unsplash.com
StoryEditor

Chystáte sa zavárať? Toto sú naše "fígle", ktoré by ste mali poznať!

11.08.2020, 19:00
Recepty a tipy
Džemy, lekváre, kompóty... Kto ich nemiluje? My áno, preto sme sa rozhodli, prezradiť vám zopár užitočných trikov!

Džemy
- Pripravujeme z dobre dozretého ovocia, ktoré nechávame v celku alebo pokrájame. Niekedy časť ovocia prelisujeme a časť necháme nakrájanú nadrobno a pridávame tesne pred dovarením.
- Prebraté, očistené a umyté ovocie odparujeme pri prudkom vare asi 15 – 20 minút, potom pridávame po častiach cukor a zvyšok ovocia tak, aby sme neprerušili var. Preto varíme džem radšej v menších dávkach, v ktorých rýchlejšie prebieha odparovanie.
- Doba varu po pridaní cukru by nemala presiahnuť 5 – 7 minút. Cukor by totiž skaramelizoval a džem by stratil chuť aj farbu.
- Do ovocia, ktoré obsahuje málo prirodzeného pektínu ho musíme pridávať . Ide o jahody, čerešne, višne, marhule.
- Horúci džem naberáme naberačkou rovno do pripravených umytých pohárov, zavrieme a položíme na viečko.

Lekváre
- Pripravujeme ich z dobre dozretého ovocia, ktoré vopred prepasírujeme cez sitko, alebo prelisujeme a použijeme iba vzniknutý ovocný pretlak.
- Môžeme použiť jeden druh ovocia ale aj kombinácie, najlepšie sladké a kyslé ovocie spolu.
- Chuť môžeme zvýrazniť trochou kyseliny citrónovej, ktorú pridávame až na záver.
- Váha pretlaku = váha cukru
- Ovocný pretlak najprv varíme na prudkom ohni až sa obsah zmenší o 1/3 a začína hustnúť. Potom pridávame cukor tak, aby sme neprerušili var.
- Doba prípravy by nemala presiahnuť 30 minút.
- Kvapnutím horúceho lekváru na tanierik urobíme želírovaciu skúšku – zistíme či lekvár tuhne. Ak nie, varíme ďalej alebo pridáme ovocný pektín.
- Plníme do pohárov tak ako pri džemoch.

Kompóty
- Ovocie musí byť zrelé, nie však prezreté. Hnilé a plesnivé ovocie patrí do kompostu. Ovocie očistíme, opláchneme, olúpeme, odkôstkujeme.
- Aby nezačalo hnednúť (jablká, hrušky), nakrájané ho vložíme do studenej vody do ktorej sme vytlačili jeden citrón, prípadne ocot (1l vody = 1čl octu).
- Tvrdšie ovocie krátko predvaríme, iné sparíme pre lepšiu chuť (broskyne, slivky).
- Množstvo cukru je podľa individuálnej chuti, ovocie môžeme zaliať dokonca iba vodou.
- Rýchly spôsob: na ovocie pripravené v pohári nasypeme cukor, zalejeme teplou vodou a sterilizujeme.
- Kompóty vždy ešte horúce postavíme na viečko a necháme úplne vychladnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 14:28