shutterstock.com
StoryEditor

Ostali vám z leta zásoby ovocia a byliniek? Pripravte si domáce liečivé sirupy

13.10.2020, 19:15
Recepty a tipy
Často boli jediným liekom, ktorý mali naši predkovia k dispozícii. Pripravme si naše domáce liečivé sirupy aj my.

Zákon zachovania sirupu

  • Ak pri príprave sirup varíme, udržujeme čo najnižšiu teplotu, aby cukor nezačal karamelizovať a sirup nezhorkol.
  • Poháre, do ktorých sirup plníme, musia byť dokonalo umyté a vyvarené či vyparené vriacou vodou.
  • Sirup lejeme do nádob ihneď, nečakáme, kým vychladne. Len tak dôjde k tzv. sterilizácii bez obalu.
  • Nádoby ihneď uzavrieme a uchovávame na tmavom a chladnom mieste.
  • V prípade väčších zásob môžeme sirupy ešte zavariť.
  • Po otvorení uchovávame sirup v chladničke. Vydrží asi mesiac.
  • Výhodné sú menšie poháre – ak sirup spotrebúvame pomaly, nebude hroziť, že sa pokazí napríklad celý litrový pohár.


Tipy, ako na to:
1. Za studena pripravujeme sirupy z ovocia, ale aj z bylín, ktorých listy obsahujú dostatok vody. Tento postup zachováva najviac zdraviu prospešných látok. Do pohára nasypeme 1 – 2 cm hrubú vrstvu ovocia či bylín, na ktorú navrstvíme rovnaké množstvo cukru. Postup opakujeme, kým pohár nenaplníme, končíme vrstvou cukru. Pohár zavrieme a uložíme na tmavé a chladné miesto. Po 4 – 6 týždňoch vznikne sirupovitá hmota, ktorú ešte prelisujeme či prepasírujeme cez sito. Nemusíme konzervovať, ale uskladníme na tmavom a chladnom mieste.

2. Zo silného nálevu alebo odvaru z bylín či kvetov sa sirup robí najčastejšie. 600 – 700 g cukru rozmiešame v 0,5 l nálevu. Cukor v náleve rozpúšťame na miernom ohni a ihneď nalejeme do pohárov.

3. Z tinktúry, ktorú môžeme mať buď domácu, alebo kúpenú v obchode. Tinktúru rozmiešame vo vode a zmiešame s cukrom v pomere 4 : 6 v prospech cukru. Zahrievame na 80 – 90 °C. Lieh z tinktúry sa počas zahrievania odparí, takže sa nemusíme báť obsahu alkoholu.

4. Zo šťavy robíme najmä ovocné sirupy. Čerstvú šťavu zmiešame s cukrom (opäť v pomere 4 : 6) a necháme prejsť miernym varom. Horúcu tekutinu ihneď plníme do pohárov.


Púpavový sirup/med

Potrebujeme:
asi 300 púpavových kvetov
1 kg cukru
2 citróny

Postup:
Púpavové kvety neumývame, aby sme zachovali čo najviac peľu. Zalejeme ich litrom vody a varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané citróny a necháme 24 hodín lúhovať. Na druhý deň zmes precedíme do hrnca, dôkladne vytlačíme a do vzniknutej šťavy prisypeme cukor. Roztok privedieme do varu a varíme podľa toho, aký hustý sirup či med chceme – pokojne dve až tri hodiny. Hotovú tekutinu lejeme do pohárov a hneď uzatvárame. Používame rovnako ako med: na chlieb s maslom alebo napríklad do čaju.

Medovkovo-mätový sirup

Potrebujeme:
zväzok mäty a medovky
2 l prevarenej vody
1 kg kryštálového cukru
2 citróny (alebo vrecúško kyseliny citrónovej)

Postup:
Mätu a medovku umyjeme, natrháme lístky a prelejeme vychladnutou prevarenou vodou. Necháme lúhovať 48 hodín. Na druhý deň tekutinu precedíme a cez plátno vlejeme do hrnca. Pridáme cukor a nakrájané citróny alebo kyselinu. Zahrievame na miernom plameni, kým sa všetok cukor nerozpustí. Nakoniec tekutinu privedieme do varu a necháme asi dve minúty prebublávať. Ihneď plníme do pohárov a zatvárame. Sirup je skvelým základom obľúbených domácich limonád. V zime zas môže poslúžiť proti kašľu alebo pri osladení čaju.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:16