shutterstock.com
StoryEditor

Recept na lahodný zemiakový prívarok ako od starej mamy! To je ale dobrota

27.09.2020, 09:00
Recepty a tipy
Prívarok robte viac zo smotany ako z mlieka zahusteného múkou – bude chutnejší a výživnejší.

Jedzte prívarky!

Jedlá starých materí sa pomaly vytrácajú z našich jedálnych lístkov. Naši predkovia však na nich „fičali“ vo veľkom a robili dobre. V zime totiž nebol problém navariť jedlo zo zemiakov či sušenej fazule. Počas nadchádzajúcich chladnejších mesiacov je pre nás, ľudí zo strednej Európy, jesť omáčky, prívarky a kaše prirodzenejšie ako šaláty, ktoré sú momentálne v kurze. Prívarky, ak ich varíte z poctivých surovín, sú zdravé a sýte. Ak k nim opečiete trochu mäsa či urobíte fašírku, neofrfle ho ani váš chlap a dieťa dostane potrebné živiny. Ak ho urobíte zo strukovín, bude plný bielkovín, ak iba zo zemiakov, bude ľahký na prípravu.

Recept na výborný zemiakový prívarok:

Potrebujeme:
6 zemiakov
2 kyslé smotany
1 smotanu na šľahanie
soľ
korenie
červenú papriku
2 strúčiky cesnaku
bobkový list
lyžicu hladkej múky
ocot

Postup: Do vody dáme variť ošúpané pokrájané zemiaky spolu s bobkovým listom a cesnakom. Pozor, aby vody nebolo príliš veľa, aby prívarok nebol veľmi riedky, lebo sa chceme vyhnúť zahusťovaniu kopou múky. Medzi tým si v nádobe rozmiešajte kyslé smotany, šľahačkovú smotanu, červenú papriku, soľ, korenie a lyžicu múky. Keď sú zemiaky uvarené, odstavíme ich z ohňa a pomaly do nich za stáleho miešania vlievame smotanovú zmes. Opäť privedieme k varu a stále miešame, pokým prívarok nezhustne. Podľa potreby dochutíme soľou, korením a troškou octu. Tento prívarok môžete urobiť aj so šošovicou či fazuľou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:49