žemľovka
Zdroj: shutterstock.com

Využite zvyšné pečivo, ktoré by ste inak vyhodili. Pripravte si skvelú žemľovku

Máte aj vy doma pečivo, ktoré už nie je úplne čerstvé, no nechcete nič vyhadzovať? Skúste náš recept na túto šťavnatú žemľovku, pre ktorú je toto zvyšné pečivo ako stvorené

Žemľovka zo zvyšného pečiva
30 minút
POTREBUJEME NA 4 PORCIE:
60g masla + 1 PL masla na vymastenie
2 PL strúhanky
hrsť zlatých hrozienok
50 ml tuzemského rumu
1 biocitrón
2 stredne veľké jablká
1 hrušku
1/2 l plnotučného mlieka
3 vajcia
5 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 menšiu vianočku alebo veku
2 PL nasekaných mandlí alebo mandľových lupienkov

POSTUP: Pekáč alebo zapekaciu misku vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Hrozienka zalejeme rumom a necháme nasiaknuť. Z citróna nasekáme pol lyžičky kôry a vyžmýkame šťavu. Jablká a hrušky olúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame na mesiačiky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame. V druhej miske vyšľaháme vlažné mlieko s práškovým a vanilkovým cukrom a primiešame dve celé vajcia, jeden žĺtok a citrónovú kôru.
Rúru predhrejeme na 160 °C. Vianočku alebo veku nakrájame na tenšie plátky, ktoré krátko namáčame v ochutenom mlieku a ukladáme do pekáča striedavo s vrstvou jabĺk a hrušiek. Medzi jednotlivé vrstvy sypeme scedené hrozienka a mandle, ako posledná by mala ísť vianočka alebo veka. Hotovú žemľovku pokvapkáme rumom z hrozienok a položíme na ňu kúsky masla. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút.

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.