Banány uvoľňujú etylénový plyn, ktorý je prirodzenou súčasťou procesu ich dozrievania. Keď chcete zabrániť tomu, aby banány v priebehu noci zhnedli, zabaľte stonky do plastového obalu alebo baliacej fólie.unsplash.com
StoryEditor

Nie je banán ako banán. Ktoré kupovať a ktorým by sme sa mali vyhnúť?

01.08.2020, 09:00
Recepty a tipy
Určite to poznáte. Stojíte pred regálom s banánmi a premýšľate, aké kúpiť. Budú lepšie zrelé, alebo radšej zelené, ale čo ak bude lepší ten krásne žltý. V článku vám odhalíme, ktoré sú tie najlepšie a ktoré radšej nikdy nekupujte.

Tak, ako s každým ovocím, tak aj banány má rád niekto vyzreté. Ďalší dávajú priestor zeleným s nádejou, že im doma dlhšie vydržia, pretože vyzrejú. Banány k nám na Slovensko putujú veľmi dlhou cestou. Plus musíme rátať to, kým sa dostanú na pulty obchodov a následne k nám domov. Nie je tajomstvom, že sa zbierajú úplne zelené a cestou dozrievajú. A aké banány sú vlastne pre naše telo úplne najvhodnejšie?

Banány síce cestou dozrievajú, lenže nemení sa len ich sfarbenie, ale aj nutričná hodnota. Čím je banán zrelší, tým je sladší. Preto, ak potrebujete doplniť rýchle cukry, napríklad po tréningu alebo inej fyzickej záťaži, siahnite po zhnednutých- obsahujú najviac cukru. Vo všeobecnosti ľudia banány s hnedými bodkami veľmi nemusia, ale je to škoda, pretože tento druh banánu obsahuje látku, ktorá bojuje s rakovinou a abnormálnymi bunkami. Takže, čím hnedší banán zjete, tým viac svojmu telu pomáhate proti rakovine. Vedci ďalej zistili, že prezreté banány posilňujú vašu imunitu až o 8 krát viac ako tie žlté.

Takže, ak keď pôjdete nabudúce nakupovať, dajte prednosť radšej zrelším banánom alebo tie nevyzreté, nechajte doma dozrieť. Dávajte si však pozor a vyhnite sa banánom, ktoré sú celé hnedé, zmäknuté alebo dokonca začínajú tiecť. Tieto radšej nejedzte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:10