shutterstock.com
StoryEditor

Ak túžite po krásnej postave, toto radšej na raňajky nejedzte!

23.06.2020, 11:00
Recepty a tipy
Stačí drobná chybička a kilečká sa od vás neodtrhnú. No stačí aj drobná zmena a začnú sa „topiť“ raz-dva.

Cereálie
Vyzerajú lákavo, sú chrumkavé a v kombinácii so sušeným ovocím a rôznymi semiačkami sa tvária zdravo (aj keď „zdravé“ sú, pretože obsahujú napríklad vitamíny skupiny B), ale napriek tomu dokážu pri chudnutí urobiť viac škody ako osohu. Prečo? Lebo obsahujú veľa cukru a sacharidov. Lepšou alternatívnou pre vás bude napríklad ovos. Ten navyše prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi a je vhodný dokonca aj pre diabetikov.

Jogurty
Máme na mysli tie sladené. Ak jogurt, tak jedine biely a jedine s čerstvým ovocím. Napríklad s jahodami, malinami, čerešňami… Teraz je sezóna, takže to využite. Samozrejme, platí, že jogurt môžete zjesť iba jeden. Ovocia si ráno môžete dať viac. Výborným tipom je napríklad aj kefírové mlieko rozmixované s ovocím. Zdravé baktérie, ktoré obsahuje, priaznivo ovplyvnia vaše črevá a trávenie. A ešte jedno upozornenie: ak si už dáte na raňajky jogurt, potom si musíte odoprieť pečivo – aj celozrnné. Nemiešajte to spolu.

Pečivo
Biely chlieb a rožky s maslom, paštétou či rôznymi nátierkami, ktoré síce sú výživné, ale megakalorické, vám štíhlu líniu neprinesú. Ak máte radi pečivo, tak si dajte dva menšie plátky celozrnného špaldového chleba s hydinovou šunkou a k tomu kopu zeleniny. Maslo vynechajte. A ešte malá finta: ak ľúbite rožky, jeden si pozdĺžne rozrežte na polovicu a hneď máte z toho dva rožky :) Pamätajte, že pečivo musí byť vždy celozrnné a nemôžete ho zjesť viac. Aj keď máte chuť.

Syry
Aj keď sú výživné, pri chudnutí musíte s nimi opatrne. Veeeeľmi opatrne! Jedna vec je, že obsahujú vápnik, vitamíny a rôzne mliečne kultúry, ktoré sú dobré pre črevá, druhá, že obsah ich tuku je priam „zabijacký“ pre tých, ktorí potrebujú schudnúť. Úplný koniec musíte dať taveným syrom. S mierou môžete jesť tvrdé syry a plesnivé syry iba občas.

Koláčiky, palacinky a iné…
Tak tu hádam nieto o čom ani písať. Či vari je ešte niekto medzi vami, kto verí, že jedením koláčov, palaciniek, langošov, šišiek a podobne schudne? Nie, nie, nie! Zabudnite na ne, ak chcete zhodiť kilá navyše. Musíte si jednoducho nechať zájsť chuť.

A čo praženica?
O. K., môžete! Ale maximálne z dvoch vajíčok (bez klobásy, slaniny a párkov), s jedným celozrnným rožkom a kopcom zeleniny. A nie viac ako raz týždenne. Ak by ste však praženicu chceli jesť častejšie a z viacerých vajec, tak potom jedine bez pečiva iba so zeleninou. Olejom šetrite, radšej použite trošičku živočíšneho masla alebo kokosovú masť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:25