shutterstock
StoryEditor

Stavíme sa, že týchto sedem vecí ste o pizzy ani len netušili

08.07.2020, 18:00
Recepty a tipy
Milujete pizzu? Tak si prečítajte tieto zaujímavosti, ktoré vás naozaj prekvapia.

Milovaná aj nenávidená
Zatiaľ čo niekto si ju bez ananásu nedokáže predstaviť, iní sú doslova jej odporcom. O vznik pizze Hawai, ktorá neraz dokáže rozhádať mnohých gurmánov, sa postaral Kanaďan Sam Panopoulos, keď v roku 1952 vytvoril vo svojej reštaurácii Satellite pizzu s týmto exotickým ovocím. Tvrdil, že ľudia po nej doslova šaleli.

Čokoládová alebo kokosová?
Zahraničné reštaurácie nás svojou ponukou jedál občas vedia skutočne prekvapiť. Čokoládová verzia obľúbeného pokrmu sa pred časom objavila aj u nás, ale skúsili by ste typickú taliansku dobrotu obloženú kokosom a krevetami? Túto špecialitu podávajú v ďalekej Kostarike a medzi miestnymi si ihneď našla aj svojich priaznivcov.

Až 12-tisíc eur
Hoci talianska špecialita patrí k lacným jedlám, nie každý jej druh vyjde na pár eur. Úplne najdrahšiu pizzu ponúka pizzeria Luis XIII. Jej príprava trvá tri dni a vyjde vás až na 12-tisíc eur. A čo je na nej také drahé? Samotné ingrediencie. Na chrumkavom ceste nájdete mozzarellu di bufala, tri druhy kaviáru, nórskeho kraba a soľ z ružového austrálskeho mora.

Gigantické rozmery
Dosiahla neuveriteľné dva kilometre a váhu približne 7,8 tony. Reč je o najväčšej pizze na svete, ktorú vytvorili desiatky kuchárov a dobrovoľníkov pred dvoma rokmi, pričom ich rekord doteraz nik neprekonal. Samotné pečenie obľúbenej pochúťky trvalo zhruba 8 hodín a po rozkrájaní putovala väčšina zo 63-tisíc kúskov ľuďom bez domova.

Šokujúce rýchlosti
Trúfli by ste si pripraviť tri druhy obľúbenej talianskej pochúťky za 34 sekúnd? Pre kuchára Dennisa Trana vraj nejde o nič výnimočné. Svoj rekord v rýchlosti si však drží aj ďalší Američan, Patrick Bertoletti. Zvládol za 10 minút zjesť až neuveriteľných 47 trojuholníkov zo 16 druhov pizze.

Mrazený experiment
Napriek tomu, že viacerí z nás zbožňujú najmä čerstvo upečenú pizzu vytiahnutú priamo z pece, nájdu sa aj osoby milujúce jej zmrazenú verziu. Za úplne prvým polotovarom tohto jedla stojí firma Celentano Brothers, ktorá patrí bratom Celentanovcom. Produkciu mrazených pízz odštartovali v roku 1957.

Obrovská spotreba
Vedeli ste, že na celom svete si ľudia v rámci jedného roka objednajú dokopy viac ako 5 miliárd pizze? Niet sa čomu čudovať, veď ide predsa o rýchly a chutný obed či večeru. Pre niekoho tvorí dokonca neodmysliteľnú súčasť raňajok. Najväčší nápor objednávok zažívajú pizzerie najmä počas piatkových večerov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:41