shutterstock.com
StoryEditor

Takto jednoducho si vyrobíte domácu vegetu. Budú vam stačiť zvyšky jedla!

02.10.2020, 13:30
Recepty a tipy
Niekto nemá čo do úst vložiť a iní plytvajú vo veľkom. Je to škoda, pretože aj z navonok nepoužiteľných surovín sa dá vymyslieť niečo dobré. Máme pre vás zopár tipov.

Vyrobte si domácu vegetu zo šupiek

Využívate pri varení koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler)? Pred čistením ju poriadne umyte a šupky, ktoré by ste inak vyhodili do koša, rozložte na plech a nechajte v otvorenej rúre sušiť pri teplote 50 stupňov. Usušené odrezky rozmixujte v mixéri a používajte ako vegetu do polievok a omáčok.

Upečte si buchty zo starého chleba

Do misky dajte 400 g starého chleba a zalejte ho pol litrom teplého mlieka. Pridajte päť vajec, 50 g sušeného ovocia, orechy, lyžičku škorice a zo všetkého vypracujte cesto. Preložte ho do maslom vymasteného pekáča a pečte pri 180 °C asi 40 minút.

Pikantné tekvicové jadierka

Vyrezávali ste na Halloween tekvice? Azda ste jadierka z nich nevyhodili? Môžete si z nich spraviť výbornú maškrtu. Tekvicové semiačka prepláchnite vodou, osušte, osoľte a zmiešajte s kvalitným, najlepšie za studena lisovaným olivovým olejom. Potom ich nasypte do papierom na pečenie vyloženého pekáča a pečte v rúre pri 180 °C asi 20 minút. Tesne pred koncom ich poprášte troškou karí korenia.

Omeleta zo zvyšných zemiakov

Zvyšky zemiakov z obeda nakrájajte na menšie kúsky. Krátko ich orestujte na oleji, posypte nakrájanou šunkou, hŕstkou mrazenej zeleniny a všetko zalejte rozšľahanými vajcami. Omeletu opečte z oboch strán a servírujte s kyslými uhorkami alebo domácim kečupom.

Staršie čipsy ako trojobal

Čím to je, že čipsy sú dobré len ako čerstvé? Ak vám zostali z nejakej oslavy a už stratili svoju pôvodnú chuť, nebuďte smutní. Pomocou valčeka čipsy rozdrvte na malé kúsky a namiesto múky ich použite na obalenie rezňov. Uvidíte, že nedeľné rezne budú oveľa chrumkavejšie než kedykoľvek predtým.

Zvyšky syra ešte dobre poslúžia

Suché kúsky tvrdého syra rozmixujte nadrobno v kuchynskom robote. Nasypte ich do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke. Hodia sa najmä na posypanie špagiet, pizze, placiek alebo gratinovanej zeleniny.

Nevyhadzujte stonky z byliniek

Viete o tom, že bylinky ako mäta, fenikel, petržlen alebo kôpor majú aromatickejšie stonky než lístky? Využite to a pridajte ich do polievky alebo k mäsu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 22:38