potrebujeme na 35 ks:
Na cesto:
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
50 g medu
50 g masla
1 vajce
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL perníkového korenia
štipku soli
štipku citrónovej kôry
Na polevu:
100 g práškového cukru
1 bielok

Postup:
Do rajnice nalejeme med, pridáme maslo a pri miernej teplote necháme za stáleho miešania rozpustiť. Primiešame cukor, sódu, korenie, vajce, citrónovú kôru a štipku soli. Keď bude zmes spenená, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Potom do nej postupne zapracujeme múku a miesime, kým nemáme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň jeden deň v chlade odpočívať.
Cesto rozvaľkáme na plát v hrúbke asi štyri milimetre a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 165 °C do svetlozlatistej farby. Upečené medovníčky prenesieme na tácku a necháme vychladnúť.
Bielok s práškovým cukrom miešame do zhustnutia. Potom polevou naplníme papierové kornútiky a podľa vlastnej fantázie medovníčky vyzdobíme. Necháme zaschnúť, narovnáme najlepšie do plechovej škatuľky a necháme rozležať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Perníčky od srdce (@marcela.mullerova),

Náš tip na domáce perníkové korenie:
Potrebujeme na 500 g múky: 3 klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 2 guľôčky nového korenia, 1 ČL citrónovej a pomarančovej kôry, 1 ČL mletého anízu. Postup: Korenie, ktoré je vcelku, dôkladne rozdrobíme v mažiari. Potom preosejeme cez jemné sitko a zmiešame so sypkým korením a kôrou z citrusov.

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.