befunky.com
StoryEditor

Máme pre vás päť tipov od výživovej poradkyne, ako zostať po raňajkách dlho sýty

20.07.2020, 14:00
Recepty a tipy
Aj vám sa stáva, že kým prídete do práce, tak už ani neviete, že ste raňajkovali a škvŕka vám v bruchu príliš skoro? Ak ste odpovedali "ÁNO", prečítajte si rady od profesionálky. V akom čase je vlastne najlepšie raňajkovať?

Päť tipov ako zostať dlho sýty od výživovej poradkyne Zdenky Havettovej - Ide o tvoje zdravie

1. Skontrolujte si veľkosť porcie. Možno jete príliš málo
Nejde o žiadne počítanie kalórii. Porcie raňajok by nemali byť prehnane malé. Podľa biologických hodín je fáza žalúdka od 7:00 do 9:00 ráno, vtedy je najlepšie pripravený stráviť prijaté jedlo. Doprajte si kvalitné, výdatné a chutné raňajky. Alebo sa inšpirujte výrokom: „Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák.“

2. Jedzte pomalšie a vedome
Je dôležité nielen to, ako jedlo pripravíme, ale aj to, ako ho zjeme. Vo všeobecnosti platí, že jedlo lepšie trávime ak pomaly jeme a poctivo ho prežúvame. Tráviace enzýmy sú prítomné v slinách, žalúdočnej šťave a v tenkom čreve. Sliny zvlhčujú potravu v ústach, obaľujú ju hlienom, a tak z nej vytvára hlt, ktorý sa prehltnutím dostane do ďalších častí tráviacej sústavy. Preto sa trávenie začína už v ústach. Jedlo si vychutnávajte najmä vedome, bez pozerania do mobilu alebo na televízor.

3. Nebojte sa tukov
Snažíte sa používať menej tukov, pretože si myslíte, že je to nezdravé a priberiete? Nie je to tak. Dnes už predsa vieme, že zdravé tuky nie sú príčinou zdravotných problémov, nadváhy a obezity. Zdravé tuky sú predovšetkým nosiče chuti a robia nás dlhšie nasýtenými. Skúste pridať k sladkým raňajkám lyžicu mandľového masla, maku, kokosu alebo hrsť orechov. K raňajkám na slano sa viac hodí sezam, tekvicový, ľanový, olivový olej alebo maslo.

4. Doprajte si bielkoviny
Ak sa po cereálnej kaši (pripravenej z polenty, jabĺk a orechov) necítite dostatočne zasýtení, vyskúšajte raňajky na slano, s dostatkom bielkovín. Je veľmi dôležité zohľadniť denný režim- všetci fungujeme inak, v rôznej intenzite a niekomu viac vyhovuje už na raňajky prijať viac bielkovín. Kľudne experimentujte – ak sa po raňajkovej kaši na sladko dostaví hlad veľmi skoro, vyskúšajte vajíčka a zeleninu a porovnajte si účinok, ako dlho zostanete zasýtení. Je to najúčinnejší spôsob ako zistiť, aký ste typ a viete sa tomu plne prispôsobiť.

5. Sledujte, ako dlho zostávate nasýtení
Ak sa cítite hladný po troch hodinách, je to úplne v poriadku. Neexistujú žiadne prísne pravidlá týkajúce sa frekvencie jedenia. Od troch do piatich jedál je všetko v norme, konkrétny počet je naozaj individuálny a všetko súvisí s denným programom, typológiou stravovania, ale aj so psychikou. Nenechajte svoje pocity vtlačiť do nejakých kalorických tabuliek, grafov, prísnych odporúčaní alebo diét. Vždy pozorne počúvajte, čo vaše telo potrebuje a čo je pre vás dobré. Dôležité a hlavne rozhodujúce je, aby ste sa vyvarovali dojedaniu po deťoch, neustálemu chrumkaniu, emocionálnemu jedeniu (jedlo za odmenu alebo zajedanie smútku). Medzi jedlami si robte prestávky, váš žalúdok má dostatok času na trávenie. Rovnako sa pokúste o dodržiavanie pravidelnosti (jedlo v tom istom alebo podobnom čase.) Nielen oblečenie, ale hlavne vaše telo je vizitkou toho, ako sa o seba staráte. Doprajte si preto dostatok času na varenie a prípravu jedál, to je základ.

Veríme, že si aj vďaka týmto tipom nájdete a vychutnáte svoje ideálne raňajky. Určite to zvládnete, pomôže Vám k tomu aj FB profil Ide o Tvoje zdravie alebo Instagram @ideovojezdravie, kde nájdete veľa inšpirácií a nápadov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:53