zaváraniny
Zdroj: unsplash.com

Chystáte sa zavárať? Toto sú naše "fígle", ktoré by ste mali poznať!

Džemy, lekváre, kompóty... Kto ich nemiluje? My áno, preto sme sa rozhodli, prezradiť vám zopár užitočných trikov!

Džemy
- Pripravujeme z dobre dozretého ovocia, ktoré nechávame v celku alebo pokrájame. Niekedy časť ovocia prelisujeme a časť necháme nakrájanú nadrobno a pridávame tesne pred dovarením.
- Prebraté, očistené a umyté ovocie odparujeme pri prudkom vare asi 15 – 20 minút, potom pridávame po častiach cukor a zvyšok ovocia tak, aby sme neprerušili var. Preto varíme džem radšej v menších dávkach, v ktorých rýchlejšie prebieha odparovanie.
- Doba varu po pridaní cukru by nemala presiahnuť 5 – 7 minút. Cukor by totiž skaramelizoval a džem by stratil chuť aj farbu.
- Do ovocia, ktoré obsahuje málo prirodzeného pektínu ho musíme pridávať . Ide o jahody, čerešne, višne, marhule.
- Horúci džem naberáme naberačkou rovno do pripravených umytých pohárov, zavrieme a položíme na viečko.

Lekváre
- Pripravujeme ich z dobre dozretého ovocia, ktoré vopred prepasírujeme cez sitko, alebo prelisujeme a použijeme iba vzniknutý ovocný pretlak.
- Môžeme použiť jeden druh ovocia ale aj kombinácie, najlepšie sladké a kyslé ovocie spolu.
- Chuť môžeme zvýrazniť trochou kyseliny citrónovej, ktorú pridávame až na záver.
- Váha pretlaku = váha cukru
- Ovocný pretlak najprv varíme na prudkom ohni až sa obsah zmenší o 1/3 a začína hustnúť. Potom pridávame cukor tak, aby sme neprerušili var.
- Doba prípravy by nemala presiahnuť 30 minút.
- Kvapnutím horúceho lekváru na tanierik urobíme želírovaciu skúšku – zistíme či lekvár tuhne. Ak nie, varíme ďalej alebo pridáme ovocný pektín.
- Plníme do pohárov tak ako pri džemoch.

Kompóty
- Ovocie musí byť zrelé, nie však prezreté. Hnilé a plesnivé ovocie patrí do kompostu. Ovocie očistíme, opláchneme, olúpeme, odkôstkujeme.
- Aby nezačalo hnednúť (jablká, hrušky), nakrájané ho vložíme do studenej vody do ktorej sme vytlačili jeden citrón, prípadne ocot (1l vody = 1čl octu).
- Tvrdšie ovocie krátko predvaríme, iné sparíme pre lepšiu chuť (broskyne, slivky).
- Množstvo cukru je podľa individuálnej chuti, ovocie môžeme zaliať dokonca iba vodou.
- Rýchly spôsob: na ovocie pripravené v pohári nasypeme cukor, zalejeme teplou vodou a sterilizujeme.
- Kompóty vždy ešte horúce postavíme na viečko a necháme úplne vychladnúť.

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.