Marek Bartoš, sevruga.cz
StoryEditor

Pripravte si cez víkend kuracie guľôčky s paradajkovou omáčkou podľa Zdeňka Pohlreicha

06.11.2020, 16:30
Recepty a tipy
Pýtate sa doma, čo chcú vaše deti a muž na obed a odpoveď je: ,,Je mi to jedno"? Ak vám dochádza fantázia a nápady, skúste vo vašej kuchyni niečo nové. Niečo, čo bude zaručene chutiť všetkým.

Suroviny:
500 g mletého kuracieho mäsa
60 g strúhanky
50 g strúhaného parmezánu
4 strúčiky cesnaku
1 vajce
4 lyžice nadrobno nasekanej pažítky
hrsť hladkolistého petržlenu
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na paradajkovú omáčku: (recept bude nižšie), prípadne použite 300 g konzervovaných lúpaných paradajok a hrsť bazalky. Ako prílohu uvarte ryžu.

Postup:

Mäso, strúhanku a parmezán dajte do misy. Cesnak olúpte a pretlačte do mäsa, vajcia vyšľahajte vidličkou, pridajte pažítku, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte s mäsom. Zo zmesi vytvarujte guličky veľkosti vlašského orecha. Paradajkovú omáčku alebo pokrájané konzervované olúpané paradajky dajte do nádoby na pečenie. Poukladajte do nej guľôčky a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C do zlatista, asi 25 minút. Kuracie guľôčky podávajte s paradajkovou omáčkou posypané nasekanou petržlenovou vňaťou s dusenou ryžou.

Suroviny na paradajkovú omáčku:
1 strúčik cesnaku
2 šalotky
700 g strapcových paradajok (alebo konzervovaných olúpaných paradajok)
50 ml panenského olivového oleja
štipka krupicového cukru
soľ
čerstvo mleté ​​čierne korenie

Cesnak a šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno. Paradajky umyte a nakrájajte na väčšie kúsky (ak nemáte čerstvé, použite olúpané paradajky z konzervy). Vo väčšom hrnci rozpáľte olej, dajte tam cesnak a šalotku a opečte ich do zlatista. Pridajte paradajky, prikryte pokrievkou a duste na strednom ohni asi 10 minút, až paradajky zmäknú a pustia šťavu. Akonáhle sú dostatočne mäkké, rozmixujte ich do hladka, omáčka tým získa konzistenciu, ktorá lepšie priľne k cestovinám. Dochuťte soľou, korením a cukrom. Pokiaľ chcete mať omáčku hustejšiu a chuťovo výraznejšiu, môžete pridať do základu omáčky ešte restovanú koreňovú zeleninu. Recept potom začnite tým, že na 1 lyžici oleja opečiete nadrobno nakrájanú 1 mrkvu, 1 petržlen a 1 stopku zeleru. Restujte ich na strednom ohni 7 minút a ďalej postupujte v recepte rovnako podľa uvedeného návodu. Koreňovú zeleninu potom rozmixujte s ostatnými surovinami a omáčka bude hustejšia a výraznejšia.Chuť tejto omáčke dodajú dobré zrelé paradajky, ktoré sú prirodzene sladké a šťavnaté, mimo sezóny ich zastúpia konzervované. Hodia sa k cestovinám, haluškám aj mäsu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:25