shutterstock.com
StoryEditor

Tieto recepty na fantastickú nakladanú zeleninu musíte vyskúšať!

10.09.2020, 14:00
Recepty a tipy
Chystáte sa aj vy nakladať zeleninu? Pripravili sme si pre vás recepty na rýchlokvasky, domácu kyslú kapustu, kvasené paradajky a huby. Ktorý recept vyskúšate ako prvý?

Zlaté pravidlá pri nakladaní zeleniny
1. Všetka zelenina musí byť vopred veľmi dobre očistená a musí sa ukladať do čistých nádob. Hygiena a čistota je pri nakladaní prvoradá!
2. Strúhanú kapustu a rôzne iné druhy zeleniny, ktoré sú nakrájané, je nutné do nádoby natlačiť, aby z nich vyšlo čo najviac vzduchu a uvoľnili sa bunkové šťavy.
3. Ak je tekutiny málo, doplníme ju 1,5-percentným roztokom kuchynskej soli.
4. Zelenina musí byť neustále potopená pod hladinou nálevu, inak by sa pokazila. Preto sa zaťažuje (kameňmi, drevom).
5. Ak sa na povrchu vytvorí pena, treba ju odstrániť a tekutinu doplniť soľným roztokom.
6. Čas kvasenia záleží na teplote, ideálne je, ak kvasenie prebieha pomalšie, pri teplote 15 °C bude trvať približne 3 – 4 týždne.

Uhorky „rýchlokvasky“
Potrebujeme:
uhorky, vodu, soľ, kôpor, cesnak, vínne listy, višňové listy a čili papričky
Postup:
1. Uhorky umyjeme a necháme pár hodín namočené v studenej vode. Každú poprepichujeme na viacerých miestach vidličkou.
2. Všetky suroviny starostlivo umyjeme a utrieme, aby sme ich zbavili nečistôt, ktoré by mohli prekaziť správny proces kvasenia. Cesnak olúpeme.
3. Uhorky ukladáme natesno do väčšieho zaváracieho pohára (5 l) a prekladáme vínnymi a višňovými listami, kôprom, papričkami a cesnakom.
4. Medzitým privedieme do varu vodu na nálev, na liter vody pridáme 1 – 2 lyžice soli, závisí od vašich chuťových preferencií. Uhorky ešte teplým nálevom zalejeme a zaťažíme, aby neplávali, ale zostali ponorené.
5. Uložíme na tmavé miesto a zhruba po 10 dňoch si môžeme pochutnávať.

Domáca kyslá kapusta
Potrebujeme:
Kameninovú nádobu, nastrúhanú kapustu (hrúbku si vyberte podľa chuti, množstvo závisí od veľkosti nádoby), kuchynskú soľ
Postup:
1. Nastrúhanú kapustu dáme do veľkej misy. Môžeme použiť bielu, ale aj zmes bielej a červenej kapusty. Posolíme a rukami poriadne premiešame. Na 2 kg kapusty pridávame zhruba 45 g soli.
2. Natlačíme do nádoby päsťou alebo kuchynským náradím tak, aby sme vytlačili z kapusty tekutinu. Po vrstvách opakujeme tento postup, až kým je nádoba po vrch plná a zelenina prekrytá tekutinou. Ak to nepôjde hneď, vráťte sa k tlačeniu po hodine a postup opakujte, až kým nemáte kapustu pod hladinou tekutiny.
3. Niektorá kapusta neobsahuje dostatok tekutiny, takže ak sa nám do 24 hodín nepodarí z kapusty vytlačiť dosť tekutiny, dolejeme slanú vodu (15 g soli na 250 ml vody).
4. Nechajte kvasiť na chladnejšom mieste a každý druhý deň kontrolujte, či sa nevytvorila biela pena. Ak áno, celú ju odstráňte a tekutinu doplňte.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nezabúdajme v tomto jesennom počasí na naše zdravie a doprajme si dávku kyslej kapusty, ktorá je vitamínovou bombou pre naše zdravie a významne posilní obranyschopnosť organizmu. Kyslá kapusta je zdrojom vitamínu C, E, vitamínov skupiny B a K a rovnako v nej nájdeme železo, fosfor, horčík či draslík. Okrem toho je to jedno z najlepších prírodných probiotík, pretože obsahuje latobacily a zároveň je ešte aj antioxidantom a požieračom tuku. Pár zaujímavosti o kapuste: ?v surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón ?je prevenciou rakoviny, chráni pečeň i pľúca. ?zmierňuje zápaly ?zbavuje telo toxínov a detoxikuje. ?spomaľuje starnutie, podporuje chudnutie. #kyslakapusta #cabbage #healthyfood #healthyeating #healthyliving #fitnessfood #personaltrainer #slovakia #bratislava #fitnesslife #instafood #autumn

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Anton Čavrk (@trener_antoncavrk),

Kvasené huby
Potrebujeme:
Huby tuhšej konzistencie (najmä lupeňové huby ako kuriatka, hlivy a plávky, vhodné sú však aj mladé dubáky či suchohríby), soľ, ocot, cukor, podľa chuti čierne korenie, cesnak, cibuľa, acidofilné mlieko alebo jogurt so živými mliečnymi kultúrami
Postup:
1. Pred kvasením huby poriadne očistíme a nakrájame na väčšie plátky. Blanšírujeme (krátko povaríme) v slanom roztoku zhruba 5 minút, scedíme a necháme vychladnúť.
2. Nakladáme do kameninovej nádoby alebo väčšieho zaváracieho pohára. Na 2 kg húb potrebujeme prevarený nálev z 1 l vody, 70 g soli, 20 g cukru a 1 čajovej lyžičky acidofilného mlieka alebo jogurtu.
3. Kvasíme pri chladnejších teplotách do 20 °C, trvá zhruba 3 týždne.

Kvasené paradajky
Potrebujeme:
Menšie tvrdé paradajky, celé čierne korenie, horčicové semienka, cesnak, listy z ríbezle alebo z višne, kuchynskú soľ
Postup:
1. Najprv si prevaríme soľný roztok, ktorý necháme vychladnúť. Na 1 l vody pridáme 2 PL soli.
2. Na dno väčšieho pohára poukladáme dôkladne umyté listy, olúpaný cesnak, korenie, preložíme vrstvou paradajok a opäť vrstvou listov a korenín. Takto pokračujeme, až kým nebude nádoba plná.
3. Zalejeme slaným roztokom, zakryjeme a necháme vykvasiť.

Papriky plnené kyslou kapustou
Potrebujeme:
zrelé zelené papriky, soľ, kyslú kapustu
Postup:
1. Papriky umyjeme, odrežeme stopky, zbavíme ich jaderníkov a opláchneme.
2. Natlačíme do nádoby a zalejeme slaným nálevom pripraveným z 80 g soli na 1 l vody.
3. Papriky zabezpečíme, aby boli celé ponorené a necháme kvasiť približne dva týždne.
4. Papriky vyberieme, opláchneme a plníme kyslou kapustou. Potom opäť vrátime do nádoby s vykvaseným slaným nálevom a uschováme v chlade.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:40