unsplash.com
StoryEditor

Nechcete a neviete sa vzdať príloh? Tieto tri sú zdravé a plné živín!

18.06.2020, 17:00
Recepty a tipy
Autor:
Diabetik
Ak ste zástancom zdravej stravy, pre vás budú tieto prílohy ako stvorené. Obsahujú množstvo vitamínov a hodia sa k mäsu aj k zelenine.

Sú praktický na nerozoznanie. Spája ich aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Jemne ich odlišuje chuť a v kuchyni z nich vyčaríte všestranné jedlá. Zdravé prílohy, ktoré dokážu nahradiť ryžu, zemiaky či cestovinu.

KUSKUS
Je vlastne cestovina, ktorá sa vyrába sparením krupice zo pšenice, z ovsa a prosa, aby sa zo zmesi tvorili hrudky, ktoré sa rozmrvia na malé guľôčky a nechajú vysušiť. Táto potravina pochádza zo severnej Afriky.

Ako pôsobí na zdravie?
Kuskus obsahuje zdraviu prospešné minerály, ako napríklad železo vápnik a horčík. Taktiež má veľa vlákniny, bielkovín, fosforu a zdravých omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Okrem toho obsahuje aj vitamín B, E a K.
Podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus, prečisťuje črevá, udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi, vzhľadom k energetickej hodnote je vhodný pri redukčných diétach.

Ako ho pripraviť?
Na rozdiel od cestovín sa nevarí, stačí ho spariť variacou vodou. Upraviť ho môžete podľa chuti. Je vynikajúci s čerstvou a dusenou zeleninou, hubami, mäsom alebo rybami. Dá sa pripraviť aj na sladko. Môžete z neho urobiť raňajkovú kašu, dezert alebo koláč s ovocím, orieškami či hrozienkami. Býva tiež často základom pre šaláty.

BULGUR
Získava sa z tvrdých odrôd pšenice, mnohí si ju mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší. Je výživnejší ako ryža.
Do našich jedálničkov sa dostal pomerne nedávno, ale na Strednom východe má dlhú tradíciu.

Ako pôsobí na zdravie?
Obsahuje vitamíny A a B, horčík, fosfor a železo. Má vysoký obsah vlákniny a bielkovín, minimálne množstvo tuku.
Podporuje imunitný systém, činnosť čriev a priaznivo vplýva na nervovú sústavu. Pomáha predchádzať vzniku žlčových kameňov. Pretože sa vyrába zo pšenice, obsahuje lepok, nie je vhodný pre ľudí s celiakiou.

Ako ho pripraviť?
Jeho tepelná úprava sa nelíši od prípravy ryže. Bulgur zalejete dvojnásobkom vody a na miernom ohni ho varte približne 15 minút. Pre lepšiu chuť pridajte bylinky.
Bulgur má široké možnosti použitia. Hodí sa do šalátov, môžete ho použiť ako prílohu k zelenine, mäsu. Výborne sa kombinuje s fazuľou, uhorkou, reďkovkou, paradajkou, paprikou, cibuľou, so špenátom a s kuracím mäsom.

QUINOA
Quinoa je pseudoobilnina, ktorá sa pestuje pre svoje jedlé semená. Pre Juhoameričanov je nenahraditeľnou potravinou.

Ako pôsobí na zdravie?
Patrí medzi najzdravšie potraviny sveta. Obsahuje železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, vitamíny B a E.
Je zdrojom komplexných proteínov, ale obsahuje oveľa menej tuku ako väčšina druhov mäsa. Je dobrou alternatívou pre vegetariánov.
Pôsobí na dobrú náladu, pomáha pri odbúravaní stresu a vie výborne zasýtiť, je ľahko stráviteľná. Quinoa je okrem toho bezlepková, je teda skvelou náhradou pri neznášanlivosti obilia.

Ako ju pripraviť?
Varí sa ako ryža – teda v dvojnásobnom množstve vody približne 20 min. Môžete ju použiť do sladkých i slaných pokrmov. Výborná je ako príloha k mäsu či zelenine, aj vo forme sladkej kaše či nákypu na raňajky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:12